Dressyr
18 februari 2019 19:00
Ridsportplus

Tre segrar på tre starter i årsdebuten

FramtidshoppDet blev en lysande årspremiär för Stefan Jansson i Falkenberg med tre segrar på tre starter med två hästar. "Speciellt Zidney gick över förväntan och visade framfötterna" säger Stefan, som hoppas på att hans båda hästar har vad som behövs för att nå högsta nivå.

Tre segrar på tre starter i årsdebuten
Stefan Jansson tog hem tre segrar av tre möjliga i Falkenberg. En av dem med Locatelli (bilden är tagen vid ett annat tillfälle). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Falkenbergsortens Ryttarförenings dressyrtävlingar i helgen fick Stefan Jansson till en härlig start på säsongen. Med sina två hästar Zidney (SWB val f-10 e Zuidenwind-Laurentio, uppf Camilla & Set Andersson) och Locatelli (SWB val f-09 e Loredes-Rubinrot, uppf Stefan Jansson & Magnus Ringmark) gjorde han tre starter. Resultatet blev tre segrar.

I lördagens Intermédiaire I B startade fem ekipage, och där segrade Stefan och Locatelli med 66,202 procent. Under lördagen startade Stefan även Zidney i FEI Prix S:t Georges med 17 startande, där ekipaget med god marginal vann klassen med 71,324 procent. I söndagens FEI Intermédiaire I med åtta startande tog Stefan helgens tredje seger, även denna gång tillsammans med Zidney och på 71,863 procent – mer än sex procentenheter före tvåan.

Gick över färväntan

Stefan Jansson är stationerad i Varberg där han driver egen utbildnings- och träningsverksamhet. Han tränar för Kerstin André och Kyra Kyrklund, och det är en nöjd Stefan som Ridsport når efter tävlingen.
– Det var en rolig helg. Hästarna kändes stabila och det kändes som de var väl förberedda, konstaterar Stefan.
– Speciellt Zidney gick över förväntan och visade framfötterna.

Zidney köptes in av Stefan som en inriden 3-åring. Därefter har Stefan valt att ”skynda lite långsamt” med honom. Som 5-åring gjorde de unghäst-VM tillsammans.
– Det var en bra erfarenhet, säger Stefan med ett skratt, och låter veta att det kanske inte var riktigt den tävlingen där Zidney blommade ut.
– Han är en häst om blir bättre med ökad svårighetsgrad, konstaterar Stefan.

Hoppas rida Lövsta nästa år

Som 7-åring blev Zidney Breedersvinnare tillsammans med Stefan, och nu när valacken hunnit bli nio år siktar Stefan på att få rida några internationella lilla-rundan-turer med honom. Nästa år hoppas han att kunna rida Lövsta Future Challenge med Zidney.
– Jag har trott ganska mycket på honom hela tiden, men jag har väl varit tveksam på hur bra han kan bli egentligen, berättar Stefan om framtiden på längre sikt för Zidney.
– Han har väldigt lätt för samling och har ett bra temperament, och jag ser inget stopp på vägen till Grand Prix för honom.
– Ambitionen är förstås att komma ut i vida världen och tävla på högsta nivå.

Övar sig på Locatelli

Locatelli är ett år äldre än Zidney och ligger ett år före i utvecklingen. Här planerar Stefan att rida Lövsta i år, och ambitionen är att även Locatelli ska ta sig till Grand Prix.
– Det är bra att ha honom att öva sig på, säger Stefan med glimten i ögat.

Locatelli beskriver Stefan som en spännande häst. Det är en egen uppfödning som är mjuk och elastisk, men han har också varit svår.
– Ja, han var billig som 3-åring, erkänner Stefan.
– Men när han accepterat och förstått vad jag ville så har han gått från klarhet till klarhet.

Utöver Zidney och Locatelli har Stefan några unghästar som han tävlar. Han berättar att han tävlar flitigt, men att hästarna får gå sparsamt.
– Ja jag är igång varje helt, men hästarna får turas om att åka ut på tävling.
Nästa start blir vid Billdals nationella tävlingar nästa helg.

Söndagens FEI Intermédiaire II med sju startande vanns av Emma JönssonDonizetti 39 (HANN val f-08 e Don Frederico-Lauries Crusador xx, uppf Adolf Baachmann) med 67,843 procent.

Resultat Falkenbergsordens Ryttarförening

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden