Avelsnyheter
28 september 2023 12:44
Ridsportplus

Ze la vie i topp bland 4-åringarna: ”Hon har alla kvalitéer”

SWB Equestrian WeeksEfter 4-åringarnas första finalomgång är det nu klart vilka tio hästar som går vidare till lördagens höjdpunkt, testridningen där tyske dressyrstjärnan Benjamin Werndl sitter upp på finalhästarna. Det blev ett rörligt sto som toppade kvalet, Martin Ågevalls Ze la vie - en häst han hoppas på för framtiden.

Ze la vie i topp bland 4-åringarna: ”Hon har alla kvalitéer”
Ze la vie, riden av Martin Ågevall, toppade den första finalomgången. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

39 hästar kom till start i Flyinges gula ridhus på torsdagen, där 4-åringarnas första omgång stod på programmet. Hästarna visades två och två, och det krävdes en totalpoäng över 80,0 för att ta sig vidare från dagens klass.

Martin Ågevall, som hade två 4-åringar till start, toppade med sin egen Ze la vie (SWB sto f- 19, e Gammelenggårds Zappa-Sir Bedo, uppf Anneli Gonner). Det rörliga stoet belönades med 9,0 för lösgjordhet och allmänt intryck, medan gångarterna fick betyg mellan 8,5-8,8.

– Det känns fantastiskt roligt såklart. Det är alltid otroligt många fina hästar med här och vi startade först idag, så det känns lite extra roligt. Jag tyckte att hon var fantastisk, det var inte en hov fel i hela programmet, säger en glad Martin Ågevall efter att ha bärgat segern.

Efter att ha vunnit sitt kval på Strömsholm tidigare i år var förhoppningarna stora på Ze la vie, som köptes in på Elitfölauktionen på Flyinge för fyra år sedan.
– Det är klart man hoppas och har höga förväntningar, samtidigt måste man komma ihåg att det är hästar, särskilt unghästar, som vi talar om. Man kan aldrig ta ut något i förskott, särskilt inte i finalerna här nere eftersom det är väldigt hård konkurrens.

Mycket energi

För ryttaren handlade dagen mycket om att få till tajmingen med Ze la vie.
– Hon har varit väldigt på och har nästan haft för mycket energi. Det gällde att tajma framridningen perfekt, men det tyckte jag verkligen vi lyckades med. Hon har ett väldigt fint temperament, berättar Martin Ågevall, som tror att stoet kan gå hela vägen.

– Hon har rätt energi och bra elasticitet i traven om man tänker för piaff-passage. Hon har otroligt bra ridbarhet och jag känner att hon absolut har kvalitéerna att kunna gå upp till Grand Prix så småningom.

Tätt i toppen

Totalen 87,6 räckte till en knapp kvalseger för Ze la vie före Soretto (SWB val f -19, e Blue Hors St. Schufro-Quaterback, uppf/äg Per-Arne Persson), riden av Yvonne Österholm till slutpoängen 87,4, där niorna kom för allmänt intryck och galoppen.

Yvonne Österholm-soretto 1 230928 Rt
Yvonne Österholm och Soretto. Foto: Roland Thunholm
Jacob Nörby Sörensen-verdesse 1 230928 Rt
Jacob Nörby Sörensen och Verdesse II VH. Foto: Roland Thunholm

Västra Hobys Verdesse II VH (31) (SWB sto f -19, e Valverde-First Wish, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB) knep den sista pallplatsen och fick även hon två nior för lösgjordhet och allmänt intryck. Här var det skritten, 7,7, som drog ner något mot fina 8,8 för trav och galopp. Stoet visades av Jacob Nörby Sörensen.

Testryttare i sadeln

I finalen på lördag väntar testryttaren Benjamin Werndl, som sitter upp efter att hästens egen ryttare ridit fram sin häst inne på banan. Werndl ger två betyg, ett för hästens ridbarhet och ett för utvecklingsbarhet och framtidsutsikter. Vinnaren är den häst som fått högst genomsnittspoäng från torsdagen och lördagens klasser.

Kvalsegraren Ze la vie rids till vardags mest av Martin Ågevall och hans sambo Sofia. Nu blir det en ny ryttare som får sitta upp på stoet.
– Det är inte så många andra som ridit henne, men det ska bli jätteroligt att höra och se vad han tycker.

Oavsett utgången på lördag satsar Martin Ågevall vidare med SWB-stoet, som han har köpt för en långsiktig satsning.
– Planerna är att bara lugnt och fint utbilda henne vidare, och hoppas att hon kan komma så långt som vi hoppas och tror på. Till att börja med att komma tillbaka hit nästa år igen, summerar han.

Jeanna Högberg-severucci 1 230928 Rt
Jeanna Högberg och godkände hingsten Severucci Ht 1477 slutade fyra. Foto: Roland Thunholm
Evelina Johannisson-intill Icicle 1 230928 Rt
Intill Icicle, riden av Evelina Johannisson, är dagens femmor. Foto: Roland Thunholm
Johanna Due Boje-ester 1 230928 Rt
Johanna DueBoje och Ester, sexa idag med 8,6 för galoppen. Foto: Roland Thunholm

Resultat 4-åringar
Regler Breeders Trophy 4-åriga hästar
Allt om SWB Equestrian Weeks

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden