Avelsnyheter
30 september 19:45
Ridsportplus

Verdesse II VH sopar banan bland 4-åringarna

SWB Equestrian WeeksBenjamin Werndl skapade en unghästclinic som lär gå till historien när han testred Sveriges bästa 4-åringar på lördagskvällen, Segrade gjorde stoet Verdesse II VH som enligt Werndl har allt som krävs för en GP-karriär.

Verdesse II VH sopar banan bland 4-åringarna
Verdesse II VH (31) fick 10 för framtidspotential av Benjamin Werndl. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stoet Verdesse II VH (31) (SWB född år 2019 sto br e. Valverde u. First Delight VH (31) (SWB) e. First Wish  uppf Västra Hoby Stuteri AB äg Västra Hoby Stuteri AB) riden av Jacob Nörby Sörensen är årets segare i Breeders för 4-åringar.

Testryttaren Benjamin Werndl var lyrisk efter att ha provat stoet och det haglade både lovord och en 10 för framtidspotentialen.

På andraplats hittar vi Intill Icicle (SWB född år 2019 valack br e. Ironman H u. Red Rum (SWB) e. Don Schufro  uppf Intill Dressyr AB äg Jessica Rensjö) riden av Evelina Johannisson och på tredjeplats Ze la vie (SWB) (SWB född år 2019 sto br e. Gammelenggårds Zappa u. Stilett e. Sir Bedo  uppf Anneli Gonner äg Martin Ågevall) riden av Martin Ågevall.

Första Breeders Trophy vinsten för Jacob

Trots att Jacob Nørby Sørensen, beridare på Gunnarlunda till vardags, vinner Breeders Trophy – efter ett antal SWB Stallion Trophy titlar – blir det ingen stor baluns för att fira segern med Verdesse VH ikväll.
– Jag sätter mig i bilen direkt och åker till Tyskland för att provrida auktionshästar så det blir baksätet för mig ikväll, det blir fira nog, skrattar han.
– Jag tyckte det var helt fantastiskt att se Benjamin Werndl testrida. Jag har inte ridit stoet mer än sen i somras men hon är fint förbered av vår andra beridare. Benjamin gjorde ett fint jobb för han tvingade inte henne till något utan lät henne hitta sin egen balans, det var väldigt positivt tycker jag.
– Jag hoppas jag ska få rida henne längre för hon är en fantastisk häst, rätt stor någonstans 1,75-1,76. Hon klarade atmosfären lätt för hon har fått gå i Falsterbo och vi har fantastiska förutsättningar för att vänja våra unghästar vid tävling i Sverige.
– Det Verdesse bjöd på ikväll är bara början, hon kommer att gå hela vägen, avslutar en glad vinnare.

Uppfödare och ägare är Tobias Hansson från Västra Hoby Stuteri AB var imponerad av Benjamin Werndls testridning.
– Jag tyckte redan innan han kom till min häst i startlistan att Benjamin Werndl nog var vår bästa testryttare hittills. Han utbildade publiken och visade hur man tar hand om hästar med olika inställning, fantastiskt intressant och lärorikt att se för publiken.
– Verdesse hoppas jag på till unghäst-VM nästa år med Jacob i sadeln, det pratade vi om redan förra veckan. den traven hon bjöd på under ärevarvet – den är till och med bätttre än hennes farbror Springbank II VH:s trav. Dessutom är hon ett sto, när du får dem med dig blir jag rörd till tårar, sa Tobias Hansson som inte vet hur många Breeders Trophy han tagit hem totalt. Så stavas framgång.

Live-referat från klassen.

Nedan följer Ridsports livereferat från klassen, signerat Kim C Lundin.

Artikeln har uppdateras under klassens gång och därför hittar du som läsare det senaste som hände överst och klassens första häst sist i artikeln.

Jan-ove Olsson Susanne Baarup
Domarna Jan-Ove Olsson och Susanne Baarup introducerade Benjamin Werndl. Foto: Kim C Lundin

Soretto sista startande

Benjamin Werndle klädde den svarte Soretto (SWB) (SWB född år 2019 valack svbr e. Blue Hors St. Schufro u. Dorette (F. 2) (SWB) e. Quaterback  uppf Per-Arne Persson äg Per-Arne Persson) riden av Yvonne Österholm – som faktiskt påminde lite om hans tidigare topphäst Daily kallad ”Ken” för han är så bildskön. Valacken är stor och sväljer lätt Werndls långa ben.
Benjamin Werndl rider honom framåt och letar efter rätt kontakt och balans i varje gångart.
– Vi jobbar mycket med slowmotion stretchingen där vi behåller kontakten och jobbar på att länga ut halsen bit för bit, vi lär dem att stretcha på det viset, förklarar Benjamin Werndl.
– Han får 8,5 för ridbarhet för han är både ärlig och pålitlig men 8 för framtidspotential, sa Benjamin Werndl om sin sista häst.

Soretto
Soretto får stretcha med Benjamin Werndl. Foto: Kim C Lundin

”Ohh my god she will be a good horse”

– Hon är så stor så det kommer att ta tid innan hon hittat sig själv i sin kropp men oj vad bra hon kommer att bli då sa Benjamin Werndl om Verdesse II VH (31) (SWB född år 2019 sto br e. Valverde u. First Delight VH (31) (SWB) e. First Wish  uppf Västra Hoby Stuteri AB äg Västra Hoby Stuteri AB) riden av Jacob Nörby Sörensen.
– Hon ger mig verkligen känslan av att det finns Grand Prix i henne.

– Jag gav henne 9,5 för ridbarhet för hon blev bara bättre och bättre när jag red henne. För framtidspotentialen gav jag henne en 10:a, sa Benjamin Werndl och då tjöt det från andra änden av ridhuset – en välkänd röstresurs från Gunnarlunda.

Verdesse Ii Vh (31)
Verdesse II VH (31) blev bara bättre och bättre under testridningen tyckte Benjamin Werndl. Foto: Kim C Lundin

Kvalvinnande Ze La Vie under Benjamin Werndl

Ikvalet så stod de överst i resultatlistan Ze la vie (SWB) (SWB född år 2019 sto br e. Gammelenggårds Zappa u. Stilett e. Sir Bedo  uppf Anneli Gonner äg Martin Ågevall) riden av Martin Ågevall. En seger skulle innebära ett genombrott för både uppfödare och ryttare.
Benjamin väljer att trava med små steg för att sedan rida mer framåt för att leka med steglängd och tempo.
– Rid inte för att undvika misstag, de innebär utveckling och leder till rätt sorts uttryck i förlängningen. Hur mycket har jag i handen, i slutet av en ritt vill jag kunna ha tyglarna i en hand för att kunna ge och ta utan att tempot ändras.

– Jag var lite osäker på den här hästen för det ändrades under ritten. Hon var lite osäker i början men det blev allt bättre. Jag tror den här hästen har en verkligt fin framtid, lycka till. Jag ger 9 för ridbahet och 9 för potential.

Ze la Vie med Benjamin Werndl
Ze La Vie
”Fin balans, bra kontakt” sa Benjamin Werndl om Ze La Vie. Foto: Kim C Lundin
Ze La Vie
Ze La Vie slappnade av fint under Benjamin Werndl. Foto: Kim C Lundin

”Fall inte ner i sadeln men sitt djupt”

Stoet Ester (1) (SWB) (SWB född år 2019 sto svbr e. Total Hope u. Karisma (1) (SWB) e. L’Acteur  uppf Petra Wittzäll äg Petra  Wittzäll) riden av Johanna DueBoje behövde lite stöd till en början av Benjamin Werndl. Han beskrev det som att han gav henne ett lugn genom att sitta djupt men inte tungt i sadeln. Galoppen kom fint på plats men Benjamin vill lyfta upp stoet lite för hon vill falla lite på framdelen. Han lyfter handen, smackar på och ber om mer framåt – stoet svarar fint.
– Jag kan be henne om mer uttryck men då måste jag pusha henne, jag väntar hellre in att hon kan få mer schwung i hela kroppen. Jag provar galoppera på lösa tyglar, hon springer lite ifrån mig men jag gillar det. Hon är nästan lika balanserad som den förra. Balans är nyckeln till lätthet i övergångar och allt. Om en häst har balans och framåtbjudning så gör det stor skillnad för mig som ryttare.

– Jag ger Ester 9 för ridbarhet osh samma för framtidspotentialen, en superhäst men hade behövt vara lite mer i uppförsbacke för högre poäng.

Ester
I början jobbade Benjamin stoet med variation i kontakten. Foto: Kim C Lundin
Ester
Ester avslutade väldigt fint. Foto: Kim C Lundin

Första efter kort paus var ”ispinnen”

Uppfödaren Intill Dressyr AB har döpt sin häst fyndigt – Intill Icicle (SWB född år 2019 valack br e. Ironman H u. Red Rum (SWB) e. Don Schufro  uppf Intill Dressyr AB äg Jessica Rensjö) riden av Evelina Johannisson. Och ”ispinnen” var alert och som Benjamin uttryckte det ”fresh” ungefär pigg och framåt, lite reaktiv.
Benjamin började rida framåt och fick ganska snabbt en positiv kontakt med Icicle och fick mer och mer balansen på rätt håll, mer på bakbenen.
– Han har sådan balans, det här är kvalité, jag tar honom, säger Benjamin när han galopperar på långa tyglar i fin balans.
Kvällens första applåd och ”Ispinnen” är hur cool som helst.

– Jag ger honom 9,5 för ridningen, varför inte 10 – för han var lite osäker i början. Han får samma för potential för han har en fantastisk balans, sa Benjamin Werndl.

Intill Icicle i galopp med Benjamin Werndl
Dr4tfkcl02378
Intill Icicle var som gjord för Benjamin Werndl. Foto: Kim C Lundin

Mellansnack med Jan-Ove Olsson och Benjamin

Snart får vi se Benjamin Werndl och hans topphäst Famoso i tävling igen då valacken har kommit tillbaka efter en skada. Han är öppen för att få in SWB-hästar i stallet då han bara haft Zuidenwind där som elevhäst tidigare.
– Kanske jag hittar någon ikväll att ta med hem? sa Benjamin Werndl och lät rätt allvarlig.

”Så avslappnad direkt”

Den premierade hingsten Severucci Ht (SWB) 1477 (SWB född år 2019 hingst fx e. Secret u. Riviera (SWB) e. Rubinrot  uppf Gabriella Grewin bramberg (Absolut Dental AB) äg Absolut dental ab) riden av Jeanna Högberg hade redan gjort god tjänst som vägvisare. Benjamin Werndl började trava honom djup och låg, längde halsen och bad om sporttrav.
– Jag vill inte trava långsamt, jag vill ha tempo, en riktigt sporttrav som går genom hela kroppen. Jag begär även mer framåt i galoppen så att han använder hela kroppen. Han är väldigt avslappnad i skritten jämfört med flera av de andra och han har en väldigt fin skritt. För Grand Prix behöver vi hästar med av- och på-knapp

– Jag gav 9 för ridbarheten, han är väldigt lätt att rida. För framtidspotential gav jag 8 för jag känner att han kunde använda sin kropp mycket mer.

Benjamin Werndl med Severucci Ht
Severucci Ht
Severucci Ht blir omsorgsfullt avsutten av Benjamin Werndl som är otroligt vältränad enligt Club Aubenhausens eget träningsprogram. Foto: Kim C Lundin
Severucci Ht
Severucci Ht omgiven av ordinarie ryttare Jeanna Högberg och Benjamin Werndl. Foto: Kim C Lundin

Största utmaningen hittills

Fuxen Skillinge Kilian (SWB född år 2019 valack fx e. Springbank II VH (SWB) u. Hakuna Mutata A.S. e. Zambuka  uppf Skillinge Dressyr AB äg Skillinge Dressyr AB) riden av Amanda Molin Eriksson visade sig en lite mer svårövertygad gosse. Först blev han ensam när den föregående hästen var på väg ut och sedan reagerade han på atmosfären i hallen. Benjamin Werndl visade stort tålamod, tog hjälp av Amanda för att kunna visa vägen runt ridhuset.
– Visst hade jag kunnat vara hårdare mot honom men det är inte vår stil. Om en häst är osäker eller rädd, rör er framåt hela tiden och bekymra dig inte så mycket om vad som händer. Rid på bara utan att dramatisera så mycket.
– Oj, det var en riktigt bra galopp och nu går han precis som jag vill men vi fortsätter röra oss även om den andra hästen gick åt andra hållet. Jag är mest angelägen om att ge honom en bra upplevelse här, jag kan inte lösa något idag.

– Ridbarhet idag blev bara 7 för hur han kändes idag men jag gav honom 8 för framtidspotential för det finns kvalité i hästen, konstaterade Benjamin Werndl.

Skillinge Kilian
Lite blyg och spänd start, med draghjälp från Severucci HT. Foto: Kim C Lundin
Skillinge Kilian
Skillinge Kilian kom till slut till sin rätt. Foto: Kim C Lundin

”En fantastisk känsla”

Särös Frances (SWB) (SWB född år 2019 sto br e. Vitalis u. Fleur (ex Fenela) e. Friendship  uppf BCap Dressage AB äg Särö Stable) riden av Lovisa Hasselblad ville först inte låta sig stå still för att tillåta uppsittning. Men av alla testryttare som varit genom åren är Benjamin Werndl utan tvekan både den djärvaste, mest försiktiga och mest pedagogiska testryttaren för hästarna hittills. Han tog sig an en passagerande Särös Frances utan att darra på manchetten.
– Jag vill aldrig ta bort en hästs framåtbjudning även om det är lite väl mycket emellanåt.
– Wow sa Benjamin Werndl när han suttit av.
– Jag ger 8,5 för ridbarhet och 9 för potential även om hon var het i skritten, jag kände stundtals att hon har skritt i sig och jag känner stor framtidspotential i henne.

Särös Frances med Benjamin Werndl
Särös Frances
Särös Frances Foto: Kim C Lundin

”En häst med mycket power”

Andra häst ut var Torpagårdens Chiesa (48) (SWB) (SWB född år 2019 sto br e. Gammelenggårds Zappa u. Lacritza (48) (SWB) e. Lasandos  uppf Siv Malmström äg Siv Malmström) riden av Hanna Walfridsson. De hade ett mycket störande ljud från mikrofonen hela tiden som en gnällig eko av Benjamins röst.

Det gjorde det svårt att höra hans initierade kommentarer.
– När en häst är så här het, det går nästan inte att röra henne. Vad gör du då? Prova röra henne med min innerskänkel bara och hästar söker alltid en lösning. Jag kan inte lösa det på fem minuter men det går att lösa, det här att jag inte får lägga på mina ben. Jag känner att hon kan samla sig men det vill jag inte ha nu, det är för tidigt, förklarar Benjamin Werndl.
Han visar hur han sakta ger stoet tygeln för att få henne att länga ut halsen.

– Jag gillar henne men det var lite svårt att komma till ridning idag så 7,5 poäng för ridbarhet och 8,5 p för framtidspotential för hon har mycket i sig, konstaterade Benjamin Werndl.

Torpagårdens Chiesa
Lite svår att sitta upp på var Torpagårdens Chiesa Foto: Kim C Lundin
Torpagårdens Chiesa
Torpagårdens Chiesa under Benjamin Werndl Foto: Kim C Lundin

Först ut Sofie Lexner och Jiihous

Klockan hann bli 19:20 innan det första ekipaget äntrade banan tillsammans med en sällskapshäst från Flyinges skolverksamhet. Jiihous (SWB född år 2019 sto mbr e. Jovian u. Jeanious (SWB) e. Johnson  uppf Ulrika Jacobs äg Christinelund Dressage AB) riden av Sofie Lexner var först ut och Benjamin Werndl satt upp utan tvekan. Jiihous arbetade fint med Benjamin även om han bad om ett spö efter bara något varv. De fann varandra fint och Benjamin berömde stoets attityd och rörelser.
– Det blev 8 för ribarhet och 8,5 för framtiden med fantastiska gångarter och jag tror hon har fin framtidspotential.

Jiihous
Jiihous slappnade av fint med Benjamin Werndl. Foto: Kim C Lundin
Jiihous
Testridning av Jiihous Foto: Kim C Lundin
Benjamin Werndl
Benjamin Werndl på plats i Flyinge Foto: Kim C Lundin

Startlista och live-resultat klass

Startlistor på Equipe
Equisport sänder
Allt om SWB Equestrian Weeks

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden