Hoppning
10 november 2019 18:10
Ridsportplus

Junioren Cora snodde guldet i Young rider-SM

Rookie− Jag hade först inte tänkt starta YR-klassen, men vi har hoppat några YR-klasser under året och det har passat honom, så jag valde att testa. Det säger en lycklig Cora Sidney Hirn strax efter att hon tagit SM-guldet bland Young riders i Södertälje.

Junioren Cora snodde guldet i Young rider-SM
Junioren Cora Sidney Hirn vann SM för Young riders tillsammans med Chaguine. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var tre förstagångsmedaljörer på häst som belönades när Young rider-SM var avgjort. Segraren är dessutom fortfarande junior.

17-åriga Cora Sidney Hirn har tidigare varit framgångsrik och har många medaljer från SM på ponny, men detta var hennes första medalj på stor häst. Segerhästen heter Chaginue (OLD val f 2010 e Chacco Blue, u Georganna, e Carthago), ägs av familjen Hirn och köptes från Paul Schockemöhle för ett och ett halvt år sedan.

− Jag är jätteglad över segern, säger Cora efteråt.
− Jag har ridit SM som junior och Young rider förut, men det har inte gått så bra.

Equestrian Sport
Cora Sidney Hirn med sin guldmedalj från YRSM i inomhushoppning. Foto: Roland Thunholm

Cora Sidney Hirn går i tvåan på gymnasiet där hon läser naturvetenskapligt program. Familjen har ett litet stall i Danderyd norr om Stockholm, och Cora tränar hoppning för Helena Persson samt markarbete för Helena Schiller.

Egen uppflödning

Silvermedaljören Frida Larsson hade åkt lite längre än Cora för att komma till SM. 20-åriga Frida är från Ängelholm och bor för tillfället på Flyinge där hon läser på beridarprogrammet. Fridas mamma driver ridskola, pappa är hovslagare och familjen har själv fött upp silverhästen Exxica (SWB sto f 2011 e Empire (ex Secret Pride), u Miss Goodwill, e Landor S).

Equestrian Sport
Frida Larsson och Exxica. Foto: Roland Thunholm

− Jag har utbildat henne själv och det är mitt första SM på stor häst. Jag har ridit ett SM innan, det var på B-ponny för många år sedan, berättar Frida som tränar för Piia Pantsu.

Equestrian Sport
Frida Larsson, silvermedaljör i YRSM. Foto: Roland Thunholm

Köpte loss hästen

Bronset gick till Tom Svitzer, som är 21 år och gör sin sista säsong som Young rider. Han red bronshästen Alida Nike åt Sven Ingvarsson till en början, men tyckte så mycket om den att han köpte loss den till sig själv.

Equestrian Sport
Tom Svitzer tog brons i YRSM i Södertälje. Foto: Roland Thunholm

− Jag har utbildat henne från 1 meter och jag har inga fler hästar än henne, berättar Tom som till vardags jobbar på föräldrarnas restaurang. Han tränar för Sofie Thurdin och har tidigare tävlat ponny-SM, men inte ridit SM på  häst innan.

Equestrian Sport
Tom Svitzer och Alida Nike. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden