Sverige
20 maj 2012 11:36

Takhöjden var inte viktigast

Efter kritik från länsstyrelsen med hot om förelägganden för bland annat för låg takhöjd i stallet har förvaltningsrätten beslutat att avvikelserna inte är större än att stallet kan godkännas.

– Jag är glad att förnuftet äntligen segrat. Mina tre hästar mår jättebra. Bingo är 26 år och kom hit som treåring och de andra två är 19 och 10 år gamla och födda här på gården, säger stall- och hästägaren Wayne Magnusson till Ystads Allehanda.

I Bingos tolv kvadratmeter stora box finns det bjälkar i taket vilket gör att takhöjden varierar mellan 2,16 och 2,29 meter. Länsstyrelsen anser att det är 30 centimeter för lågt för att hästens öron inte ska ta emot i taket när den står upprätt. Avvikelsen är större i den största hästens box men efter att ha tagit del av en skrivelse från veterinär Per Michanek anser förvaltningsrätten att båda takhöjderna kan godkännas.

Per Michanek är forskningsansvarig för ett mindre pilotprojekt om takhöjd. I en kameraövervakad box har studier visat att hästen inte påverkas av en lägre takhöjd. Enligt Michanek bör därför möjligheten att tolerera avvikelser tillämpas generöst. Han har även skrivit till förvaltningsrätten att Wayne Magnussons hästar i princip bott i stallet hela sitt liv, är vana vid miljön och att takhöjden inte medfört några skador eller ohälsa på hästarna skriver tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden