Avelsnyheter
28 september 2023 16:15
Ridsportplus

Testryttaren Benjamin Werndl: ”Det är som att vaska guld”

SWB Equestrian WeeksBalans och en vilja att arbeta - det är vad årets testryttare i dressyr under SWB Equestrian Weeks främst letar efter i en bra häst för framtiden. Tyske toppryttaren Benjamin Werndl beskriver arbetet med de unga hästarna som att vaska guld.

Testryttaren Benjamin Werndl: ”Det är som att vaska guld”
Benjamin Werndl, här på besök i Scandinavium 2020, ser fram emot lördagens testridning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter fyra år med brittiska stjärnan Charlotte Dujardin, och därefter tre år med danska Cathrine Laudrup-Dufour, som testryttare blir det i år en manlig variant som sitter upp på de 4-åriga finalhästarna genom tyske Benjamin Werndl.

– Det är dags för en man nu efter många år med kvinnliga testryttare, säger Helen Uddefors, VD för SWB, under en presskonferens på torsdagen och berättar samtidigt att bytet från Laudrup-Dufour var planerat.

Benjamin Werndl driver stor verksamhet med 60-talet hästar i Tyskland tillsammans med sin syster, världsettan Jessica von Bredow-Werndl, och har funnits med i det tyska laget på bland annat VM 2022.

Han möter pressen från sin tyska bas, och berättar att han ser fram emot att komma till Flyinge på lördag. Någon större koll på de svenska unga stjärnorna har han än så länge inte – den kontakt han har haft med SWB-hästar består av att han hade hingsten Zuidenwind och hans japanska ryttare i träning på gården för ett par år sedan.

– Jag ser fram emot att rida de unga hästarna, det är alltid intressant att försöka få en känsla för de här olika hästarna under den korta tiden jag sitter i sadeln, säger han.

– Vi har samlat på oss en hel del erfarenhet under åren, så idag vet vi vad vi letar efter i en topphäst, vad vi vill känna. Vi har alltid Grand Prix som slutmål, och då är balansen och arbetsviljan väldigt viktiga – har hästarna dessa egenskaper så har de en stor fördel.

”Huvudet viktigare än kroppen”

Om Benjamin Werndl måste välja är huvudet viktigare än kroppen hos en ung häst.
– Om jag får känslan av att en häst kan klara av det jag ber om och samtidigt göra det i balans, då är det viktigare än att kroppen är perfekt, säger han och fortsätter:

– Vi köper sällan föl idag då jag gärna vill sitta på hästen innan vi köper, för att få en känsla för vad hästen är kapabel till. Att gå i balans, särskilt i galoppen, kan visserligen vara svårt för en ung häst men hos en bra häst kan man känna det i vissa moment och då blir det en viktig pusselbit.

Även hos toppryttare som Werndls finns hästar som inte alltid automatiskt går i balans.
– Då är det vårt jobb att arbeta med det. Men det ger ett stort försprång när hästen har det med sig redan från början.

En häst i världsklass föds inte till det, den är producerad genom arbete.

Hemma på gården finns många unga hästar och Benjamin Werndl beskriver arbetet med dem ”som att vaska guld”.
– Vårt mål är att inte bara ha en Dalera i våra liv, även om vi är väldigt tacksamma över att ha henne just nu. Men målet är att stanna i toppen, vilket kanske är ännu svårare än att ta sig till toppen.

– Vi har många unga hästar för enligt oss är det det enda sättet att nå det målet. En häst i världsklass föds inte till det, den är producerad genom arbete. Så vi försöker göra fler topphästar.

Väljer bort unghästchampionat

För familjen Werndl är inte unghästklasserna något de själva prioriterar.
– Det är inte vårt fokus, vi fokuserar på Grand Prix och då behöver hästarna tid – vi vill ha hästarna som bäst när de är mellan 10-18 år. När hästarna hittar sin egen balans kommer allt så mycket lättare för dem. Men det tar tid – lång tid – och det gäller att ge hästarna den tiden.

Benjamin Werndl säger att han inte kan ställa några större krav på lördagens finalhästar, på grund av deras unga ålder. Men han förväntar sig en grupp talangfulla hästar.

– Jag letar efter hästar med utstrålning tack vare att de är lösgjorda, att hästen jobbar genom kroppen – inte utstrålning för att hästen är spänd. Det är en väldigt viktig skillnad och en stor del i hur vi tränar våra unga hästar, något jag vill lyfta och ser som en del av mitt jobb att utveckla dressyrsporten, avslutar han.

Benjamin Werndl testrider de tio 4-åringar som gått till final under lördag eftermiddag/kväll.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden