Avelsnyheter
23 september 2019 13:49
Ridsportplus

Svenskägd connemarahingst gör succé på Irland

GlobetrotterConnemarahingsten Bunowen Paddy har haft stora framgångar i Sverige. Nu är han tillbaka i födelselandet Irland där han gör succé både i aveln och i utställningsringen.

Svenskägd connemarahingst gör succé på Irland
Den svenskägda connemarahingsten Bunowen Paddy har avverkat sin första säsong på Irland, där han betäckt ett stort antal ston och även plockat en lång rad titlar på utställningar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Susanne Leijonhufvud driver Erinmore Connemarastuteri i Krylbo, och hon importerade Bunowen Paddy (CONN f-07 e Silver Shadow-Abbeyleix Fionn, uppf Noel Sweeny) från Irland redan när han vants av som föl.
– Han är efter den välkände hoppförärvaren Silver Shadow och undan ett av Irlands finaste avelsston, Irishtown Beaut, berättar Susanne för Ridsport.
– Jag hittade honom i augusti 2007 då han var tre månader gammal, och köpte honom samma dag som jag sett honom,.

Här i Sverige har han verkat i aveln där sonen Gevas Hardy utmärkt sig på ungponnytester och flera avkommor har guldbelönats. Bunowen Paddy själv har visats vid en handfull utställningar och guldbelönats vid samtliga – med bland annat två BIS-titlar på raken vid connemarariks 2015 och 2016.

190823_bunowenpaddy4
Bunowen Paddy är tillbaka på den gröna ön där han föddes för tolv år sedan. Foto: Privat

Betäckt 37 ston på Irland

Sedan mars i år är Bunowen Paddy tillbaka på Irland för att verka i avel och för att visas på utställningar.
– Paddy har nu avverkat sin första säsong på Irland och han har betäckt 37 ston vilket är bra för att vara en ”nykomling” i aveln, säger Susanne.
– Där finns ett väldigt stort antal hingstar och det är många som konkurrerar om betäckningarna.

Utöver sina amorösa tjänster har Paddy visats vid flera irländska utställningar. Vid Ardrahan Show vann han hingstklassen och blev reserv Champion Connemara. På Roundstone Pony Show vann han sin klass och blev reserv Supreme Champion, och på Moycullen Show vann han åter igen sin klass och blev utsedd till Supreme Champion.
– Hans senaste utställning vad den stora Clifden Show där han kom tvåa i hingstklassen med 17 deltagare, säger Susanne.

190923_bunowenpaddy6
Bunowen Paddy har verkat i avel i tre länder: Frankrike, Sverige och Irland. Foto: Privat

Har även verkat i fransk avel

Det är inte första gången som Paddy har åkt utomlands. När Paddy var två år gammal åkte han till Frankrike och visades på ”inspecion” där han belönades med ”class 1” och därefter användes i fransk avel under två säsonger innan han återvände till Sverige. Totalt blev det i Frankrike runt 30 avkommor. Bland dessa franskfödda Paddybarn har fyra söner godkänts för avel.
– Tre av dem har blivit Supreme Champion på den franska ”national breed show”, berättar Susanne, och tillägger att det är den franska riksutställningen för connemaraponnyer.
– Paddy har även ett flertal tävlande avkommor i Frankrike i både hoppning och fälttävlan.

190823_bunowenpaddy3
Bunowen Paddy har belönats med många priser denna säsong. Foto: Privat

Tanken är nu att Paddy kommer att stanna ytterlige en säsong på Irland hos Fiona och Tomás Grimes, Copperbeach Connemara Ponies i Ballinrobe.
– Vi ser fram emot att få se hans irländska föl som börjar födas tidigt nästa vår, avslutar Susanne.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden