Avelsnyheter
1 oktober 2023 11:50
Ridsportplus

7-årssegern till Diploid som gjorde hattrick på Breeders: ”Finns ingen bättre tävlingsindivid”

Breeders 2023Ingen kunde rå på Diploid som imponerade stort när han tog hem Breederssegern i sin ålderskategori för tredje året i rad, skickligt lotsad av Vendela Eriksdotter Rubin.

7-årssegern till Diploid som gjorde hattrick på Breeders: ”Finns ingen bättre tävlingsindivid”
Lyckan var stor när Vendela Eriksdotter Rubin och Diploid tog hem sin tredje raka Breedersseger ihop. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vendela Eriksdotter Rubin och Diploid (SWB val f-16 e Hesselhöj Donkey Boy-Topaasch, uppf Lena Nyström, äg Stockholm Ridsport AB) var oslagbara när de för tredje året i rad tog hem Breederssegern, denna gång i 7-årsklassen. Valacken fick 9.2-8.5-9.0-8.8 för trav, skritt, galopp respektive lösgjordhet och sedan 9.5 för framtidsutsikter. Duon landade på totalt 90,000 procent.

– Det kändes väldigt bra. Han var så fin, så med mig och så häftig. Jag tror aldrig att han har visat sina gångarter så bra som han gjorde idag. Det syntes ju också på poängen, säger Vendela Eriksdotter Rubin efter ritten.

Vendela Eriksdotter Rubin-diploid 2 231001 Rt
Vendela Eriksdotter Rubin med Diploid och ägaren Lottie Fredell. Foto: Roland Thunholm

Tvåa blev Buskhagas Tsjai (SWB val f-16 e Tailormade Temptation-Sandro Hit, uppf/äg Stall Buskhaga, Malin Holmgren) med Linnéa Holmgren i sadeln. Valacken fick 9.5-7.8-8.8-8.0 och 9.0 för framtidsutsikter, totalt blev det 86,200 procent.

Elva VS (48) (SWB sto f-16 e Eclectisch-Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB) slutade på 85,000 procent med 8.7-8.0-8.2-8.8 för trav, skritt, galopp respektive lösgjordhet och sedan 8.8 på framtidsutsikter. Ryttare var Yvonne Österholm.

7yvendelaeriksdotterrubindiploid1
Det blev 9.2 poäng för Diploids trav.
7y Vendela Eriksdotter Rubin Diploid-5
”Allt fungerar”, säger ryttaren Vendela Eriksdotter Rubin. Foto: Kim C Lundin
Doploid Dynamisk Trio
Glad segertrio med ägaren Lottie Fredell och uppfödaren Lena Nyström på varsin sida om Vendela.

Uppfödaren Lena Nyström, Hässleberga Gård, har faktiskt en en del i både vinnaren och tvåan Buskhagas Tsjai. Båda kommer ur stostam 36 och stoet Sigma (36), nyligen bortgången och som lämnat många fina avkommor hos familjen Holmgren bakom namnet Buskhaga, är moder till Tsjai och uppfödd av Lena Nyström. Hon är uppfödare i andra led – om man tänker så 😉
I både Diploid och Buskhagas Tsjai finns urmodern från Hässleberga genom stoet Savoia (36) i tredje respektive andra led.

7y Linnea Holmgren Buskhagas Tsjai-4
Buskhagas Tsjai trivdes i Flyinges stora ridhus. Foto: Kim C Lundin
7y Linnea Holmgren Buskhagas Tsjai-6
Linnéa Holmgren och familjeuppfödningen Tsjai var synkade. Foto: Kim C Lundin
7y Yvonne Österholm Elva Vs-1
Yvonne Österholm och Elva VS tog hand om tredjeplatsen. Foto: Kim C Lundin

Bästa tävlingssinnet

– Han älskar att tävla, han är aldrig så bra som han är på tävling. Han har allt som krävs för att vara den bästa tävlingshästen. Det finns ingen bättre tävlingsindivid än vad han är. Jag har aldrig suttit på en häst som älskar att tävla så mycket, och som blir så mycket bättre på tävling. På tävling är man glad om man lyckas göra hälften av det man gör hemma, men med honom fungerar allt, berättar Vendela Eriksdotter Rubin vidare.

Jag har aldrig suttit på en häst som älskar att tävla så mycket, och som blir så mycket bättre på tävling.

Breederseran är därmed slut för Diploid som blir åtta nästa år. Då väntar nya utmaningar med Lövsta Future Challenge, berättar Vendela Eriksdotter Rubin.
– Först väntar en träningsperiod snarare än att tävla jättemycket, eftersom vi nu ska ta steget upp i Grand Prix.

– Han är så fantastisk att jobba med och det är bara ren och skär glädje att få göra det varje dag.

– Det är ingen av oss som tvivlar på att han kommer att kunna göra det, säger ägaren Lottie Fredell som står bredvid.

– Verkligen inte. Han har lätt för allt som är svårt och han har så mycket energi, arbetsglädje och arbetsmoral. Han vill alltid göra rätt, fyller Vendela Eriksdotter Rubin i.

Bra från start

– Redan när jag började rida honom kände jag att det fanns potential. Han har en helt fantastisk ridbarhet, han vill verkligen lära sig saker och göra rätt, sa Vendela Eriksdotter Rubin efter 5-årssegern, då hon hade ridit valacken i ungefär ett år.

Som 4-åring blev Diploid årets högst bedömda dressyrtalang vid ridhästtestet i Bollerup – och förra året blev han bästa SWB-häst med en tolfteplats vid unghäst-VM i Ermelo.

Resultatlista 7-årsfinalen

Spana in dagens ärevarv här under.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders dressyrvecka (15)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden