Avelsnyheter
26 september 2020 13:21
Ridsportplus

Bråda Breedersdagar för Kerstin André

BreedersNyblivna Mastertränaren Kerstin Andre har bråda dagar under det pågående Breeders i dressyr på Flyinge med över 20 av "sina" ekipage på plats. "Jag får vila nästa vecka," säger hon i den här intervjun.

Bråda Breedersdagar för Kerstin André
Kerstin André. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blir långa dagar för dressyrtränaren Kerstin André under Breedersveckan.

På tävling handlar det ju inte om att hästen ska tränas eller lära sig något. Det handlar i stället om en avstämning en människa och ett djur. Kerstin André.

– Värst är det i en av klasserna i Lövsta Future Challenge, där tränar jag sex av de elva ekipagen, säger hon med ett litet skratt och avslöjar att hon har över 20 ekipage i träning bland dem som startar under Breeders dressyrvecka.

– Hur jag gör då? Jo, jag känner dem väl så jag vet vilka som verkligen vill ha hjälp på framridningen och vilka som klarar sig själva, dem kan jag kanske ge en liten nick till eller säga något ord till bara, fortsätter hon när Ridsport fångar henne på språng på den folktomma Flyingeläktaren mellan elevernas ritter på fredagen.

Dessutom ska hon ta emot sin utmärkelse till Mastertränare i samband med championatet som går på Flyinge.

Prestera bästa möjliga

Resten av de drygt 20 ekipagen är utspridda i de olika åldersklasserna.
– Så här på tävling handlar det ju inte om att hästen ska tränas eller lära sig något. Det handlar i stället om en avstämning en människa och ett djur. Hur de ska komma till att prestera bästa möjliga resultat just i den här dagen, säger Kerstin André.

– Det gäller för mig att förstå vad hästen känner, vilket humör ryttaren är på – nervös eller kanske lite passiv. Det är det jag ska försöka att se och spegla, fortsätter hon.

Även hästarna är individer:
– Vissa hästar behöver bli extremt mycket avslappnade och lugna, andra behöver kickas i gång. Och så är det ju dagsformen också.

Att allt kan hända i arbete med djur är välkänt för de flesta som ägnar sig åt dem.
– Under meterna mellan framridningen och arenan kan hästen ändras jättemycket.

Protokoll och filmer

Efter en tävling vill Kerstin André gärna se domarnas protokoll och film på ritten om det finns. Och så blir det ett snack och analys med ryttaren.
– Vi pratar om hur känslan var, och försöker se vad som hände inne på banan. Vi har ju med djur att göra så vissa saker bara händer. Men då och då kan man se att något var dåligt förberett eller att ekipaget kom in i undertempo eller något sådant.

Det blir långa dagar för tränaren, men dess bättre har hon nära hem till Västra Hoby på kvällarna.
– Det är skönt. Men vila kan jag göra nästa vecka, säger hon.

De ryttare i Lövsta Future Challenge unga hästar i söndagens kval som tränar för Kersti André är Maria von Essen, Ebba von Essen, Elin Aspnäs, Stefan Jansson med två hästar samt Anita Roslund.

 

Följ championatet via Equisport (betalkanal)

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i dressyr – referat, bilder, filmer och intervjuer (23)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden