Hoppning
27 februari 2017 10:39

De gör Henrik sällskap till Omaha

Inför Göteborgs världscupshoppning fanns fortfarande chansen att ta sig till final för flera ryttare. Vissa lyckades, andra fick se sin dröm om en Omaha-final grusas. Här reder vi ut hur de gick för ryttarna som fortfarande hade finalchans.

De gör Henrik sällskap till Omaha
Simon Delestre säkrade en finalplats. Här ses han från Göteborg i fjol med Qlassic Bois Margot.

Henrik von Eckermann satt någorlunda säkert innan starten i Göteborg. Med sin fjortonde plats på 39 poäng skulle det mycket till om han inte skulle ta sig till final. Douglas Lindelöw hade 20 poäng med sig i bagaget, och drömmen om en världscupfinal kunde ändå leva vidare eftersom en vinst skulle ge honom de poäng han behövde.

Men det var inte bara Henrik och Douglas som jagade poäng i Göteborg – i princip halva startfältet var ute efter de där sista poängen som skulle ge dem en puff upp till rätt sida i tabellen.

Nicola Philippaerts, Belgien, hade samma utgångsläge som Henrik inför Göteborg. 39 poäng och en ganska säker plats i finalen, men gärna lite mer poäng för att säkra platsen. Philippaerts blev utan placering, men hans poäng visade sig sedan räcka till final.

Scott Brash, Storbritannien, Pieter Devos, Belgien, och fransmännen Roger Yves Bost och Simon Delestre låg alla på 34 till 35 poäng och behövde egentligen bara ta en hyfsad placering för att säkra finalplatsen. Brash, Devos och Bost fick alla fyra fel i grundomgången och såg sina finalchanser ryka. Simon Delestre däremot tog en sjundeplats med Casall-sonen Chesall Zimequest och avancerade därmed till tionde plats i tabellen med 44 poäng.

Tyska ryttarna Holger Wulschner och Markus Brinkmann kom till Göteborg med 31 poäng. Eduardo Alvarez Aznar, Spanien och Leopold van Asten, Holland hade båda 29 poäng. Dessa fyra ryttare behövde en framskjuten placering för att ta sig till finalen. Leopold van Asten kom trea i Göteborg och lyckades avancera till en topp-10-placering i tabellen. Även tyska ryttarna tog placeringar så det räckte till finalplats, medan spanjoren såg sina finalchanser grusas.

Olivier Robert, Frankrike, hade 26 poäng med sig till Göteborg. Han behövde en placering i topp tre för att vara säker på final. Nu blev det en fjärdeplats, men Robert kan pusta ut. Han hamnar på 18:e plats och ligger på rätt sida om strecket.

Förutom svenske Douglas Lindelöw var det fem ryttare till i startfäletet som behövde en seger för att ta sig till final. Det var tyskarna Marco Kutscher och Christian Ahlmann, italienarna Alberto Zorzi och Piergiorgio Bucci, samt holländaren Maikel van de Vleuten. För van de Vleuten blev det en riktig rysare då han lyckades ta ledningen, men såg sina vinstchanser försvinna när Henrik von Eckarmann och Mary Lou kapade deras ledartid med sju hundradelar. Maikel van de Vleuten hamnar därmed egentligen precis utanför de ryttare som är kvalaificerade till finalen i Omaha, men tack vare att Carlos Enrique Lopez Lizarazo plockas bort från sin tolfte plats räknas Maikel van de Vleuten in bland de 18 som kvalificerat sig till Omaha. Carlos Enrique Lopez Lizarazo tävlar för Colombia och han rangeras istället på en annan världscuplista.

De tre övriga ryttarna som behövde segrar tog inga poäng och kan därmed inte ta sig till final.

Steve Guerdat är direktkvalificerad till finalen i Omaha i egenskap av regerande mästare. Skulle någon ryttare hoppa av blir det nästa ryttare i resultatlistan som erbjuds plats.

Ryttare kvalificerade till finalen i Omaha från västeuropeiska ligan:

1 Kevin Staut, Frankrike, 78
2 Lorenzo de Luca, Italien, 67
3 Denis Lynch, Irland, 64
4 Henrik von Eckermann, Sverige, 59
5 Ludger Beerbaum, Tyskland, 56
6 Steve Guerdat, Schweiz, 47
7 Guido Klatte Jun, Tyskland, 47
8 Gregory Wathelet, Belgien, 45
9 Leopold van Asten, Holland, 44
10 Simon Delestre, Frankrike, 44
11 Romain Duguet, Schweiz, 43
13 Holger Wulschner, Tyskland, 42
14 Marcus Ehning, Tyskland, 41
15 Max Kuhner, Österrike, 41
16 Sergio Alvarez Moya, Spanien, 40
17 Nicola Philippaerts, Belgien, 39
18 Olivier Robert, Frankrike, 39
19 Markus Brinkmann, Tyskland, 39
20 Maikel van der Vleuten, Holland, 38

Resultat från Göteborg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden