Avelsnyheter
7 januari 2019 09:15

Stall Herkules fick tidigt föl även 2019

Årets första fölFlera år i rad har Stall Herkules levererat säsongens förstfödda föl. Även 2019 fick stuteriet ett tidigt föl - på trettondagsafton såg hingstfölet Herkules Omega dagens ljus för första gången.

Stall Herkules fick tidigt föl även 2019
Stall Herkules tar hem titeln "Årets första föl" föl tredje året i rad. Foto: Stall Herkules

Titeln ”Årets första föl” har gått till Stall Herkules flera år i rad (Här kan du läsa om årets förstfödda föl 2018 och 2017). Även 2019 kommer årets första rapport om fölning från Stall Herkules. Det är ett hingstföl av rasen clydesdale som föddes klockan 23:00 på trettondagsafton, lördag 5 januari.

Fölet har fått namnet Herkules Omega. Pappa är Singlie Storm, och mamma är 2s Omega’s Golden Gem – Stall Herkules äger båda föräldrarna. Modern har en lång rad internationella utställningsmeriter från USA, Tyskland och Danmark. Vid 2018 års riksutställning för clydesdale blev 2s Omega’s Golden Gem reserv Best in Show.

Stall Herkules i Klippan vill ha tidiga föl av flera anledningar. Dels upplever de att stona har lättare att bli dräktiga igen när de fölar tidigare på året.
– När högsommaren och sedan sommaren anländer är det ofta svårare, och då är våra ston redan dräktiga, berättar Michelle Paulsson från Stall Herkules.
– Eftersom vi bor i Skåne har vi turen med ett klimat som tillåter tidiga föl lite bättre också.

En annan anledning till de tidiga fölen är att Stall Herkules under hösten visar sina föl på utställningar i Skottland och England där den största konkurrensen finns. Eftersom stona då är dräktiga igen är det smidigast att fölen åker utan sina mammor.
– Vi tar då gärna tidiga föl så vi kan vänja av i lugn och ro, förklarar Michelle, och tillägger att det även är en fördel med stora och välutvecklade föl under utställningssäsongen.

Senare rapporter petade ned Herkules Omega från tronen som årets första föl. Redan på morgonen den 4 januari föddes welsh partbredfölet Starias xlnt Gnocchi (läs mer här).

Har du ett föl som är fött tidigare än den 4 januari? Kontakta då gärna oss på Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden