Dressyr
6 mars 11:26
Ridsportplus

Fogoso TVF – stor och fokuserad portugis

På voltenFogoso TVF är den högst bedömda lusitanon någonsin under ett olympiskt spel. Med sin ägare och ryttare Rodrigo Moura Torres slog han igenom hos den breda massan vid OS i Tokyo.

Fogoso TVF – stor och fokuserad portugis
Fogoso TVF och Rodrigo Moura Torres. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fogoso TSV ägs av sin ryttare Rodrigo Moura Torres och hans fru Maria, också hon Grand Prix-ryttare. Maria fick först syn på Fogoso när han var föl och såg direkt att han hade något extra. Redan då, långt innan hon och Torres var gifta, köpte hon in sig som delägare på hingsten, ett val hon aldrig ångrat.

Maria har berättat att Fogoso vet skillnad på sitt jobb som avelshingst och dressyrhäst. När han leds utan utrustning passar han gärna på att busa men så snart sadeln kommer på är han fokuserad.

Utbildad av ryttaren

Den 10-åriga lusitanohingsten ligger i skrivande stund på plats 30 på FEI:s världsrankning, tillsammans med sin portugisiska ryttare, som tagit honom från unghäst till den stjärna han är i dag.

Under OS i Tokyo 2021 slog Fogoso igenom hos den breda massan. Torres red med lätthet både passage och byten i varje på en hand och i slutändan hamnade ekipaget på 16:e plats individuellt med 78,943 procent.

Högst bedömd någonsin

Ibland händer det att en och annan häst sticker ut ur mängden, och den maffiga skimmelhingsten Fogoso är tveklöst en av dem. Under OS i Tokyo skrev han historia som den högst bedömda lusitanon under ett OS någonsin.

Utöver sina prestationer på tävlingsbanan är Fogoso också en välbeprövad hingst i aveln och 2020 lämnade han ett 30-tal avkommor.

Med sina maffiga 172 cm i mankhöjd är Fogoso ovanligt stor för att vara en lusitano men han är trots det en väl sammansatt och balanserad hingst, något han bevisat genom att vinna guldmedaljer på så kallade morfologiska tävlingar (exteriörbedömning).

Han har förärats fyra stjärnor och rekommenderas som avelshingst av APSL (Associação Puro Sangue Lusitano,  avelsförbundet för lusitanohästen), något som bara ges till hingstar som utmärkt sig inom rasen.

Född på familjens stuteri

Fogoso är född och uppvuxen på Torres familjestuteri Coudelaria Torres Vaz Freire. Stuteriet grundades 1978 och basen i aveln kommer från två ston, Garça och hennes dotter Negaça. Alla hästar som föds på stuteriet i dag härstammar från dessa två ston, så också Fogoso.

Fakta

Fogoso TVF

210726157_abfa4
Fogoso TVF och Rodrigo Moura Torres. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst
  • Höjd: 172 cm.
  • Född: 2010.
  • Stam: e Rico-Raja.
  • Ägare: Rodrigo Moura Torres och makan Maria.
  • Ryttare: Rodrigo Moura Torres.
  • Uppfödare: Coudelaria Torres Vaz Freire.
  • Meriter: 16:e plats i OS i Tokyo. 26:e plats på EM i Rotterdam 2019 på 71,786% i Grand Prix Special.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden