Avel
26 september 2020 14:26
Ridsportplus

Dubbelseger för Bergsjöholms Barletta

BreedersFörst vann hon Rikssto. Sedan blev det seger i Breeders för 3-åriga dressyrhästar för Bergsjöholms Barletta. "Nu ska hon få vila ett tag, och gå på det sista betet," säger uppfödaren och ägaren Marita Strauch.

Dubbelseger för Bergsjöholms Barletta
Bergsjöholms Baretta poserar framför Kastanjegården på Flyinge efter sin seger. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var Bergsjöholms Barlettas (e For Romance II-Epson, uppf/äg Marita Strauch, Stall Bergsjöholm) dag på Breeders. Stoet tog hem den klassiska utmärkelsen Kungakannan. Detta efter att bland annat ha fått dagens klart högsta poäng, 89 procent, från gångartsdomarna.

Hon vill jobba. Det är det hon gillar. Marita Strauch om Barletta.

Och de fina poängen räckte hela vägen till seger i Breeders för 3-åringar också.

Marita Strauch, Stall Bergsjöholm, var strålande glad efter segrarna:
– Ja, så roligt. Hon ska bli tävlingshäst och ut och tävla, säger hon.

Det är Denise Ljungkvist som ska ta över tyglarna på det eleganta och kompletta stoet.
– Vi har redan ett samarbete, säger Marita Strauch.

Vann fölchampionat

Bergsjöholms Barletta utmärkte sig redan som föl då hon vann Flyinge & Partners fölvisning. Under Breeders imponerade hon främst med sin galopp där det blev betyg 9. Hon visade sina jämna, rörliga gångarter väl under ryttaren Camilla Axelsson.

Mamman till vinnarhästen är Via Veneto som har tävlat svår dressyr och som köptes av Marita Strauch för många år sedan. Då var tankarna inte så inriktade på avel med stoet, men när Marita Strauch blev gravid betäcktes stoet och 2011 fick hon sitt första föl, en hingst e Sir Oldenburg.

2013 kom nästa avkomma, hingsten Bergsjöholms Valbonne (f 2013 e Blue Hors Zack) som dressyrryttaren Patrik Kittel har köpt.

Mamma dräktig

Via Veneto blir 27 år nästa år och har fått sex föl, det sista sommaren 2019.
– Det var egentligen inte planerat. Jag tyckte att hon var för gammal. Men då snodde hon en väninnas föl och gav det di. Så jag tänkte att jag försöker en gång och ser om hon blir dräktig.

Strauch använde då den betäckning som hon fick när Barletta vann fölchampionatet. Valet föll på Total Hope.

180304 Bergsjöholms Valbonne Emelie Brolin Roland Thunholm A74q0173
Bergsjöholms Valbonne, halvbror till Barletta och Emelie Brolin vid bruksprovet 2018. Foto: Roland Thunholm

Hennes avelsverksamhet på Bergsjöholm utanför Ystad har växt på senare år. Den årgången som nu är 3 år består dock bara av två hästar – förutom Barletta är det Bergsjöholms Minya som också gick finalen i Rikssto.

Marita Strauch delar sin tid mellan hästarna och sitt konsultföretag där hon arbetar med bokföring och redovisning.

Hem på bete

Bergsjöholms Barletta ska få njuta av årets sista betesveckor hemma på Bergsjöholm innan den fortsätta karriären plockas upp.

– Nu ska hon få vila ett tag, och gå på det sista betet. Men hon är inte så förtjust i det, hon vill jobba. Det är det hon gillar, säger Marita Strauch.

Det var 43 hästar i Breeders för 3-åriga gångartshästar. Stoet Emmylou (e Fürstenball-Emmerton, uppf/äg Hans Danielsson) tog hand om andraplatsen i Rikssto och behöll den platsen även i Breeders, riden av Mikaela Alderin-Danielsson. Stoet har ryttarens tidigare tävlingshäst Emma som mamma. Emma gick bland annat unghäst-VM under sin tävlingskarriär.
– Det är hennes första föl så det är klart att det är jättekul. Hon har allt man vill ha hos en tävlingshäst, säger Mikaela Alderin-Danielsson.

På tredjeplats i Breeders slutade BE Allex (SWB val f 2017 f Ampere-Dalwhinnie, uppf Eva och Bo Pettersson, äg Västra Hoby Stuteri AB, Hennix Horses AB, Jeanna H).
– Det är lite speciellt för han köptes på auktionen här förra året som 2-åring. Vi tycker att det är en superhäftig häst, säger Tobias Hansson, Västra Hoby.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i dressyr – referat, bilder, filmer och intervjuer (23)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden