Dressyr
1 december 2018 19:48
Ridsportplus

Hemmaprodukten nådde hela vägen till Friends

FriendsNär Anna Österberg red in i kürfinalen för Dressage Power Future Stars var det med en häst som är hemmauppfödd, utbildad av henne själv och till musik som hennes man har skapat. Men begränsade resurser är inte det enda 38-åringen har kämpat med - hälsan har också varit en utmaning.

Hemmaprodukten nådde hela vägen till Friends
Anna och Johan Österberg tillsammans med ögonstenen Rolecz. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Anna Österberg hade inte råd att köpa musik till sin kür i Friends. Då klippte hennes man ihop ett skräddarsytt stycke i datorn. Det satt som ett smäck.
– Ja, musiken har precis samma takt som min häst, säger den 38-åriga debutanten som har några tuffa år bakom sig.

Det är jättedyrt och vi har inte de resurserna. Så vi fick försöka själva. Anna Österberg om kürskapandet.

När Anna Österberg kommer ut från arenan efter sin start i lördagens final av Dressage Power Furure Stars för 7- till 9-åriga dressyrhästar är det med blandade känslor.

Hon har just ridit sitt livs första kür, i Friends av alla ställen. Det är stort. Hästen Rolecz (SWB val f 2009 e Rosevelt-Calino, uppf/äg Lena Nilsson), som hon utbildat själv, kändes mer avspänd än dagen innan men det blev några dyra missar som hon grämer sig över.
– Men musiken kändes bra. Så den kan jag inte skylla på, säger hon.

Uttagen för fyra veckor sedan

Anna Österberg från Ösmo söder om Stockholm har ridit och tävlat i dressyr sedan barnsben. Men alltså aldrig en kür. När hon för fyra veckor sedan blev uttagen till Friends uppstod ett problem. Själva programmet kunde hon sätta ihop själv, men hur göra med musiken?
– Det är jättedyrt och vi har inte de resurserna. Så vi fick försöka själva, berättar hon.

Dressagepoweanna_rt
Anna Österberg och Rolecz i sin kürdebut i Friends Arena. Foto: Roland Thunholm
Annah_rt
Anna Österberg har haft en tuff tid bakom sig – på lördagen red hon finalen i Dressage Power Future Stars i Friends Arena. Foto: Roland Thunholm

Hennes man Johan Österberg är filmfotograf och van att redigera ljud på datorn. Han tog sig an utmaningen.
– Jag filmade Anna när hon red programmet, kollade takterna i alla gångarter och rörelser och la lite olika slingor. Det svåraste var väl att Anna inte visste vilken musik hon ville ha och att den måste vara gratis, berättar han.

Kvällsarbete

Det tog sin lilla tid.
– Jag fick pilla med det här på kvällarna när barnen gått och lagt sig. Nu tycker jag det blev bra. Musiken fungerade, trots missarna, säger Johan Österberg som själv bara ridit lite under ”inflörtningsperioden” med Anna.

Anna kände sig helt trygg med makens musik där inne på banan.
– Johan hade gjort lite hjälpmedel till mig. Det plingar till lite när jag till exempel ska vara vid A och blir en annan musik när det ska vara öppna. Så jag vet hela tiden var jag är, berättar hon.

Det är inte bara musiken som är en familjeaffär. Rolecz, 9 år, är född hemma på Jursta Gård, liksom mamman Chikorina som egentligen skulle bli hopphäst.
– Min syster Malin jobbade hos Lennart och Agneta Lindelöw och fick en gratis betäckning med deras hopphingst Calino. Vi körde ner ett sto och resultatet blev Chikorina, berättar Anna Österberg.

Betäcktes med dressyrhingstar

Systrarna visade Chikorina både som 4-årig hopp- och gångartshäst. Det blev bäst betyg i gångartsdelen och när en senskada satte stopp för hoppningen betäcktes hon med dressyrhingstar. Bland annat Rosevelt som är pappa till Rolecz.
– Jag har trott på Rolecz hela tiden. Nu har jag köpt ut mammas ur honom och bestämmer allt själv. Jag är jättesugen på att rida GP, har varit det i hela mitt liv. Nu är jag i alla fall hyfsat i närheten. Jag vill satsa på det nu, se om jag kan. Och att rida kür, utan en massa missar hela tiden, säger Anna Österberg som har några riktigt tuffa år bakom sig.

Flera lunginflammationer

Efter återkommande lunginflammationer, närmare bestämt 13 stycken, och massor av sjukhusbesök såg det kritiskt ut.
– Jag var säker på att jag skulle dö, kunde knappt andas och var helt nedsatt. Immunförsvaret var så dåligt. Nu tar jag sprutor en gång i veckan sedan tre år, mår mycket bättre och orkar rida åtta hästar om dagen, säger Anna och ser väldigt lycklig ut, trots sina missar i küren.

Anna Österberg och Rolecz slutade sexa på 66.675 procent.

Klassen vanns av en annan Friendsdebutant.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-