Avelsnyheter
27 september 2020 15:10
Ridsportplus

Uppfödaren: ”Vinna Breeders betyder mycket”

BreedersGodkände hingsten Springbank II VH fortsätter att rada upp meriter. På söndagen vann han Breeders för 6-åringar på Flyinge. Uppfödaren och ägaren Tobias Hansson hade dessutom sin Bowmore på pallen. "Tjejerna som rider mina hästar levererar," säger han.

Uppfödaren: ”Vinna Breeders betyder mycket”
Tina Hennix och Tobias Hansson flankerar sin Springbank II VH, riden av Betina Jaeger Jensen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var en strålande glad Tobias Hansson som kom till presskonferensen efter prisutdelningen i Breeders för 6-åriga hästar.

Nu hoppas vi på unghäst-VM för Springbank. Vi skulle bli besvikna om det inte blir av. Tobias Hansson. 

Genom sitt stuteri Västra Hoby äger han två av hästarna på prispallen: den överlägsne vinnaren Springbank II VH (SWB hingst f 2014 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Hennix Horses AB) samt tredjeplacerade Bowmore VH (SWB hingst f 2014 e Skovens Rafael-Akribori, uppf Torsten Hansson Häst AB, äg Västra Hoby Stuteri AB).

– Det är klart att det är jätteroligt. Det betyder mycket att vinna Breeders, säger Tobias Hansson som fick motta utmärkelsen Årets uppfödare förra året.

Hans avel är genomtänkt och långsiktig och tätt ihopkopplad med det sportsliga.

Springbank II VH är fullträffen i hans avel hittills. En hingst med gångarter som inte lämnar något att önska och en magisk utstrålning som kommer att ta sig hela vägen upp till bakre raderna på de stora arenorna i framtiden.

Femma på UVM

Hingsten har vunnit Breeders innan, och var femma på UVM förra året.
– På UVM var vi först lite besvikna, men nu kan vi glädjas åt det. Det största han ändå har gjort är när han vann hingstprovet i Danmark när han var fyra är. Det var stort, säger Tobias Hansson.

Helgstrand Dressage är en av delägarna i fuxhingsten och det är så Betina Jäger Jensen har fått ta över tyglarna på unghäststjärnan. Hon arbetar som beridare i det danska toppstallet.
– Jag har ridit honom sedan maj månad. Det är bra, han är fin att arbeta med och vill gärna arbeta. Han är supercool och snäll i stallet, säger hon.

Sandra Sterntorp lotsade Bowmore till tredjeplatsen.
– Jag har haft honom sedan han var fyra år. Det är en energisk och glad häst, rolig att tävla och jobba med. Nu har han vuxit i kläderna på ett bra sätt och är fokuserad inne på banan, säger hon.

”Så roligt”

Andraplacerade Mia Runesson var också glad över sin Zenith (SWB val f 2014 e Zuidenwind-Don Schufro, uppf Gränsbo Stuteri, äg Per Runesson).

– Det var så roligt att han var så med mig. Detta programmet passar honom bra och detta är det bästa vi har gjort. Han har inte gjort så mycket som unghäst, jag har inte känt att han var varit klar för det. Det är en stor häst med mycket gång. Förhoppningen är att han ska bli min första GP-häst, säger hon.

Tobias Hansson fortsätter sitt målmedvetna avelsarbete och har betäckt tolv ston i år.
– Och så samarbetar jag med olika ryttare, jag försöker hitta ryttare som passar till respektive häst. Tjejerna som rider mina hästar levererar, säger han.

– Nu hoppas vi på unghäst-VM för Springbank. Vi skulle bli besvikna om det inte blir av, säger han.

Springbank II VH vann också tävlingen SWB Stallion Trophy.

Resultat

Hela championatet går att se via Equisport (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i dressyr – referat, bilder, filmer och intervjuer (23)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden