Hoppning
6 november 2019 06:25

Färre starter på årets inomhus-SM

MästerskapSödertälje Ridklubb har knappt hunnit hämta andan innan det är dags igen. På torsdag inleds SM i hoppning - den här gången för juniorer, unga ryttare och seniorer. En tävling som lockar närmare 100 ekipage, en rejäl minskning från förra året.

Färre starter på årets inomhus-SM
Kan Marcus Westergren upprepa segern från utomhus-SM i somras? Han gör ett försök med vinnarhästen Calmere. Foto: Roland Thunholm

Det är främst på juniorsidan som det skiljer sig stort från förra årets inne-SM, som avgjordes i Helsingborg. Då kom 55 till start – i år är 38 anmälda. Men vid ute-SM var det 39 juniorer anmälda så minskningen ligger nog snarare i generationsskifte än något annat. Dessutom är det fler ungdomsryttare anmälda. 31 i år, 30 förra året och endast 24 till ute-SM.

I seniorklassen är 31 ekipage anmälda (att jämföra med 36 förra året och 38 vid ute-SM). Till start kommer bland andra regerande mästaren utomhus – Marcus Westergren – som är anmäld både med sommarens vinnare Calmere och Astree de Burgo.

Marcus lär få tufft motstånd av till exempel Jens Fredricson, som red den svåra GP-klassen på Elmia med endast ett tidsfel på Karmel van de Watering. Alexandra Eriksson/Liss Royal (silver i ute-SM), Emma Emanuelsson/Chaploon (brons i ute-SM) och Viktor Melin/Atina, är andra utmanare. Viktor var den som låg i ledningen i ute-SM inför finalrundan, men där den långa vattengraven ställde till det för ekipaget som slutade sexa. Viktor och Atina var dessutom fyra vid inne-SM förra året – så det kanske är dags för en seger nu?

Stephanieholmén_lgw-4
Stephanie Holmén tog guld vid SM i Helsingborg 2018 – någon ny medalj blir det dock inte i år. Foto: Lottapictures

Däremot är vi säkra på att det blir helt nya medaljörer jämfört med förra året. För vare sig vinnaren Stephanie Holmén, tvåan Magnus Jacobson eller trean Anna Olsson finns med i startlistan till årets inne-SM.

Seniorernas SM avgörs i två omgångar, med 1,50 A:0 på fredagen och 1,50 A-finalen på söndag, som är öppen för de 20 bästa. Det ekipage med sammanlagda minsta antalet fel vinner, och om det behövs blir det omhoppning om medaljerna.

Nya regler väntar ungdomarna

Däremot är det nya regler både för juniorer och ungdomsryttare. De rider även sina innemästerskap över tre omgångar, mot tidigare två. Juniorerna rider – precis som utomhus – 1,35 A:0 som omgång 1 och därefter omgång 2 och final i 1,40 bedömning A.

För ungdomsryttarna blir det ett snäpp lägre än ute-SM. Kval 1 rids som tidigare i 1,40 bed C, men sedan rids omgång 2 i 1,40 bed A (mot 1.45 utomhus) och inte förrän i finalen blir det 1,45 bed A (mot 1,50 utomhus).

Precis som för seniorerna gäller de 20 bästa till final, minsta antal fel totalt vinner och att det blir omhoppning om medaljer om det behövs.

I ungdomsryttarnas SM kommer vi också att få se nya medaljörer. Här får nog Evelin Lavén och Easy Q finna sig i att vara lite av favoriter efter sina fina insatser under Jönköping Horse Show. Ekipaget tog också brons vid inne-SM förra året, efter Stella Röhlcke och Andrea Persson. Vare sig Stella eller Andrea kommer till start i år, inte heller någon i medaljtrion som toppade ute-SM – Ottilia Lundgren, Mikaela Gustaphson eller Alice Tapper.

Bland ungdomsryttarna är många av de främsta ryttarna just nu baserade utomlands för att tävla medan Mikaela Gustaphson är skadad. Att antalet starter ändå är så stort måste ses som ett bra tecken på återväxten.

Flest juniorer

Juniorklassen är störst vid årets SM med 38 anmälda. Vinnaren från ute-SM – Filippa Enmark – finns med liksom vinnaren av inne-SM förra året, Michelle Cranning Hillgren. Michelle har dock C. Amelusina R60 till start i stället för fjolårsvinnaren Udermus, medan Filippa tar med sig King Kong van’t Valissenhof. De båda vinnarna lär dock bli rejält utmanade av till exempel Ingemar Hammarström som kommer till start med två hästar, liksom Kajsa Björe. Båda ryttarna har visat fin form under lång tid och kan säkert bli farliga. Samma sak gäller Cora Sidney Hirn. Rasmus Bewersdorff, Lucas Arvidsson och hemmaryttaren Nils Olin är andra att se upp med, liksom fjolårets bronsmedaljör Melanie Ling-Vannerus.

Även denna vecka har Södertälje anlitat en internationellt meriterad banbyggare för att designa SM-banorna. Det är italienaren Elio Travagliati, som senast byggde världscuppremiären i Oslo. På söndag får vi se vilka som bäst bemästrat hans banor för då avgörs alla SM-finaler.

Start- och resultatlistor för årets inne-SM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden