Dressyr, Ponny
20 juli 2019 17:41
Ridsportplus

Monty överst på tronen igen

Mats Mellberg CupB-ponnyn Monty har tillsammans med Tindra Holmertz vunnit det mesta som vinnas kan i landet. Nya ryttaren Tilda Hokfelt har nu börjat hitta formen på den meriterade hingsten, och under lördagen tog de med god marginal hem segern i Mats Mellbergs P12-cup vid ponnyernas SM-meeting.

Monty överst på tronen igen
Det nya ekipaget Tilda Hokfelt och Monty har hittar varandra. Under lördagen tog det hand om segern i Mats Mellbergs P12-Cup vid SM-meetinget i Björbäck. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är andra året som Mats Mellbergs Cup rids, tävlingen för ryttare upp till 12 år där kvalen sker i klasser från LC:1, regionsfinalerna rids i LB:1 och finalerna vid ponny-SM i LB:1. Ryttarna får inte ha placeringar i LA eller högre för att få starta, och alla tävlar mot varandra oavsett ponnyernas storlek.

Regionsfinalerna och finalerna bedöms dels på vanligt sätt, men även med ett extra protokoll där ryttarens handställning, sits och skänkelns placering bedöms. Dessutom bedöms ekipagets takt, stöd och harmoni.

Årets final avgjordes vid ponny-SM i dressyr hos Björbäcks Ryttarförening. Första omgången reds under fredagen, där de 18 ekipagen visade upp sig inför domare Mikael Ohlsson. Högst bedömning fick Frida ÖjebladCharles WE (DRP val f-05 e Contus-Bronllwyn Cha-Cha, uppf Hermann Kraemer) med 74,6 poäng. Näst högst bedömning fick Tilda HokfeltMonty (ASRP hingst f-04 e Vermont-Carneval II, uppf Ann-Charlotte Larsson) med 74 poäng.

Tilda och Monty vann finalen

I lördagens final blev det omvänd ordning på de två toppekipagen. Tilda Hokfelt och Monty tog hem finalsegern med 82,6 poängföre Frida Öjeblad och Charles WE med 74 poäng. Trea kom Noelle Thornberg/Sweet Lady med 72,4 poäng, fyra Ellen Jakobsson/K2 Ken med 71,8 poäng och femma Linnea Johansson/Merveilleux med 69,8 poäng.

Matsmellberg
De tre främst placerade i cupen tillsammans med Mats Mellberg. Foto: Privat
Tildahokfelt_monty2
Tilda Hokfelt klappar om Monty efter segern. Foto: Privat

Monty är B-ponnyn som tillsammans med Tindra Holmertz dominerade sin kategori under många år med en lång rad mästerskapsmedaljer i bagaget. Förra året tävlade Tindra i kategori C med Monty och även i konkurrens mot större ponnyer blev det medalj – ekipaget tog SM-brons och ingick i laget som tog NM-guld. Sedan i våras har Monty en ny ryttare på ryggen i 10-åriga Tilda Hokfelt, dotter till dressyrryttaren och A-tränaren Pernilla André Hokfelt. Pernilla berättade för Ridsport i mars att ekipaget nu skulle få lära känna varandra i långsamt takt och att det inte fanns någon press på att de skulle ut och tävla (läs mer här).

Bra tävlingsform på lagom nivå

Tävlingsdebut har det dock blivit, och på sina fyra tidigare starter lyckades Tilda och Monty ta sig till finalen av Mats Mellbergs Cup, en tävlingsform som Pernilla André Hokfelt uppskattar.
– Det är en jättebra tävling med lagom svårt program, som jag hoppas får en större spridning, säger Pernilla till Ridsport, där hon tillägger att hon speciellt uppskattar bedömningen på slutet där ryttarna kan hämta upp poäng på sits, inverkan och puts.
– Det är bra att finalen får under SM så ryttarna får chans att se de allra bästa och kan sätta upp sina mål inför några år.

Monty beskriver Pernilla som fantastisk, och att det går bra med honom och Tilda även om det är en stor sak att gå över från en liten welsh mountain till en ponny som Monty.
– Han är visserligen B-ponny, men har gång som en D-ponny, förklarar Pernilla.

Med sin stora tävlingsrutin har han varit enkel att ta med på tävlingar, men samtidigt har han börjat betäcka igen i år. När betäckningssäsongen satte igång blev han lite ofokuserad på tävlingsbanan.
– När vi var vid de stora tävlingarna i Malmö märktes det att han skulle ha koll på allt runt omkring, han höll koll på sin flock.
– Den här tävlingen är också stor och igår var både ponnyn och ryttaren lite mer fokuserade på det runt banan och vilka som var i publiken, säger Pernilla om fredagens ritt.
– Idag gjorde de en bra runda hela vägen och de belönades med väldigt höga procent.

Kanske blir det SM nästa år

Tilda var glad över sin seger, och berättar att hon nu satsar på att rida lite högre klasser med Monty. Målet är LA:1 och LA:2.
– Kanske rider vi SM nästa år, vi får se, säger Tilda.

Tildahokfelt_monty
Lördagens ritt belönades med höga procent för Tilda Hokfelt och Monty. Foto: Privat

Sin welsh mountainponny har Tilda kvar, men henne rider hon mest ut på. Tilda beskriver henne som en ”stubbåkerponny”. Även Tilda förklarar att bytet från en 118 centimeter hög ponny till gångartsponnyn Monty inte varit det lättaste.
– Den största utmaningen med Monty har varit att sitta ned ii traven, säger Tilda.
– Nu är det att hålla tillbaka honom som är utmaningen, så han inte rusar mot handen.

Monty beskriver hon som rätt snäll förutom när han är hingstig, och han är en rolig personlighet.
– Han buffar på en när han vill bli kliad i pannan, jag trodde inte hingstar gjorde det men det gör han.
Under SM fick Monty tillfälle att träffa sin tidigare ryttare Tindra Holmertz igen.
– Det kändes bra, han kände igen henne och det märktes att han saknat henne, säger Tilda.

Tildahokfeltmonty3
Det blev ett kärt återseende i Björbäck för Tindra Holmertz och Monty. Tilda Hokfelt sade att det märktes att Monty saknat sin tidigare ryttare. Foto: Privat

Under söndagen reds även Svenska Ridsportförbundets slutaudition i Ride and Learn P12. Nio ekipage startade i tävlingen, som reds i LA:1 både under fredag och lördag. Båda klasserna vanns av Tilde Lantz, som även hon red en välmeriterad dressyrhingst: Moelgarnedd Montana RW 114 (WSB f-96 e Eyarth Tomahawk-Brockwell Chockle, uppf D.LI Williams). Tilde Lantz belönades med 84,265 procent under fredagen och 76,765 under lördagen.

Lördagens tvåa blev Evelyn HaglundBjärbys Basilica och trea Agnes ChristenssonPrinsen Boji.

Resultat Mats Mellberg Cup
Resultat Ride and Learn

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden