Avelsnyheter
27 september 2020 13:58

Springbank II VH i en 6-årsklass för sig

BreedersSpringbank II VH levde upp till förväntningarna och vann Breeders i dressyr för 6-åringar på söndagen.

Springbank II VH i en 6-årsklass för sig
Springbank II VH och Betina Jaeger Jensen höll för favorittrycket i finalen. Foto: Roland Thunholm

Det var tolv 6-åriga hästar som gjorde upp i finalen i Flyinges stora ridhus på söndagens eftermiddag.

Storfavoriten och UVM-finalisten Springbank II VH (SWB hingst f 2014 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Hennix Horses AB) riden har varit en stjärna genom hela unghästperioden och fortsatte att leverera även nu. Domarnas gav den godkände hingsten två tior efter en stark uppvisning av Betina Jaeger Jensen.

Det räckte till en storseger med 96,6 procent.

Först ut var Braveheart, som lotsades av Linköpingsryttaren Therese Tällberg till fina travökningar. Valacken visade också en vägvinnande och ren skritt däremot fungerade inte bytena perfekt. Domarna ville också se lite mer bärighet i den rytmiska galoppen. Det blev 74,3 procent.

Svårt med bytena

Longines TP och Emmy Carlsson fick inte heller till alla byten i den annars fina och bäriga galoppen. Zuidenwind-avkomman visade en taktmässig trav där domarna ville ha mer aktivitet och påskjut i längningarna. Lite extra pluspoäng mellanskritten och totalt blev det 74,4 procent.

Zaragossa visade sina aktiva bakben men domarna skulle vilja se lite mer påskjut. Skritten som visades var rytmisk med stort övertramp och i galoppen kunde ryggen varit mer bärig. Den eleganta och energiska hästen fick inte heller till bytena på bästa sätt. Det blev 72,6 procent.

Domarna ville ha mer bärighet

Smidige Desperadosonen Buskhagas Dasras missförstod sin ryttare Filippa Norrman i ingången till första öppnan, men därefter satt det mesta som det skulle med bogfria längningar, en rörlig skritt som kunde kortas samt rytmisk och energisk galopp. Domarna ville se mer bärighet i skolorna och lite bättre kontakt. Det blev totalt 77,2 procent.

Ida Viljanen och energiske Ampereavkomman Astrakan visade bland annat en rytmisk och luftig galopp men kunde ha varit mer bogfri i skritten. Det blev 72,4 procent.

Emelie Brolin visade Blue Hors Zack-avkomman Ramble On som hellre längde än samlade sig i traven. Den stora, energiska skritten belönades med 8,5 medan den något balanserade och hastiga galoppen drog ner totalbetyget som blev 72,4 procent.

Braveheart_therese
Braveheart och Therese Tällberg var först ut 6-åringarnas final. Foto: Roland Thunholm
Emmy Carlsson
Longines TP och Emmy Carlsson slutade på 74,4 procent i 6-åringarnas final. Foto: Roland Thunholm
Zaragossa_johansvensson
Zaragossa och Johan Svensson hade – som så många andra – lite svårt att få till bytena, men visade en fin skritt. Foto: Roland Thunholm
Buskhagas Dasras
Buskhagas Dasras och Filippa Norrman. Foto: Roland Thunholm
Astrakan
Energiske Astrakan under Ida Viljanen. Foto: Roland Thunholm
Img_0124
Emelie Brolin visade Blue Hors Zack-avkomman Ramble On i finalen. Foto: Roland Thunholm
Miarunessonzenit
Mia Runesson och store Zenit levererade ett härligt program och fick två nior av domarna. Foto: Roland Thunholm

Helsingborgsryttaren Mia Runesson och store Zenit fick till sina byten och visade en härlig attityd i en fin uppvisning. Travprogrammet var säkert och distinkt, skritten var lite försiktig men i galoppen tog valacken för sig och visade vad han kunde. Han fick betyg 9 för både galopp och framtidsutsikter, totalt 84,6 procent.

Sandra Sterntorp och hingsten Bowmore VH gjorde en väl avvägd och balanserad uppvisning. Det var en lätt och luftig trav, vägvinnande och rörlig skritt och en rytmisk galopp – där det blev något extra byte – även om domarna hade velat se lite större skillnad i de olika tempona. Det blev totalt 83 procent.

Rebecka Knutsson och elegante Golden Eye visade fin energi men domarna ville se mer samling i traven och bättre balans i den aktiva galoppen. Bytena var klockrena. Det blev totalt 75,6 procent.

Favoriten levererade

Titelförsvararen och godkände hingsten Springbank II VH gjorde ingen besviken när han lotsades genom finalprogrammet av Betina Jaeger Jensen. ”Vi kunde inte hitta något fel på traven,” sa domarna och klämde till med 10 för den gångarten. Lovorden fortsatte för den rena avspända skritten och luftiga och välbalanserade galoppen. Även för framtidsutsikter blev det betyg 10. Totalt 96,6 procent och en stor ledning.

Anna Svanberg och elegante Zelfie visade bland annat fina skrittpiruetter och byten. Men domarna ville ha mer bärkraft i den energiska traven och mer bärighet i galoppen. Det blev 77 procent.

Angelica Byström och spänstige Zapp VS visade en fin trav, i skritten ville domarna se större skillnad. Bytena krånglade en del och drog ner totalbetyget som blev 74,6 procent.

Bowmore1
Sandra Sterntorp och hingsten Bowmore VH. Foto: Roland Thunholm
Goldeneye
Golden Eye och Rebecca Knutsson. Foto: Roland Thunholm
Annasvanberg_zelfie
Anna Svanberg och elegante Zelfie slutade på 77 procent. Foto: Roland Thunholm
Angelicabyström_zapp
Angelica Byström och Zapp VS. Foto: Roland Thunholm

Det innebär alltså att Springbank II VH vann, Zenith blev tvåa och Bowmore VH trea.

Resultat

Hela championatet går att se via Equisport (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i dressyr – referat, bilder, filmer och intervjuer (23)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden