Krönika
26 september 2018 06:30

Eva Gudmundsson: ”Världen är så stor men i Zangersheide kommer man nära”.

Krönika En av Ridsports läsarresor gick i år till unghäst-VM i hoppning i Zangersheide. Ciceron på resan, Eva Gudmundsson, bjuder här på en återblick i startfältet som bestod av flera svenska uppfödningar, såväl två- som fyrbenta.

Eva Gudmundsson: ”Världen är så stor men i Zangersheide kommer man nära”.
Victoria Almgren med Mr Vain GJ vid unghäst-VM i Zanghersheide. Tidigare i år var ekipaget till final i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

“Det är fantastiskt att vara på unghäst-VM! Alla är där och det är en internationell känsla men med avspänd attityd. Du kan sitta och äta och vid bordet bredvid sitter någon världskändis. Du får se Zangersheides godkända hingstar och fantastiskt välridna unga talanger. Det är verkligen ett tillfälle att vidga sina vyer och bli superinspirerad.”

Detta citat fanns med på Tidningens Ridsports reseprogram till unghäst–VM i Zangersheide, Belgien. Känslan är väldigt bra beskriven, fantastiska hästar och så mycket fin ridning. Det är också häftigt att flera av ryttarna som man stod i samma matkö med, fick man se på teve från VM i Tryon i USA en vecka senare. Världen är så stor men i Zangersheide bjuder man verkligen på närhet.

De svenska uppfödningarna som utmärkte sig var både två- och fyrbenta. Idag har vi flera svenska ryttare som är stationerade i utlandet permanent men som rider under svensk flagg. De är uttagna på andra grunder än genom vår egen kommitté. Exempel är Stephex Stables ryttare Petronella Andersson och Jonna Ekberg. Unga tjejer men hur erfarna som helst och som i Zangersheide levererade den ena fina rundan efter den andra.

Under de fyra dagarna var det flera hästar som utmärkte sig med anknytning till Sverige. Det var fantastiskt roligt att se Ingrid Ragnarsson uppfödning Northern Comme Plot e Plot Blue–Contender med Olivier Philippaerts i sadeln. Storhoppande och väldigt atletisk. Tydligen var det andra gången Olivier satt i sadeln på honom, då det är lillebror, Anthonys häst egentligen. Oliver skämtade om att han kanske kommer ta över sin brors häst nu när det gick så bra.

Den godkända hingsten Gisborne VDL med Magnus Österlund i sadeln gjorde som alltid fina rundor med fantastisk teknik men drog på sig lite tidsfel. Gisborne är nu kvar i Holland hos sina ägare för att fortsätta sin tävlings- och avelskarriär hemma hos VDL.

Ridsport
Magnus Österlund och godkända hingsten Gisborne VDL 1310. Foto: Roland Thunholm

Den andra godkända hingsten är karamellen Mr Vain, ryttare är Viktoria Almgren. Mr Vain rev inte en bom på hela meetinget och blev placerad som 10:a i finalen.

Det sades att Stephanie Holmén inte skulle hinna rida 6-åringarnas final för hon skulle vara tvungen att flyga till USA och stora VM innan stormen kom. Men hon dök upp i finalen och hennes häst Cash du Talus e Kannan, hade inte riktigt förstått att de hade tid på sig att hoppa i normaltempo utan lade på ett kol så det stod härliga till. Tyvärr innebar det ganska många fel på banan och ingen placering.

Ridsport
Cash du Talus och Stephanie Holmén. Arkivbild:: Roland Thunholm

Det här var bara ett urval av alla fantastiska och duktiga ryttare och hästar från Sverige. Ni kan ta del av alla resultat här. 

Zangerheide tävlingar är fantastiska och man känner sig varmt välkommen. Det är inga inträdesbiljetter, inga kostnader för parkering, man kan hänga vid staketet och titta på de tävlande som tävlar på tre olika banor. Maten är fantastisk och de inkluderar de belgiska våfflorna man inte får missa. Hoppas vi ses nästa år!

/Eva Gudmundsson, uppfödare och driver Flemminge Stuteri i Vikbolandet utanför Norrköping. 

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden