Ponny
22 juli 2019 15:56

Danska domaren vill se takt

Ponny-SM i dressyrLone Dishmann var en av domarna på nyligen avslutade ponny-SM i dressyr. I den här intervjun berättar hon om sin domarfilosofi.

Danska domaren vill se takt
Lone Dichmann, dressyrdomare. Foto: Yvonne Karlsson

Även om det var mycket prat om ojämna domarsiffror i kvalklasserna, det finns flera exempel som  placeringarna 1-12-3 eller 19-2-21 respektive 11-1-6 för de tre domarna, var de desto jämnare i finalerna.

Takten är viktigare är en stor gång, men den kommer automatiskt på en genomriden häst, den rör sig taktmässigt. Lone Dichmann, dressyrdomare.

Alla vinnarna var placerade etta eller tvåa av samtliga fem domare. Huvuddomare vid C i FEI ponnykür som var finalklass i kategori C och D, båda grupperna, var femstjärniga danska domaren Lone Dichmann. Hon säger så här om ekipagen:

– Jag har sett flera bra ekipage i dag, främst bland de i toppen. Det är glädjande vilket arbete de har lagt ner på att välja musik som passar deras ponnyer.

Problem med böjning

– Men det finns många ekipage som har ett tydligt problem med att böja ponnyerna korrekt i öppna och sluta.

Lone Dichmann börjar alltid på siffran tio när hon dömer.
– Det måste man. Sedan drar jag ifrån det som inte är bra. Gör man tvärtom kommer man aldrig upp i några poäng.

Det hon helst vill se är en ponny som är eftergiven och helt genomriden.
– Den ska vara smidig över ryggen och ha en god takt. Takten är viktigare än en stor gång, men den kommer automatiskt på en genomriden häst, den rör sig taktmässigt.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden