Sverige
4 februari 16:40
Ridsportplus

Kvinna döms till vite efter saknade hästpass

DjurskyddFyra av kvinnans hästar saknade hästpass vid flera av Länsstyrelsen i Västra Götalands läns kontroller. Nu får hon betala 16 000 kronor i vite.

Kvinna döms till vite efter saknade hästpass
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i juni 2021 som Länsstyrelsen i Västra Götalands förelade kvinnan att inom åtta veckor visa handlingar som styrkte att hon skaffat giltiga pass till alla hästar som fanns hos henne. Detta efter att det vid djurskyddskontroller i april, juni och oktober 2019 varit fyra hästar hos henne som saknat pass.

Vid en uppföljande kontroll i mars 2021 saknades det fortfarande pass för samma fyra hästar.

I samband med föreläggandet fick kvinnan också information om att det skulle kosta henne 4 000 kronor i vite per saknat pass och var påbörjad åttonde vecka om hon inte kunde visa upp de efterfrågade handlingarna.

Ansökan

Då kvinnan fortfarande inte har kunnat visa handlingar har länsstyrelsen vänt sig till Förvaltningsrätten i Göteborg med en ansökan om att vitet ska dömas ut.

Kvinnan har haft möjlighet att yttra sig om föreläggandet, men har inte gjort detta.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att informationen i föreläggandet har varit tydlig. Rätten menar också att det inte har framkommit något som visar att det kan finnas faktiska eller rättsliga saker som gör att kvinnan inte har kunnat skaffa fram passen. Därför beslutar rätten att hon ska betala ett vite på 4 000 kronor för varje pass som saknas, totalt 16 000 kronor.

Lagstadgat

Sedan 2006 är det lagstadgat att alla hästar i EU ska ha ett pass. Den som är ansvarig för hästen som ska se till att passet finns där hästen är.

Lagen har kommit till för att bland annat säkerställa att det är rätt häst som behandlas, bedöms, slaktas, tävlas, säljs och så vidare.

Passen ska också göra det enklare att begränsa spridning av smittsamma sjukdomar och säkerställa att läkemedel eller läkemedelsrester inte hamnar i våra livsmedel.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden