Hoppning, Ridsport Play
17 maj 2020 18:28
Ridsportplus

Möt Milton – legendarernas legendar

Legendariska tävlingshästarSkimmeln Milton och hans ryttare John Whitaker blev legendarer redan under sin aktiva tid och var omåttligt populära i Sverige. Ridsport har grävt i bildarkivet och samlat ihop filmklipp från ekipagets fantastiska karriär med världscupsegrar och medaljer på EM och VM. Och minns du den sorgliga historien om hur Milton hamnade hos Whitaker?

Möt Milton – legendarernas legendar
Milton och John Whitaker i Scandinavium 1988. Det var precis innan ekipagets storhetstid och det blev en åttondeplacering i världscupfinalen. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Milton (val f 1977 e Marius u Aston Answers u Marco Polo, uppf John Harding-Rolls) blev den första hästen i världen att vinna över 1 miljon pund, ungefär 10 miljoner kronor.

Milton hade något som ingen annan häst hade. Ronnie Massarella, Storbritanniens förbundskapten under 1980-talet. 

Under sin långa karriär tillsammans med Storbritanniens John Whitaker hade Milton också sponsornamnen Next Milton och Henderson Milton. Men det som kanske inte är lika känt är att han hette Marius Silver Jubilee när hoppryttaren Caroline Bradley köpte honom som unghäst.

Då var skimmeln långt i från den elegante hopphästen som nästan såg ut att sväva både på marken och över hinder senare i livet. Han beskrevs som relativt liten och och inte så vacker – men både utseende och storlek ändrades och Milton blev 168 cm hög.

Dog hastigt

Caroline Bradley hade stora internationella framgångar och Milton var hennes ögonsten och stora framtidshopp. Men ryttaren dog hastigt av brusten aorta på en tävling, endast 37 år gammal. Hennes föräldrar tog över ägarskapet när det gällde Milton och frågan om att rida den då 8-årige, talangfulle hästen gick till deras dotters idol: John Whitaker.

Han har berättat: ”Jag kommer aldrig att glömma det första språnget som jag gjorde med Milton hemma hos oss. Det var bara ett kryss, men efter det satt jag av, gick upp till huset och hämtade alla i familjen för att de skulle få se resten. Den lättheten, den kraften.”

Och resten är ridsporthistoria.

Ekipaget representerade Storbritannien på sitt första mästerskap, EM, 1987 och slog till med individuellt silver och guld i lag. 1989 blev det dubbla EM-guld för ekipaget och 1991 ett lagsilver.

Vann i Scandinavium

Milton och John Whitaker startade också fem (!) världscupfinaler i rad mellan 1987 och 1991 med två segrar – varav den ena inför en jublande svensk publik i Scandinavium – som resultat.

Ekipaget var en stadig medlem i Storbritanniens lag i Nations Cup under flera år med bland annat sju dubbelnollor i nationshoppningar i rad som bästa resultatrad.

Miltonem1989
Milton och John Whitaker vid EM 1989. Foto: FEI
Milton John Whitaker ScandinaviumFoto: Roland Thunholm
Milton var omåttligt populär i Sverige, här vid segern i världscupfinalen i Göteborg 1991. ArkivFoto: Roland Thunholm
John Whitaker / MiltonFoto: Roland Thunholm P: 2015-13
John Whitaker och Milton under sin karriär.
Pic03johnwhitaker&-milton-athome 1
John Whitaker och Milton hemma i Yorkshire, Storbritannien. Foto: Bob Langrish

På meritlistan finns också ett individuellt VM-silver och ett VM-brons i lag från mästerskapet i Stockholm 1990. Det som saknas på skimmelns meritlista är en OS-medalj. När det gällde OS i Seoul 1988 ville ägarna Bradley inte utsätta sin stjärna för den långa resan och den förväntade värmen under tävlingarna och vid OS i Barcelona 1992 satte en snubbling stopp för medaljjakten.

Ekipaget vann också flera GP-hoppningar och världscupkval under sin karriär.

Perfekta ambassadörer

“Milton och John Whitaker var de perfekta ambassadörerna för brittisk hoppsport. Milton hade något som ingen annan häst hade,” har Ronnie Massarella som var Storbritanniens förbundskapten under 1980-talet sagt.

John Whitaker har berättat att Milton var bestämd med hur han vill ha det och att ryttaren valde att anpassa sin ridstil efter valackens vilja och långa galopp. Ryttaren har hyllat hästen som sin ”once in the lifetime horse” många gånger.

EM 1989 i Rotterdam, Holland, där det blev guld både individuellt och i lag för Milton.

Filmklipp när Milton och John Whitaker vann världscupfinalen 1990.

Milton på silverjakt vid VM 1990.

1994 pensionerades Milton och samma år höll han en bejublad, känslomässig avtackning under tävlingarna i Scandinavium. Det sägs att John Whitaker grät av rörelse när han red ut från arenan där publiken inte ville sluta hylla ekipaget.

22 år gammal

Milton opererades för kolik som 21-åring dog året därpå, 1999, i hjärtsvikt efter ytterligare kolikanfall. Han är begravd på John Whitakers ägor i Storbritannien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden