Sverige
31 augusti 2018 12:57

Dom dröjer i mål om tandraspning

RättegångÄr det rätt eller fel att slipa tänder på hästar? Den frågan har prövats i en rättegång i Blekinge tingsrätt. Domen dröjer dock till den 13 september.

Dom dröjer i mål om tandraspning
En hästtandtekniker står åtalad för djurplågeri. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Mona Gladden

Det var efter att en hästtandtekniker hade behandlat fem hästar i ett stall i Blekinge 2016 som hästägarna valde att polisanmäla behandlingen, eftersom flera hästar fått besvär med att äta och en häst drabbats av kolik.

Hästtandteknikern åtalades för djurplågeri, vilket hon förnekade.

Under tre dagars rättegång har nu båda sidor lagt fram sin talan i Blekinge tingsrätt.
− Åklagaren har fört bevisning om att min huvudman slipat på fem hästars tänder på ett sådant sätt att de fått permanenta skador, smärta och slutat äta samt att en häst fått kolik, säger försvarsadvokat Eva Johansson.

Två sätt
Försvarets bevisning har utgått från att det finns två sätt att se på hur hästars munnar ska hanteras.
− Det finns en skola som säger att man inte ska slipa mer än om det finns problem och då väldigt konservativt, den andra säger att man regelbundet ska slipa och rätta till tänderna så att hästen ska få bästa möjliga tuggfunktion.

− Veterinärerna som vittnade för min klient säger att arbetet är väl utfört, och att det till och med borde slipats lite till på vissa ställen. De bekräftar att slipningen är utförd enligt de standarder som min klient är certifierad mot och att detta inte borde orsaka hästarna smärta eller att de slutar äta, säger Eva Johansson.

Kan ha varit ett virus
Försvaret har också fört fram den omständigheten att fler än de behandlade hästarna i stallet slutade att äta och att anledningen till detta kan vara att det kommit in ett virus i stallet.
Åklagaren yrkade i sin slutplädering på att hästtandteknikern skulle dömas till dagsböter.
Blekinge tingsrätt kommer att avkunna dom den 13 september.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden