Hoppning
3 juli 09:14

Ludger Beerbaum tackar för sig

Internationellt2016 tackade Ludger Beerbaum för sig i landslagssammanhang efter många år i toppen, men han har fortsatt att tävla på högsta internationella nivå. Under söndagen i Aachen meddelade han plötsligt att tävlingskarriären nu är över.

Ludger Beerbaum tackar för sig
Ludger Beerbaum tack nu för sig, efter en lång hoppkarriär. Foto: CHIO Aachen/Franziska Sack

Inför 40 000 besökare på läktarna i Aachen tog Ludger Beerbaum farväl av den hoppkarriär som startade 1985, då han gjorde sin första insats i det tyska landslaget under Nations Cup i Dublin.

Beerbaum har en imponerande meritlista – han har ridit i tyska lag vid 133 tillfällen och startat i 24 mästerskap, där han vunnit 20 internationella medaljer varav tolv är guld. I Barcelona, där han tog OS-guld 1992, meddelade tysken 2016 att han inte längre skulle rida mästerskap för Tyskland utan bara tävla internationellt.

Under söndagen i Aachen, där 59-årige Beerbaum ridit i 35 år, släppte han nyheten att han nu tävlat färdigt.
“Aachen är unikt. Ni har alla varit med och burit fram mig till framgångar under så många år med er entusiasm”, sa Ludger Beerbaum bland annat, innan han tackade sin sponsor Madeleine Winter-Schulze och hästskötaren Marie Johnson.

Ludger Beerbaum Checker 47
Ludger Beerbaum tog sina sista språng i Aachen med Checker. Foto: Kim C Lundin

Kontroversiella metoder

Ludger Beerbaum har inte bara hyllats för sina sportsliga framgångar under åren – han har även varit i blåsväder vid flera tillfällen. Under 2022 hamnade han återigen i blickfånget då han ertappades med barrering, något som han själv menade var en tillåten metod. Redan vid VM 1990 riktades samma anklagelser mot tysken.

2004 förlorade det tyska laget sitt guld vid OS i Aten, då Beerbaums häst Goldfever testades positivt för den otillåtna substansen betametason.

Han väckte ilska hos det egna förbundet när han efter OS 2008, där många ryttare fastnade i dopningstester, i en tv-intervju bland annat sa att ”det som inte har upptäckts är tillåtet”.

I början av 2023 krashade Beerbaum på tävling och fick opereras för lårbensbrott. De senaste åren har det satsats rejält på tyskens anläggning i Riesenbeck, som nu är en mästerskapsarrangör – efter EM i hoppning 2021 avgörs i år EM i dressyr hos Beerbaum. Han är även engagerad affärsmässigt med Andreas Helgstrand, i en gemensam satsning.

Under 13 år jobbade Henrik von Eckermann i Beerbaums stall, innan han 2016 startade eget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden