Världen
11 augusti 2022 15:38
Ridsportplus

Kallings om dopingsfusk: ”Händer att hästen är utbytt”

DopningFör en tid sedan ville en hoppryttare byta ut den häst som skulle dopingstestas. Men hur vanligt är det med sådana försök? Veterinär Peter Kallings berättar mer.

Kallings om dopingsfusk: ”Händer att hästen är utbytt”
Veterinär Peter Kallings. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport skrev tidigare om fallet där en irländare hävdade att hästen som skulle dopingstestas inte var den häst veterinären ville provta. Är det vanligt att ryttare försöker byta ut hästar vid dopingstagning? Vi har frågat veterinär Peter Kallings, som innan han blev förbundsveterinär på Svenska Ridsportförbundet var dopingprovtagningsveterinär åt FEI, bland annat vid OS i London.
    – Nej, det är inte vanligt att det sker som i detta fallet, men däremot att ryttare mer eller mindre medvetet bytt hästar till prisutdelningen utan att meddela veterinär eller funktionär, säger Peter Kallings.

    Byter häst vid prisutdelning

    Det har funnits några sådana fall på världscupfinaler i Göteborg, då det kunde meddelas att den häst som skulle testas som var den tredjeplacerade och just den tävlande hästen var på väg till sin egen box då ryttaren valt en annan häst till prisutdelningen.
    – Min assistent fick då springa iväg och hann precis fånga den aktuella hästen som vi kunde ta direkt till provtagning och ryttaren ta sin andra häst till prisutdelning. Det är alltid en risk att aktuell häst hunnit urinera i sin egen box och då skulle man i avsaknad av urinprov få vänta en timme innan man kunde ta blodprov. Vi misstänkte ibland att det var skälet till byte av häst, eftersom dopingkontrollabbet hittar fler substanser i högre koncentration samt flera nedbrytningsprodukter i urin, säger Peter Kallings.

    Bättre med avslappnad häst

    I fallet med irländaren hävdade ryttaren att hästen måste kylas ned för att undvika kolik. Men det är inget konstigt, menar Peter Kallings.
    – Om hästen, och ibland även ryttaren, är stressad så får de gå en stund med hästen samt skölja av den innan provtagning – den extra tiden tjänar man inpå att hästen är avslappnad i provtagningsboxen. Man kontrollerar också hästens identitet med både FEI-pass (signalement med både ord och konturdiagram) och mikrochips. Dessutom ska ryttaren eller en representant skriva under provtagningsblanketten där även hästens namn framgår, säger Peter Kallings.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden