Körning
8 augusti 2018 09:59

Så laddar unga kuskarna med Glenn Gerts inför EM

Inför EMI helgen var det en sista sammandragning med träning inför EM i sportkörning för unga. "Ponnyerna är verkligen i perfekt kondition för den här tuffa uppgiften," säger svenskarnas belgiske tränare Glenn Geerts.

Så laddar unga kuskarna med Glenn Gerts inför EM
Andreas Sjöberg är ett av de stora svenska medaljhoppen under EM. Med ponnyn La Perla är han extra stark i dressyrmomentet. Tränaren Glenn Geerts är med på vagnen. Foto: Eva Österlund

Har Sverige ett av de vassaste ungdomslagen när det gäller sportkörning? Svaret på den frågan kommer den 16–19 augusti när de kör  Europamästerskapet. Helt klart är att när det gäller god stämning, körkunskaper, välmatchade ponnyer och goda krafter runtomkring kuskarna så är hela svenska teamet svårslaget.

Vi kommer med ett lag där några är debutanter men flera ska också försvara sina fina placeringar från förra mästerskapet. Lagledare Annika Borg.

I helgen var det en sista sammandragning med träning och samvaro innan det är allvar för dem. På plats på Göteborg Horse Park i Säve var Felix Strauss, Sofie Strauss, Natalie Hellberg, Elise Strauss, Marcus Clasén, Andreas Sjöberg, Sanna Manfredsson och Linnea Kristiansen.

Hårt trimmade av tränaren Glenn Geerts under lagledare Annika Borgs skarpa ögon. Dressyrpass, konkörning och så avslutning med maratonhinder.
– Visst har vi ögonen på oss nör det gäller det här mästerskapet, säger Annika Borg.
– Vi kommer med ett lag där några är debutanter men flera ska också försvara sina fina placeringar från förra mästerskapet. Till exempel Elise Strauss som tog silver individuellt. Och laget som tog brons.
– Värsta konkurrenterna blir nog Frankrike och Tyskland. Dessutom är Ryssland med i år och där har vi ingen aning hur starka de kan vara. Dessutom – vi tävlar ju i Ungern och ungrarna är ju alltid extra starka på hemmaplan.

Värt att vara extra förberedda alltså och det har Annika Borg lyckats med. Det är bland annat hennes förtjänst att framgångsrike fyrspannskusken från Belgien, Glenn Geerts, knutits till det svenska ungdomslandslaget som tränare.
– Jag frågade och han sa ja direkt.

Annikaborg_evaosterlund
Annika Borg är lagledare för EM-ungdomarna och håller koll på det mesta. Här åker hon en sväng med Felix Strauss. Foto: Eva Österlund
Boelhellberg_evaosterlund
Boel Hellberg och Åsa Manfredsson är mammor, grooms och fixare. Här med ponnyernas Sibelle som körs av Natalie Hellberg och Dorthealysts Tristan som körs av Sanna Manfredsson.
Linneakristiansen_evaosterlund
Linnea Kristiansen och Plassens Lucky Luke är de i gänget som är mest rutinerade. ”Hon är super”, säger tränaren Glenn Geerts.
Pappagnget_evaosterlnd
Pappagänget tar en paus i EM-förberedelserna. Från vänster Henrik Clasén, Trond Kristiansen och Patrick Strauss.
Elisestrauss_evaosterlund
Elise Strauss har medalj att försvara vid detta EM. Ponnyn heter Sir James och bak på vagnen sitter Karin Mårlind Strauss.
Marcus_evaosterlund
Marcus Clasén värmer upp inna det är dags för ännu ett träningspass i Säve. Ponnyn heter Brio. Foto: Eva Österlund
Rebeccakristiansen_evaosterlund
Rebecca Kristiansen, förr en av Sveriges mest framgångrika ponnykuskar, är i dag supergroomen i Team Kristiansen. Foto: Eva Österlund
Natalie
Natalie Hellberg kör och Glenn Geerts håller koll. Foto: Eva Österlund

Glenn Geerts är 29 år gammal, från Belgien och själv mitt uppe i en framgångsrik fyrspannskarriär. Förutom svenskarna tränar han även unga kuskar på hemmaplan.
– Jag tycker om att dela min passion för den här sporten med ungdomarna och även ge tillbaka en del av det som jag fick av äldre kuskar när jag var i deras ålder.

Är på plats
Han kommer att vara på plats i Aszar Kisber under hela mästerskapet.
– Jag tävlar själv i Beekbergen nägra dagar inna det är dags för första EM-starten. Det är bara att tävla färdigt, åka hem med hästarna och sedan direkt till Ungern för att möta upp med svenskarna. Tufft schema men roligt, menar Glenn Geerts.

Han är lite imponerad av de svenska ponnyerna och den förbättring både ponnyer och kuskar visar upp. Det har hänt mycket sedan träningslägret i Åstorp i våras.
– Ponnyerna är verkligen i perfekt kondition för den här tuffa uppgiften, det är imponerande att se.

Tolv nationer till start
Han menar också att visst har Sverige en bra chans till fina placeringar på det här mästerskapet. Men det är tolv nationer som kommer till start. Det blir ingen enkel resa. För att ungdomarna ska vara riktigt bra förberedda kör Glenn Geerts även lite mental träning, lite enskilda samtal och ett hundraprocentigt engagemang på banan. Han flyttar koner, han hänger på vagnarna, han har stenkoll från marken och han uppmuntrar, diskuterar och analyserar. Det finns bara en väg och det är framåt.
– Han är jättebra, man fattar allt han säger, sammanfattar Felix Strauss som tillsammans med ponnyn Silver gör internationell debut i sportkörning i childrensklassen.

Team runt omkring
Runt ungdomarna finns självklart deras team, mammor, pappor, kompisar, sponsorer och påhejare. Alla har sin uppgift och det är och har varit massor med planerande.
Men nu börjar det bli dags. Nu på fredag börjar ekipagen rulla söderut.
– Klart man är nervös, menar mammorna, groomarma, medhjälparna Åsa Manfredsson och Boel Hellberg. Våra tjejer och våra ponnyer har ju som mest varit i Danmark och nu detta.

Alla team, även de mer resvana som gänget runt Linnea Kristiansen, tar god tid på sig.                                                                       Det är långt till Ungern och det är varmt. Och väl på plats kan det bli riktigt, riktigt spännande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-