Avelsnyheter
27 september 2023 18:01
Ridsportplus

Championatsvinnaren såld till ungdomstalang: ”Så kul att följa dem”

DressyrQuarterhit-valacken Quick Dream är årets vinnare av 3-årschampionatet för dressyrhästar. Nu är det också klart att han hamnar hos en av Sveriges främsta ungdomsryttare. "Detta är så roligt," säger uppfödaren Anita Hernodh Hassel.

Championatsvinnaren såld till ungdomstalang: ”Så kul att följa dem”
Camilla Axelsson och Quick Dream. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Quick Dream (SWB val f 2020 e Quarterhit-Benetton Dream, uppf A Hernoldh Hassel, äg A Hernoldh) slutade på 91,4 och seger när bedömningen av 3-åriga dressyrhästar var klar i Flyinge på onsdagen.

  Jag ville verkligen att han skulle till Camilla. Det har varit så kul att följa hans utveckling hos henne.

  Anki Hernodh.

  – Det är helt fantastiskt, så stort när man har hållt på så många år och varit lite anonym, säger hästens uppfödare Anita Hernodh Hassel som har lagt en flaska bubbel på kylning tillsammans med sin syster när Ridsport ringer upp efter segern.

  Systern Anki Hernodh är i allra högsta grad inblandad som ägare till hästen efter diverse olika ägarkonstillationer. Och efter segern i 3-årschampionatet har det redan hunnit komma flera bud till henne.

  Såld till världens bästa childrenryttare

  Men valacken är redan såld och kommer att stanna hos Camilla Axelsson som red honom till seger på onsdagen. Tanken är att hennes dotter Ronja Kardos, som toppar världsrankningen för childrenryttare, ska fortsätta rida och tävla honom.
  – Det ska bli så roligt att följa dem, säger de båda systrarna.

  60-åriga Anita Hernodh Hassel bor mitt i Skåne, mellan Höör och Eslöv och har drivit uppfödning i liten skala i många år. Just nu har hon fyra hästar på gården, varav två är dräkiga ston. Hon har avlat länge på den stolinjen som Quick Dream kommer ur, och bland annat fått fram en godkänd hingst som såldes till Tyskland som 7-åring.

  Att hon släppte ifrån sig Quick Dream till sin syster tidigt berodde på att hon ville ha ett sto ur den aktuella linjen.
  – Det har det fortfarande inte blivit, men vi jobbar på det, säger hon.

  Traven högst bedömd

  Quick Dream gjorde ingen besviken när han fick sina poäng på onsdagen med 9,5 för traven som höjdpunkt.
  – Jag såg redan när han var föl att han rörde sig väldigt, väldigt bra, säger Anki Hernodh.
  – Jag ville verkligen att han skulle till Camilla. Det har varit så kul att följa hans utveckling hos henne, fortsätter Anki Hernodh.

  Camilla Axelsson-quick Dream 7 230927 Rt
  Uppfödaren Anita Hernodh Hassel längst till vänster, Camilla Axelsson och Quick Dream, Anki Hernodh längst till höger. Foto: Roland Thunholm
  Minna Telde-devin Franco 1 230927 Rt
  Minna Telde och Devin Franco GJ. Foto: Roland Thunholm
  Minna Telde-devin Franco-stalln Trophy 1 230927 Rt
  Minna Telde och Devin Franco, hingstens ägare och uppfödare Gustaf Johansson har lagt beslag på prisrosetterna. Foto: Roland Thunholm

  – Och det är en väldigt bussig häst, säger Anita Hernodh Hassel, som också har en uppfödning i 7-åringarnas klass under året årets Breeders.

  Minna Telde visade Devin Franco GJ (SWB) 1472 (SWB f 2020 e Vivino u Sweet Dreams GJ (23) e Bon Coeur-Totilas, uppf/äg Gustaf Johansson) till en andraplats med resultatet 84,4. Hingsten, som är godkänd för avel i SWB två år till att börja med, fick bland annat 8,5 för både trav och galopp samt dagens näst högsta poäng med 8,6 för allmänt intryck. Devin Franco GJ vann också SWB Stallion Trophy.

  Hingsten har haft runt 70 ston i år och inte ridits mer än de senaste två veckorna sedan bruksprovet i våras.

  Osäkert med start

  – Vi är jättenöjda. Vi var först osäkra på om han skulle starta. Men jag tycker att det är viktigt för stoägarna att få se honom live. Han skötte sig galant även om vi vet att det finns lite fler växlar att hämta i gångarterna. Nu satsar vi på Bruksprovet 2024, säger ägaren och uppfödaren Gustaf Johansson som ska fortsätta samarbeta med Minna Telde gällande hingstens utbildning.

  Tredjeplacerade Ninnis Seabank (SWB val f 2020 e Springbank II VH-Blue Hors Zack, uppf Familjen Dahl-Sandberg, äg Anette Svensson) visades precis som Quick Dream av Camilla Axelsson. Valacken slutade på 83,8 efter att ha fått 8,5 för alla tre gångarter.

  Totalt startade 53 hästar championatet för 3-åringar.

  Läs om amatören Linda Andersson som utmanade proffsen i 3-årschampionatet: ”Inte resultatet jag hoppats på”.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (15)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden