Nyheter
13 mars 2020 14:47

Experten: ”Många hästägare har dålig beredskap”

HästägaransvarVad bör man som hästägare ha hemma när krisen kommer? Ridsport har pratat med Svenska Blå Stjärnan som ger bra tips i den pågående coronapandemin.

Experten: ”Många hästägare har dålig beredskap”
Vem tar hand om hästen om du blir sjuk? Foto: iStock

Svenska Blå Stjärnan jobbar på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska anstalt och länsstyrelser. Svenska Blå Stjärnan har bland annat bistått djurägare vid stormen Gudrun, vid mjältbrandsutbrottet 2016 och fågelinfluensan.

Kristin af Malmborg är generalsekreterare på Svenska Blå Stjärnan och tipsar om hur du som hästägare kan vara förberedd när krisen kommer.

– Det är bra att ha extra foder hemma. Vi märkte under torkan sommaren 2018 att många hästägare hade dålig beredskap just när det gäller foder, ofta har man kanske bara på marginalen, säger hon.

Kristin
Kristin af Malmborg, generalsekreterare Svenska Blå Stjärnan

Förbered också att ha några dunkar med vatten stående ifall elen skulle gå och notera eventuella mediciner och specialfoder till de hästar som kräver det.

Kristin poängterar också att det är viktigt att ha nätverk kring sina stall så man vet vem man kan ringa om man behöver hjälp och att träna på att hjälpas åt.

– Det är viktigt att låta andra ta hand om din häst till vardags. Det för att hästen ska bli van vid att andra människor hanterar den och att saker inte alltid sker på samma sätt. Hästar kan ju vara känsligare för förändring och vänjer vi vid att vi gör saker på olika sätt blir det lättare och tryggare både för hästen och den som hanterar den, säger Kristin.

Skriv upp telefonnummer

Skriv upp telefonnummer till veterinär, kommunen och till stallets elleverantör. Se till att ha en radio som går på batteri tillgänglig. Det är också en god idé att sätta upp en inplastad checklista med rutiner innanför stalldörren är också bra, ifall du som stallägare skulle bli sjuk eller på något annat sätt inte kan ta hand om stallet.

– Där skriver man när hästarna brukar utfodras, kanske när de ska gå in på kvällen och annat som är viktigt. Som hästägare är det viktigt att skriva upp vid varje box vad den enskilda hästen äter för foder och hur mycket, säger Kristin.

Man får inte glömma bort att ha nödproviant och vatten även till hästägarna i stallet.

Kom ihåg människorna

– Hästägare är bra på att i första hand tänka på hästen, men man får inte glömma människorna! Blir det snöstorm eller om man av andra skäl inte kan lämna gården är det viktigt att man har lite pulversoppa och någon konserv som nödproviant. Det är också bra att ha vatten i petflaskor stående, går strömmen så slutar vattnet att fungera.

Svenska Blå Stjärnans checklista för häst
Svenska Blå Stjärnans checklista för människor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden