Sverige
3 december 2013 12:24

Fjordingen som hoppar 1,40

I Norrbotten och i fjordkretsar har det lilla stoet Trine blivit något av en sensation. Förra året seglade den 137 cm höga Trine till publikens jubel över 140 cm hinder utan något som helst problem, och bevisar för alla att fjordhästar verkligen kan hoppa.

Fjordingen som hoppar 1,40
Familjen Lindberg är alla engagerade i sin fjording Trine. Här ser vi systrarna Celise, Melie och mamma Zia.

Med sin framåtanda och pigga uppsyn tar hon sig an hoppbanorna med stor entusiasm, vilket har gett henne segrar och placeringar upp till regional LB. Men framförallt är det vinsten i en höjdhoppningsduell vid förra årets julshow i Boden som imponerar.

Trine 3341 (f-02 e Ismo Kry u Tvetas Morina ue Dalar, uppf Marita Hansson) ägs av familjen Lindberg, och det är systrarna Celise, 15 år och Melie, 12 år, som lotsar Trine runt på tävlingsbanorna. Mamma Zia är deras största supporter och är minst lika delaktig i allt kring Trine – utom själva tävlandet.

– Vi såg henne på annons 2010, och tjatade på mamma i ett år om att få köpa henne, berättar Melie.
När Trine kom ut på annons i april året efter for hela familjen och tittade på henne och blev störtförälskade. Lovorden över den fantastiska lilla hästen tar aldrig slut.
– Hon är snäll, hon försöker alltid och ställer alltid upp, även om hon kan vara lite busig, säger Celise, och de andra i familjen håller med.

Målet med Trine var att så småningom komma runt en LD-bana, eller i alla fall att ta sig över startlinjen vilket det hade gått sådär med för flickorna innan på tidigare ponnyer.
– Men vi höjde ribban snabbt, minns mamma Zia då det visade sig att Trine är en häst som aldrig tvekar på hinder.

Med sina meriter så kvalificerade sig Trine till fjord-SM, där både Celise och Melie vann en varsin klass – Melie var för övrigt den klart yngsta deltagaren under hela meetinget. Den 220 mil långa resan kändes väldigt lyckad, och målet är att komma till fjord-SM även under 2014, och förhoppningsvis till fjord-NM 2015 som då går här i Sverige.

Höjdhoppningsduellen för ett år sedan skulle bara bli ett roligt inslag, och att hinderhöjden skulle gå över Trines egen mankhöjd fanns inte med i tankarna från början.
– På träning hade vi hoppat 110 som mest, och bara det tyckte jag var läskigt, berättar Celise som var den som red Trine under duellen.
– Men sedan blev man så taggad av publiken och det gick så bra så det var bara att köra.

Rev man ett hinder var man ute, men Trine rörde inte en bom. Efter 140 cm valde dock arrangören att bryta med tanke på ekipagets säkerhet, men Celise tror att de kunnat hoppa lite högre ändå om de hade försökt.

Det kan också nämnas att Trine stuckit fram mulen och synts i mängden tidigare: för några år sedan förlorade hon sitt eget föl men tog sig an arabfölet Chloe som hon blev fostermamma åt. När fölet sedan skulle visas vid en utställning på Blommeröd följde förstås ”mamma” Trine med i visningsringen – ett udda inslag på en arabutställning trots att Trine var stylad med arabshowträns och allt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden