Världen
18 november 2018 13:08
Ridsportplus

SM-vinnaren lyfter ridsporten i Kina: ”Har lärt ut mycket horsemanship”

Långväga gästerÅse Hellsten-Thalén har vunnit SM i hoppning som junior, young rider och senior. Nu delar hon med sig av sin kunskap i Kina där allt fler får upp ögonen för sporten. Hur är hästlivet i Kina? När Åse besökte SM med några av sina adepter berättade hon mer för Ridsport om det.

SM-vinnaren lyfter ridsporten i Kina: ”Har lärt ut mycket horsemanship”
Åse Hellsten-Thalén, Royne Zetterman och de långväga gästerna på SM förra helgen. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det går långsamt, men det går framåt. Kinesisk ridsport är på gång och det tackar kineserna i Shanghai Åse Hellsten-Thalén för.
    – Otroligt många människor i Kina håller på att få upp ögonen för ridsporten, säger hon.

    Det är också ganska många kineser som åker till Europa för att lära och utvecklas. Åse Hellsten-Thalén.

    Men hur hamnar man i Kina, denna hittills ganska vita fläck på ridsportkartan, långt från tryggheten och den naturliga hästsportmiljön i Bollebygd?
    – Min man Christian Thalén jobbar på Volvo och han fick utlandskontrakt. Faktum är att vi först var i Arizona i USA, mellan 2004 och 2009 och där hade jag möjligheter att arbeta med hästar, både rida själv och undervisa, berättar Åse.

    2011 fick Christian nytt kontrakt, denna gång i Shanghai. Så Christian, Åse och parets två söner flyttade till 25-miljonersstaden (Kinas mest folkrika) Shanghai och Åse letade i vanlig ordning upp hästcentrat.
    – Jag såg möjligheterna, hästsporten är på gång i Kina. Mest hästar finns det i Beijing med omnejd men varje provins har en sports bureau med egna lag och egen anläggning. Det är i Shanghais ridcenter jag är, säger Åse.

    Red andras hästar

    I början tränade Åse endast några av ryttarna och hon red deras hästar. Men sedan fem år är hon coach för både hopp- och fälttävlanslagen.
    – Hoppningen är på nivå upp till 1,50 och fälttävlan upp till tvåstjärnig. På senaste provinsmästerskapen var vi tvåa bland elva lag, berättar hon.

    Shanghai_lgw-3
    ”Det går framåt för kineserna, ridningen blir allt bättre och vi har sett att de kan matcha europeiska ryttare när dessa kommer och tävlar på lånade hästar”, säger Åse. Foto: Lottapictures

    Självklart är bra ridning hennes främsta undervisningsmål men det handlar om så mycket mer i ett land som Kina.
    – I grunden har kineser ingen riktig förståelse för hästar, inte som i västvärlden. Så jag har lärt ut massor av horsemanship, som hantering av hästar och hästkunskap, att det inte bara är att komma och rida. Jag har kunnat hålla bra kontinuitet i träningen och fått kineserna att förstå att det inte handlar om någon quick fix, säger Åsa som förstår kinesiska och kan prata så mycket att hon kan föra en diskussion.

    Rikemanssport

    Ridning i Kina är en utpräglad rikemanssport. Det finns inte gårdar där man har några hästar eller hyr in sig, utan bara stora anläggningar. Ridskolor på det sätt begreppet menas här hemma finns inte heller.
    – Man börjar rida genom att ta privatlektioner. Jag försöker visa det svenska systemet, men det blir för dyrt för vanligt folk. Det kinesiska förbundet har inget eget grundsystem och därför finns det ingen bredd. Än.

    Jag försöker visa det svenska systemet, men det blir för dyrt för vanligt folk.

    – Några i vårt lag kommer från den moderna femkampen, några började som hästskötare.

    Det finns heller ingen hästuppfödning att tala om, de flesta hästarna köps in från Europa.
    – Jag har varit runt på en hel del uppköpsresor. I Shanghai köper sports bureau hästar åt ryttarna och det satsas på nationella och provinsmästerskap. Jag börjar också arbeta mot den svenska hästmarknaden.

    Privata köpare

    Åse handlar även hästar till privata köpare.
    – De vill ofta att jag ska tävla dessa åt dem, säger Åse som dagligen rider fem-sex hästar vid sidan om alla lektioner hon håller.
    – Det går framåt för kineserna, ridningen blir allt bättre och vi har sett att de kan matcha europeiska ryttare när dessa kommer och tävlar på lånade hästar. Det är också ganska många kineser som åker till Europa för att lära och utvecklas.

    – Vi får in en massa bra hästar i Kina och det är även utvecklande för ridningen.
    Global Champions Tour i Shanghai har också haft stor betydelse för utvecklingen. Åse har suttit med i organisationskommittén.
    – GCT har ökat intresset och medvetenheten kring ridsporten, säger hon.
    Ändå kunde kineserna själva inte delta i GCT. Karantänsbestämmelserna i Kina är benhårda, inga nationella hästar får blandas med de internationella.

    Kineser till Sverige

    I början av november reste Åse tillsammans med sex kinesiska ryttare till Sverige.
    – Min tanke var att göra en utvecklande resa, mest i hoppning, och se och lära i ett europeiskt stall.
    Åse och hennes delegation hamnade hos Royne Zetterman i norra Skåne. Här blev det flera dagars träning, men också utflykter till inne-SM i Helsingborg och Flyinge.

    Kineserna satt hela dagen på läktaren i Helsingborg och imponerades.
    – Vi har inga inomhustävlingar i Kina så kineserna tycket det såg kompakt ut. De imponerades mycket, inte minst av att det var så många flickor som red och hoppade så bra. Vi gick banan till ungdomarnas 1,45-final och de tyckte det var fantastiskt att så många hoppade så högt.
    Åse ser definitivt en framtid för ridsporten i Kina.
    – Hästsporten är på gång. Det går långsamt – men det går framåt.

    Fakta

    Åse Hellsten

    Ålder: Nyss fyllda 50.
    Familj: Maken Christian, sönerna Hugo, 20 (pluggar ekonomi i Linköping med inriktning på kinesisk ekonomi) och Herman, 17, (går IB High School på amerikansk skola), Stella, 5,5 år, adopterad pudelkorsning.
    Kommer från: Bollebygd där hon varit ridskolechef i Bollebygd och Bulycke ridskolor.
    Meriter: Den enda som vunnit SM för juniorer, young riders och seniorer.
    Klär sig helst i: Ridkläder.
    Favoritmat: Sechuan-mat, kryddstarkt.
    Historisk person jag beundrar: Astrid Lindgren.
    Ligger på nattduksbordet: Förra årets Nobelprisvinnare Kazuo Ishiguro.

    Shanghai_lgw-2
    Koll på banan i Helsingborg. Foto: Lottapictures

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden