Avelsnyheter
19 januari 2018 10:28

Importer snedvrider avelsindex till svenska hingstars nackdel

AvelsstudieImporthästars resultat från tävling och unghästtester ger en skev bild av hingstens förärvning. Det konstateras i en vetenskaplig artikel med Maria Pettersson som huvudförfattare. Maria Pettersson har även skrivit sitt examensarbete på agronomprogrammet på ämnet.

Importer snedvrider avelsindex till svenska hingstars nackdel
Stakkato och Fürstenball - två utländska hingstar med höga avelsindex hos SWB (arkivbilder). Foto: Jacob Melissen/Kim C Lundin

Aveln av sporthästar har internationaliserats mer och mer. Hingstar används över olika länder och avelsförbund, både genom att de flyttar mellan länderna och genom transportsperma. Men även marknaden för tävlingshästar är internationell, och många ryttare importerar häst för att tävla. Detta menar författarna har en påverkan på de svenska avelsindexen.

En internationell arena för hingstar och avel gör att många utländska hingstar får ett avelsindex, BLUP, även i Sverige. För att som hingst få ett svenskt BLUP krävs att minst 15 avkommor bedömts på något unghästtest, antingen treårstest eller kvalitetsbedömning. Då artikelförfattarna ser i statistiken att de importerade hästarna i snitt presterar tydligt bättre än de svenska anser de att detta även påverkar avelsindexet för fadershingstarna.

Fakta

Andelen imporhingstar/svenska hingstar

1989 användes 80% svenskfödda hingstar – 2007 var den siffran 20%

2007 betäcktes 12% av stona med importsperma – 2014 var den siffran 54%

Det är egentligen inte så konstigt att importhästarna presterar bra, eftersom den som väljer att importera en häst och sedan visa på unghästtester i Sverige troligen väljer en så bra häst som möjligt. Bland de svenska hästarna är det ungefär 40 procent av varje årgång som visas på unghästtesterna, så där är urvalsbasen bredare.

I studien har författarna jämfört tre olika sätt att räkna. De har dels räknat alla avkommor, dels räknat bara svenskfödda avkommor och sedan haft en tredje modell där de kompenserar för importhästarna, ungefär på samma sätt som de kan kompensera för ”plats” på unghästtesterna. Där visar det sig att hingstar med många importerade avkommor gynnas av att de importerade avkommorna räknas. I den sista modellen med kompensation är det hingstar med få importerade avkommor som gynnas, medan hingstarna utan importerade avkommor gynnas när bara svenskfödda avkommor räknas. Skillnaderna är större för dressyrhingstarna än för hopphingstarna.

Ju bredare underlaget är, desto bättre säkerhet blir det i avelsindex. Ett sätt att få bredare underlag för statistiken skulle kunna vara att alla europeiska sporthästavelsförbund går ihop och gör gemensamma index utifrån den samlade statistiken. Idag är detta inte möjligt då bedömningarna och indexen räknas på olika sätt i de olika förbunden.

Det kan också hända att det blir skillnad framöver, då regeln om tilläggsregistrering som infördes 2015 slår igenom bredare i indexen. Tidigare var bara statistiken för de som var frivilligt tilläggsregistrerade tillgänglig, vilket innebar ett relativt smalt urval av sannolikt högpresterande hästar. När alla importer finns med i statistiken ökar sannolikheten att den blir mer rättvisande.

Artikeln finns att läsa i sin helhet här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden