Ponny
22 juli 2019 08:59
Ridsportplus

Ungponnyutbildare från Torns visade form

Ponny-SM i dressyrDet brukar pekas på svårigheten att få duktiga utbildare av ponnyer, men i Torns Ryttarförening har man två sådana av rang. Båda vann SM-guld i grupp 2, för ryttare mellan 17 och 20 år i kategori C respektive D hos Björbäcks Ryttarförening i helgen.

Ungponnyutbildare från Torns visade form
Emelie Westall Lundqvist red welsh part bredstoet Look´s Like an Angel tog hem ett SM-guld. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det handlar om 19-åriga Emelie Westall Lundqvist och 20-åriga Mai Stensson.

Jag älskar att rida fram de unga ponnyerna. Emelie Westall Lundqvist.

Emelie Westall Lundqvist red welsh part bredstoet Look´s Like an Angel (sto, WPB f 2012 e FS Don´t Worry-Glansevin Gadabout, uppf Åsa Antelli) till en övertygande seger I kategori C, men hade ytterligare tre ponnyer till start i olika klasser.

Alla ponnyer ägs av Helen Johansson, Stuteri Gryet, Kävlinge, som även är uppfödare till dem: Gryets Elliot Hawk, Gryets Fair Play och Gryets Power.
– Power är D-ponny och gick också till A-final, berättar Emelie.

Långt samarbete

– Jag har länge samarbetat med Helen och älskar att rida fram de unga ponnyerna. Fair Play kom tvåa bland ungponny 4-års och det är en jättebra ponny. Jag tror att han kan bli ännu bättre än sin pappa, welshpartbred-hingsten Very Fair.

Noterbart är att Helen Johansson även har fött upp silvermedaljören i kat C, grupp 2, Gryets Pontiac.

En annan välkänd ungponnyutbildare är Mai Stensson. Hon gör sitt sista år på ponny, då hon faller för åldersstrecket i år. Hon har under flera år samarbetat med olika uppfödare och grundutbildat en rad ponnyer, bland annat Maria Carlssons Very Fair, Anna Norgrens Moonberry Dream samt Helen Johanssons Look´s Like an Angel innan Emelie tog över det stoet.

Hamiltons I Did It My Way
Mai Stensson med Hamiltons I Did It My Way. Foto: Yvonne Karlsson

Sedan ett halvår samarbetar Mai med Charlotte Hamilton, Staffanstorp, uppfödare och tränare.  I Björbäck blev det seger bland D-ponnyernas grupp 2 på Hamiltons It did it my way (sto ASRP f 2010 e Verona´s Bo-Gi-Bayron, uppf Charlotte Hamilton).

– Jag hade också med Hamiltons Right on Time i 6-års ungponny, där han kom tvåa. Med honom siktar vi på FEI-klasser i höst, när han känns redo för det.

Ingen egen häst

Mai har ingen egen häst eller ponny, utan rider och utbildar åt andra hästägare. Många ponnyer, men även stora hästar.
– Det roligaste med unghästar är att de utvecklas så fort, det händer så mycket de första åren de rids. När de ska lära sig något nytt och plötsligt förstår vad det handlar om, det är en härlig känsla.

– Det är så roligt att vara med och kunna stötta dem på vägen. Det är svårare än de flesta tror.

Just nu håller Mai på att rida in två 3-åriga hästar, men några fler starter hinner det bli på ponny.

– ”Diddi” (Hamiltons I did i my way) ska gå allsvenskan med Torns och så är det DM och lag-SM som väntar. Och med Raffe (Hamiltons Right on Time), ska vi bland annat till Ungponnychampionaten i Vetlanda.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden