Körning
21 oktober 2021 15:50
Ridsportplus

”Delad vårdnad” om tävlingsponny

SamarbeteAtt delad glädje är dubbel glädje är ett välkänt uttryck. Det kan både Ingela Ekelund, hästägare, och Johan Herner, elitkusk, skriva under på. Det handlar om ponnyhingsten Störtebekers Big Cracker och en körtävlingssäsong som hade nästan allt.

”Delad vårdnad” om tävlingsponny
Ingela Ekelund med sin ponnyhingst Störtebekers Big Cracker, till vardags går han under namnet Lilleman. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lilleman, som är ponnyns vardagsnamn, kom till Klippan i nordvästskåne från Tyskland 2016. Han var inkörd och utbildad på hemmaplan. Nu skulle Ingela Ekelund, van hästmänniska och ryttare sedan många år, börja köra honom.

– Men jag tog hjälp av Tomas Eriksson ganska omgående, allt jag kan om körning har jag lärt mig av Tomas. Han gillade ponnyn och såg stor potential i honom.

Ingela ville så småningom tävla i körning, dressyr och precisionskörning fungerade väl men i maratonmomentet blev det mest skritt.
– Vi blev uteslutna ganska ofta. Mitt fel, erkänner Ingela.

Så småningom kom tankarna på att anlita en annan kusk som kunde köra ponnyn.
– Jag hade kollat in Johan Herner lite och tycker han har fina, schyssta händer när han kör, precis som Tomas.

Till sist vågade hon fråga Johan Herner om han kunde tänka sig att köra ponnyn.
– Jag var jättenervös!

Satte höga mål

Johan sa ja, han provtävlade Lilleman och Ingela och han gjorde upp en plan. Vem som skulle bestämma vad, hur ekonomin runt Lillemans tävlande skulle fungera, och vilket mål man skulle ha.
– Svår klass på hemmaplan, javisst är det bra, men inte stanna där, var Johans motto.

Varför inte internationellt, mästerskap, VM för ponnyekipage?
– Johan är en sådan otrolig tävlingsmänniska, berömmer Ingela Ekelund.
– Han får Lilleman att lyfta sig när det gäller. Han är otroligt koncentrerad och målmedveten. Och det har hänt så mycket med ponnyn, utvecklingen har varit enorm.

Teamet har haft ett fantastiskt tävlingsår, som avslutades med världsmästerskapet för ponnyekipage och där Lilleman och Johan var bästa svenska ekipage men med en bit kvar till medaljerna.
– Vänta tills nästa VM, kommenterade Johan Herner efteråt. Då vinner vi!
– Samarbetet fungerar perfekt, fortsätter Ingela Ekelund.

Sammansvetsat team

Från att ha haft delad vårdnad om en tävlingsponny är de nu ett sammansvetsat tävlingsteam tillsammans med övriga i team Herner, och mycket goda vänner. Ingela har funnit sin plats som groom i dressyr och precision.
– Det är det allra bästa. Verkligen jätteroligt!

Och hela gänget ska avsluta året med det klassiska Gåsaracet i Åstorp och så en uppvisning tillsammans med andra körekipage på Friends Arena. Och sedan ladda om – snart börjar vårsäsongen.

Ingela Ekelunds bästa tips

Så får du ett hästsamarbete att fungera

Det finns många vägar att gå om man vill något med sin häst. Alla är inte födda med outsinlig börs, alla kan inte kunna allt, alla kan inte känna alla, och om man då har en ambitiös och talangfull häst så får man försöka hitta de som kan komplettera där man själv inte räcker till.

1. Tänk efter VAD du vill med din häst och VEM som kompletterar din egen kompetens. Håll fast vid din målbild!

2. Gör en kalkyl och avsätt pengar (spara först, spendera sen!). Ha ekonomi och försäkringar på plats. Håll fast vid din målbild!

3. Hitta en samarbetspartner som du klickar med och som har samsyn i det som är väsentligt för dig. Var open minded och ödmjuk inför andras kunnande. Håll fast vid din målbild!

4. Gör ett gemensamt avtal och håll dig till det men var inte knusslig. Gör en övergripande plan och överlåt sedan besluten inom ramen för satsningen åt din partner. Håll fast vid din målbild!

5. NJUT AV RESAN, VAR TACKSAM! Det är tack vare din partners kompetens och nätverk äventyret blir möjligt!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden