Hästägartips
14 augusti 2020 20:40
Ridsportplus

Ta hand om torra sommarhovar

Hjälp hovarnaOlja kan hjälpa hovarna så att förlusten av fukt blir mindre, och ett vattenbad före hovslagarbesöket uppskattas. Det är några av tipsen från hovslagaren Christian Martinius.

Ta hand om torra sommarhovar
Sommarvärmen är tuff för hästens hovar - Ridsport tipsar om hur du kan hjälpa hovarna på traven att klara sig bättre. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att gå på bete en torr och varm sommar är tufft för hästens hovar. Fukten i hovarna kommer mestadels inifrån. Men det går att få fukten att stanna kvar bättre genom att olja strålen, sulan och utsidan av hoven, säger hovslagaren Christian Martinius.
– Om det är oljan som bromsar fuktavgivningen från hoven, eller bara det faktum att man tvättar och håller hovarna rena med regelbunden hovvård som hjälper hovarna att hålla sig i schack, kan jag inte säga, säger Christian Martinius.

Om hästägaren bör olja hästens hovar och med vilken olja tycker Christian Martinius att hästägaren bör prata med sin hovslagare om.
– Det är viktigt att ha en kommunikation med sin hovslagare. Hovslagaren vet ofta vad som kan funka på din häst. Det finns inget rätt facit, alla hästar är olika.

Torrasommarhovar_05
Använd en så naturlig olja som möjligt – och fråga din hovslagare om en lämplig sort, säger Christian Martinius. Foto: Sandra Nordin Johansson

Däremot vill Christian Martinius se en olja med så få tillsatser som möjligt. Det går även att använda olivolja, tipsar han.
– Jag tycker att kemiska preparat ska användas så lite som möjligt – förutom vid strålröta, då kan man ibland bli tvungen att bli ganska aggressiv.

En omställning att gå utan skor

Krille_martinius
Christian Martinius Foto: Britta Martinius

Vissa hästägare gillar att dra av skorna när hästen ska ut på bete.
– Det finns jättemånga åsikter om det. Jag drar inte av skorna på en häst som ska gå på bete i fyra veckor. Tolv veckor eller tio månader, absolut. En skodd häst har hovar som är vana vid skor, och det är en omställning att börja gå utan. Det tar minst tio till tolv veckor innan hovarna börjar bli bra, säger Christian Martinius.

Han menar att det är jättebra och naturligt att gå utan skor – men problemet kommer när vi vill rida hästen, då slitaget ofta blir större än tillväxten. Dessutom är inte sommarhagen en så skonsam miljö för hästens hovar som vi kanske kan tro, eftersom marken är ojämn och ofta hård och torr.

Den som trots allt vill prova att ha hästen barfota på betet bör se till att hovslagaren kommer med tätare intervaller.
– För att hjälpa hoven att hålla formen, inte flyta ut och trasa sönder. Det vanliga är att hovväggen bräcks utåt och går sönder, någon måste hjälpa till att runda av kanterna emellanåt så att väggen inte bryts.

Torrasommarhovar_14
Christian Martinius förespråkar naturlig olja. Foto: Sandra Nordin Johansson

Fakta

Underlätta med vattenbad

Torrasommarhovar_10
Hovar i vattenbad Foto: Sandra Nordin Johansson

Hästens hovar blir ofta mycket hårda under sommaren, så den hästägare som vill ha pluspoäng av sin hovslagare får gärna ge hästen ett vattenbad någon timme innan hovslagaren kommer.
– Det är inte jättekul att sko hästar mitt i sommaren när hovar är hårda som betong. säger Christian Martinius.

Hur hästägaren ordnar vattenbadet varierar.
– Vissa har galoscher, som gummistövlar, att fylla vatten i. Big Pack-glasspaket är inte heller så dumma att använda. Viktigt är att det inte finns risk för skador och skärsår.

Ett annat tips är att inte olja hovarna inom en veckas tid från när hovslagaren ska komma – detsamma gäller pälsglans.
– Allt blir halt, inklusive verktygen, så det kan vara farligt, säger Christian Martinius.

Svårt att sko mer under ledighet

Vissa vill sko hästen oftare under sommaren, eftersom en vanlig uppfattning är att hovarna växer snabbare då.
– Men jag tycker inte att tillväxtskillnaden är jättestor mellan säsongerna, åtminstone inte här i Göteborgsregionen. Jag har vissa hästar som jag kortar ner någon vecka, men som hovslagare är det ganska svårt att få 20 procent mer skoningar när det är dags att vara ledig, säger Christian Martinius.

Fakta

Tre sätt att fukta hovarna

  1. Filtboots – enkelt att blöta för att sedan låta hästen stå med bootsen under tiden man sköter om dem.
  2. Hink – en hink för varje hov. Har man en snäll häst som gärna står till kan det fungera, övning ger färdighet.
  3. Skomatta med hög kant, mer lätthanterligt och naturligare för hästen att kliva på.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden