Distansritt
13 augusti 2021 14:50

Dopning i Storbritannien gav avstängning

DopningEn häst som tävlade i distansritt i Storbritannien testade positivt för en substans som används i hjärtmedicin. Nu har Internationella Ridsportförbundets tribunal sagt sitt i ärendet.

Dopning i Storbritannien gav avstängning
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det var under tävlingar i brittiska Euston Park under sommaren 2019 som hästen Feline X lämnade ett positivt dopningsprov.

Hästen, som tävlade i klassen 80 km, hade substansen atenolol i kroppen. Denna substans är en så kallad betablockerare som används i hjärtmediciner. Substansen är helt förbjuden för hästare.

Nu har både hästens ryttare Pane Singh Amar Singh och tränare Fadhl Manea Saleh Al Mathil fått sina domar av Internationella Ridsportförbundet, FEI, genom förbundets tribunal.

Den straffade duons förklaring till hur hästen fått i sig medicinen var att en hästskötare, som har varit ansvarig för utfodring, har tagit hjärtmedicin som innehåller substansen.

FEI:s tribunal menar att det är ryttarens och tränarens ansvar att se till att hästen inte får i sig förbjunda substanser och stänger av båda i två år. Tiden för avstängningen börjar att räknas från den 26 augusti 2019, då de stängdes av tillfälligt medan utredningen pågick. De ska också betala ungefär 70 000 kronor var i böter till FEI.

Hela beslutet från FEI:s tribunal

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden