Avelsnyheter
30 september 16:56
Ridsportplus

Stök på läktare upprör på Breeders

SWB Equestrian WeeksÄr det för stökigt på läkarna under Breeders dressyrvecka? Åsikterna går isär. Men en som är klart kritisk är uppfödaren Ulrica Jacobs som undrar varför de yngsta hästarna ska klara mer än världscuphästar.

Stök på läktare upprör på Breeders
Det väcks stark kritik från flera uppfödare kring spring på läktaren under kvalen i Breeders. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ulrica Jacobs hade två ston med i årets upplaga av Breeders. En 4-åring och en 5-åring, ridna av döttrarna Nicole och Claudia
— Den ena är verkligen inte spooky. Men det kom en man uppför trappan precis när stoet kom emot. Sedan gick hon ju inte ner där. Klart det påverkar, säger Ulrica Jacobs. 

Hon har länge efterlyst en uppstyrning av läktarna på Breeders och jämför med till exempel Scandiniavium. 
— När GP-ryttarna rider får man inte kliva in under pågående ritt, och här har vi ingen begränsning. Folk kommer och går, hundar hoppar upp med tassarna, klart att de påverkar 3- och 4-åriga hästar. Jag tycker det är synd, verkligen.

Är det inte bara något som de unga hästarna måste vänja sig vid?
— Vänja sig, ja, men de ska ju inte bli skrämda. Det ska ju inte bli en dålig upplevelse. Vi pratar så mycket om hästvälfärd  och här är vi verkligen på gränsen tycker jag. Då kan folk säga, då ska du väl inte åka. Så kan man välja att se det men då ska ju ingen åka. Alla hästar kan bli skrämda. 

Går det att förbereda hästarna?
— Om inte våra hästar är förberedda så vet jag inte. Vi rider på utebanan på ridskolan med flaggstänger och ungar som springer och hoppar. Jag galopperar runt med flaggor på hästarna. Jag tror inte det går att träna mer inför det här. Inte på unga hästar. 

Borde arrangören göra några förbättringar?
— Det borde det bara vara en ingång på varje långsida med en funktionär utanför som inte släpper in vid pågående ritt. Dessutom borde den allra nedersta raden stängas av, det är där det påverkar mest. Man kommer väldigt nära hästarna. Och så borde hundar lämnas hemma. 

— Man lär sig leva med motgångar. Men det är ju mina barn som rider. De har tränat och lagt ner tid och själ, och så är det nån pop-up-gubbe som skrämmer livet ur hästen. Jag säger till dem att vi har samma häst med oss hem och vi älskar våra hästar. Och så får man glädja sig dubbelt när det går bra. Som idag när 5-åringen vann B-finalen.

Vinnaren var Despacitous e.Hesslehöjs Donkey Boy-Johnson på 81 procent mot kvalets 77 procent. 

Clara Espinosa har ridit en 5-åring denna vecka som blev lite spänd. Men exakt vad detta berodde på kan hon inte riktigt säga.  

— Det kan vara atmosfären. Är det mycket spring i trapporna hjälper inte det till. Det är viktigt att unga hästar får en bra upplevelse. Man ska kunna åka härifrån utan att de ska tycka att det varit läskigt. 

Hur kan man träna hemma för att förbereda sig?
– Det är svårt att träna på en atmosfär hemma. Det är ju i så fall att åka ut och tävla. Men det är ju inte många platser som är som Flyinge. Jag hade gärna haft en längre banvisning eller vid två tillfällen. Lappar om lugn på läktaren hade också kunnat vara bra. På Friends har de till exempel läktarvakter. 

Louise Nathorstlandslagstränare, har inte sett något särskilt problem med skrämda hästar under veckan och menar att de måste lära sig hantera olika miljöer. 

– Nu har det varit lite glest på läktarna hittills, det är bättre att det är mycket publik och ett ständigt sorl. Då sticker inte ett ljud ut. Sen kan man tänka på att man inte behöver resa sig just när hästarna skrittar.

Hur kan man förbereda sig hemma?
– Det är en särskild atmosfär här och det kan vara svårt att träna på en atmosfär hemma. 

Enligt Tomas Torgersen från tävlingsledningen har det inte kommit några reaktioner från ryttarna om stök på läktarna.

–Vår publik är ganska hästvana. När stämningen blir lite väl hög har vi bett publiken att dämpa sig  och påmint om att det är unga hästar. Det är vad vi kan göra.

Behövs det läktarvakter som i Scandinavium?
– I Göteborg har vi läktarvakter, men det är mest för att styra flödet ut och in. Hur folk sedan beter sig på läktaren, ja då får man ha många vakter. Jag tror vi får ha förtroende för publiken som är här. De kommer ju hit för att de tycker om hästar.

Uppfödaren och hästägaren Malin Myrman Hagård är ytterligare en som reagerat mot miljön på årets tävling. Hennes öppna inlägg på Facebook har kommenterats av flera deltagande ryttare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden