FoderVita prickar, damm, en mus i hösilagebalen. Det finns en rad hygieniska risker att se upp med när det gäller vallfoder.
Få koll på fodersnusket
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Vallfoder kallar forskarna allt det foder som odlas på vall, det som många av oss kallar grovfoder. Här är fem saker att tänka på när du köper in foder, eller när du kollar det du redan har på skullen.
1 Lukta och kolla
Lukta på höet – det ska lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”. Det ska inte lukta unket, jordigt eller mögligt. Strukturen ska inte vara sådan att höet är ihopfiltat eller ihopklistrat.
Inplastat vallfoder luktar olika mycket beroende på hur stor andel vatten fodret innehåller (ts-halt).
Om inplastat vallfoder luktar ammoniak eller smörsyra, en parfymliknande lukt, är det ett tydligt tecken på feljäsning, vilket innebär att fodret har en dålig kvalitet.
2 Varning för vita prickar
Många har nog fått höra att vita prickar i ensilage är ofarligt. Och så är fallet om prickarna består av jäst och du tar bort det lager där jästen sitter. Dock är jästen ett tecken på att inplastningen inte varit riktigt tät och fodret kan bli dåligt fortare än normalt. Prickarna kan också vara mögelsvamp som kan utveckla skadliga mögelgifter.
3 Släng mögligt foder
Om du kan se mögel med blotta ögat är det bara att kasta fodret; mögelsvampar kan vara skadliga på flera sätt. Infektioner som påverkar luftvägarna, nedsatt immunförsvar och allergier kan förekomma. Mindre vanligt är akut förgiftning som kan leda till döden.
4 Se upp med djur och jord
Foder där du kan se att det finns jord eller gödsel innebär att bakterier som kan orsaka sjukdomar kan börja växa. Sådant foder har nedsatt hygienisk kvalitet. Se också upp med döda djur, eller delar av döda djur, som sork, hare eller rådjurskid. Sniglar däremot får grönt ljus av Statens Veterinärmedicinska Anstalt – de medför inte mögel eller skadliga bakterier.
Botulism, den dödliga sjukdomen som kan drabba hästar som ätit hösilage med till exempel döda djur i, går att vaccinera mot. En smart idé om hästen äter hösilage.
5 Förvara rätt
Vallfoder måste lagras på rätt sätt för att det ska hålla en hög kvalitet hela året. Hö måste hållas tillräckligt torrt och hösilage och ensilage måste lagras lufttätt, annars kan det börja växa mögel och jäst i fodret.
6 Klä av balen
Ta helst av hela plasten på balar som öppnats för att undvika kondensbildning innanför plasten. Skydda fodret i öppnade balar genom att förvara det under tak eller använd ensilageplasten som skydd ovanpå balen.
Många menar att en öppnad hösilagebal håller i fem till sju dagar. Men hur lång hållbarheten är beror på faktorer som temperatur, hösilage blir dåligt fortare i varmt väder, och fodrets kvalitet.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 14/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på