Krönika
12 januari 16:57

Tid att rannsaka min ridning

Diggiledare"Det är lätt att bevara traditioner inom ridningen för att de är just traditioner", skriver Ridsports redaktör Hege Hellström – som själv nu skippat sporrarna på sin egen häst.

Tid att rannsaka min ridning
Ridsports redaktör Hege Hellström. Foto: Privat

Så mycket har handlat så mycket om Helgstrand på senare tid på vår sajt. En av dem vi pratat med är veterinären Tove Särkinen som ”tycker det är fruktansvärt att FEI inte själva kan se det här problemet”. Hon syftar på att det fanns ett ypperligt tillfälle att göra kandar och sporrar frivilliga, men att förbundet gick på en annan linje när beslut fattades. Dock kom alldeles nyligen en nyhet som glädjer många – från och med 2024 är det okej att skippa sporrarna på FEI-tävling i dressyr.

Ett upprop startat av Live Bonnevie har fått stor spridning. Hon undrar varför 20 sekunders ovilja tillåts, liksom varför hästar kan gapa och piska med svansen utan att bli uteslutna.

Skippade sporrarna

Jag har numera en gammal herre, Albin är 24 år, och våra ridpass är inte hårda. Men tack vare att vi trappat ner har jag har märkt att det går utmärkt att rida utan sporrar, han är känslig nog ändå. Jag tror att jag började med sporrar för att de duktiga förebilderna hade sådana och jag ville vara cool. Tänk om man provat att rida utan tidigare? Rannsakat sin ridning? Det är lätt att bevara traditioner för att de är just traditioner. 

Det är sorgligt, hemskt, avskyvärt, skrämmande, det som hänt hos Helgstrand. Men när jag läser igenom kommentarerna på sociala medier blir det sammanlagda intrycket mycket hatiskt. Så klart är vrede och avsky på sin plats i det här fallet, men det finns också andra nyheter där hatet lyser i kommentarerna. 

Nyårslöfte: Bli vänligare!

Hat är också något Tove Särkinen tar upp när hon menar att kritiken mot de som inte gått ut och fördömt Helgstrand är orättvis. ”Jag har full förståelse för att man inte riktigt mäktar med att som enskild individ gå ut i den hårda debatten som är i sociala medier. Det är inte som förr när man skrev en debattartikel som trycktes i en tidning. Skriver du något i sociala medier nu kan du få 600 till 700 kommentarer, som du sedan måste följa upp”, säger hon.

Jag är inte mycket för nyårslöften, men tänk om vi som hänger på Ridsports sociala medier skulle ge ett löfte om att bli lite vänligare mot varandra och skapa en konstruktiv debatt. Om det löftet infriades vore det stort.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden