Avelsnyheter
29 september 2021 06:20
Ridsportplus

Tre syskon till Breeders med samma ryttare

Triss i syskontrio/uppdateradTre unga hästar med samma mamma som kvalat till Breeders i dressyr, tre syskon som dessutom visas av en och samma ryttare. Låter det unikt? Vid årets Breeders händer detta faktiskt i tre olika fall.
"De tre syskonen är lika men samtidigt individer", säger Caroline Bore som rider en av syskonskarorna.

Tre syskon till Breeders med samma ryttare
De tre syskonen Eriksson, Karmencita och Estelle, samlade runt Caroline Bore. Foto: Leif Bore

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stoet som levererat de Breederskvalade hästarna som Caroline Bore rider heter Karisma (f 2007 e L’Acteur-Palermo). Hon är uppfödd av Bertil Andersson och vann Kungakannan 2010.

− Jag hade redan köpt Karisma av Bertil när jag åkte till honom för att köpa ett stoföl, eftersom jag själv bara fått hingstföl under flera år, berättar Petra Wittzäll, som har tre avelsston på gården i Kärreberga mellan Klippan och Åstorp i nordvästra Skåne.
− Han sa till mig att gå ut i hagen för att se om han hade något.
Petra tillbringade ett par timmar i hagen för att se fölen ordentligt, och bland de tio fölen i hagen var det Estelle (e Flambeau) som stack ut.

Equestrian Sport
Estelle och Caroline Bore på väg mot en tredje plats under Breeders 2020. Foto: Roland Thunholm

− Jag visste inte då att hon var avkomma till stoet jag redan köpt, men hon hade allt det jag letade efter. Hon var långlinjerad, ädel och lättrörlig.

Jag skulle så gärna se henne ridas av Cathrine Dufour
Petra Wintzäll

Det är fyra år sedan nu och Estelle är redo för Breeders – igen. I fjol slutade hon trea i 3-åringarnas final.
− Jag vet att det är en bra häst med bra gångarter, och jag hoppas att hon kommer till final för jag skulle så gärna se henne ridas av Cathrine Dufour, som är en av mina favoritryttare, säger Petra Wittzäll.

Caroline Petra Och Estelle Klar
Caroline Bore och Petra Wittzäll med mellansyskonet Estelle. Foto: Leif Bore

Sankt Eriks son är lillebror

När det gäller 3-åriga Eriksson, med samma mamma, Karisma, är Petra både uppfödare och ägare. Han är efter Sankt Erik II, som vann Bruksprovet i dressyr 2013.
− Den hingsten hade det jag ville ha, efter Johnson och med Weltmeyer och Jazz i stammen.
− Eriksson är en snäll 3-åring, liksom alla syskonen, och okomplicerad, en cool kille. Sedan vet man aldrig hur de reagerar på Breeders, nu när det också får komma publik igen.

Toppbore
Caroline Bore med Eriksson, till vardags kallad ”Lillebror”. Foto: Privat

Det tredje syskonet är Karmensita (f 2015 e Vilencio), också uppfödd av Bertil Andersson och ägd av Caroline Bore.

Och det är Caroline som är den tredje nyckelpersonen i detta, vid sidan av Bertil Andersson och Petra Wittzäll.

Uppfödaren knyter ihop de inblandade

Det är hon som visar alla de tre syskonen.
− För mig började kontakten med syskonen med att Bertil frågade om jag ville visa Karmensita på Breeders som 4-åring. Jag fick nästan nypa mig i armen när jag blev erbjuden att visa en så fin häst, säger Caroline Bore, unghästutbildare och tränare med verksamhet i Össjö i Munka-Ljungby.

− Jag fastnade direkt för henne och kände hur mycket kvalitet det fanns. Samtidigt är hon väldigt känslig, och allt du stoppar in får du tillbaka, på gott och ont. Gör du ett misstag kan det ta tid att reparera.

Bandet till hästen blev så starkt att Caroline köpte Karmensita, som då var dräktig med Total Hope och sedan fick ett hingstföl. Men fölet skadade sig så svårt efter att ha halkat omkull på vintern, och måste tas bort.

Syskonen är väldigt arbetsvilliga, känsliga och smarta

Caroline Bore

Den starka relationen till Karmensita gjorde det lätt att tacka ja när Petra Wittzäll erbjöd Caroline att utbilda först Estelle och sedan Eriksson.
− De tre syskonen är både lika och olika. De är väldigt arbetsvilliga, känsliga och smarta. De har koll på mig och på allt runtomkring. Sedan har de olika personligheter.
− Men det blir väldigt speciellt att arbeta med syskon av olika årgångar. Jag kan känna igen saker som 3-åringen gör som de andra också gjorde, och känna en trygghet i att det kommer att ändra sig.
− Nyligen satte jag upp dressyrstaket i ridhuset för att öva lite på det. 3-åringen hade mycket fokus på staketen och inte så mycket på mig, medan 4-åringens fokus var mer jämnt fördelat.

Carroline Med Karmencita Och Mina Fix
Caroline Bore med Karmensita som hör till syskonskaran, och Carmina Burana, uppfödd och ägd av Charlotte Hamilton, som Caroline också rider på Breeders. Foto: Jonna Håkansson

Championaten inte målet utan vägen

Caroline Bore lägger stor vikt vid ett omväxlande arbete för hästarna hon utbildar, delvis för att de ska ha varit med om olika situationer inför Breeders, men framför allt för att de ska få en varierad träning och bli mentalt starkare.

− Visst vill vi göra en bra prestation på unghästchampionaten, men det långsiktiga målet är utbildning, och då är championaten en anhalt på vägen, en träning på att tävla.

Equestrian Sport
Estelle och Caroline Bore under Breeders 2020. Foto: Roland Thunholm

Fick telefonsamtalet andra bara drömmer om

Med Petra Wittzälls Estelle är det redan bestämt att Caroline ska jobba långsiktigt, trots att hästen troligen skulle vara lätt att sälja.
− En dag när vi satt och fikade ringde telefonen. Jag tänkte att det var en försäljare, men det var Carl Hedin som hade sett Estelle och var intresserad, berättar Petra.
− Då förstod jag att det inte bara var jag som tyckte att hon var fin. Men jag tänker inte sälja utan ser fram mot att se vad teamet Caroline och Estelle kan uppnå.

Petra berömmer Caroline och hennes stora engagemang i hästarna hon har på utbildning.
− Jag behöver aldrig tvivla på om hästarna har det bra när de är hos Caroline, och i vinter kommer nästa syskon till Caroline, ett sto efter Total Hope som då ska ridas in.

De tre avkommorna undan Karisma är inte det enda exemplet i årets Breeders på ston som levererar. Yvonne Österholm har också med tre syskon med Delight (F2) som mamma och Per-Arne Persson som uppfödare. De tre är Drumboy (f  -17 e Dream Boy), Quercus (f  -15 e Quaterback) och Demand 1344 (f -14, hingst e Ampere).

En tredje syskontrio i Breeders är Hans Ericsons uppfödningar undan Dove. Det är 3-åriga Daphne efter Ibiza, 5-åriga DauphineFürsten-Look, samt 7-åriga Zanté e Blue Hors Zack. Samtliga rids av Ebba von Essen.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Caroline Bore (@caroline.bore)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om Breeders Trophy i dressyr (25)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden