Nyheter
23 maj 2018 19:00
Ridsportplus

Överdomaren: ”En del ryttare har inte koll på reglerna på framridningen”

Ytan är liten och många brottas med tävlingsnerver. Vet ryttare dessutom inte vad som gäller enligt TR är kaoset på framridningen snart ett faktum.
– Jag har noterat att en hel del ryttare inte har koll på vilka regler som gäller på framridning, säger överdomaren Louise Tysklind och berättar mer om vad som faktiskt gäller.

Överdomaren: ”En del ryttare har inte koll på reglerna på framridningen”
"Jag har noterat att en hel del ryttare inte har koll på vilka regler som gäller på framridning. Det har delvis att göra med vilken nivå ekipaget befinner sig på", säger överdomare Louise Tysklind. Foto: Accept Foto/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När dressyrryttaren Birgitta Jacobson från Staffanstorp i Skåne skrev ett blogginlägg om röriga framridningar fick hon åtskilliga kommentarer. Andra tävlingsryttare vittnade snart om kaosartade upplevelser. Birgitta Jacobson, som är flitig tävlingsryttare på medelsvår nivå, är trött på hur TR nonchaleras och hur ryttare och medföljare gör framridningen besvärlig, i vissa fall till och med farlig.

    – Jag ser exempel på dåligt beteende på framridningen hela tiden. Folk som leder sina hästar, som låter ovana personer leda deras hästar och som står och dräller inne i en liten manege i stället för att gå upp på läktaren.

    De saker som Birgitta tycker är störande är tydligt reglerade i TR. Där står det till exempel att framridningsbanan inte är till för träning, ledning eller väntande hästar. Arrangören ska anvisa annan plats för väntande hästar och hästar som leds. Ändå ser det sällan ut så i verkligheten.

    – Jag tror faktiskt att många ryttare inte ens känner till vad som står i TR. De flesta jag har frågat vet inte att du inte får leda hästar på framridningen.

    Nivå spelar in

    I rollen som överdomare på tävling ingår ansvar för ordningen på framridningen. Louise Tysklind, överdomare i dressyr och konsulent i Dalarnas Ridsportförbund, säger att hon inte har upplevt kaosartade framridningar men bekräftar att det finns ryttare som inte följer tävlingsreglementet.

    Louise Tysklind Överdomare Bild2
    Louise Tysklind.

    – Jag har noterat att en hel del ryttare inte har koll på vilka regler som gäller på framridning. Det har delvis att göra med vilken nivå ekipaget befinner sig på. I dag är det också vanligt att ryttare inte har ridit mycket i grupp och därför inte vet hur man ska bete sig när det är flera inne samtidigt på samma bana, till exempel att man skrittar innanför spåret. Jag har även varit med om folk som har haft med sig en lina och börjat longera hästen, säger Louise Tysklind.

    Vad säger du om att hästar leds inne på framridningsbanan?
    – Det är inte okej, vilket också understryks i TR. Problemet brukar tillta när vädret är dåligt och framridningen är inomhus.

    – De som redan har genomfört sin ritt på tävlingsbanan har inte på framridningen att göra. Då får överdomaren gå in och styra upp situationen. Det kan förstöra för de andra, så jag brukar be dem att gå ut.

    Vad gäller om en ryttare behöver hjälp av en tränare eller av en medhjälpare för att ta av ett skrittäcke?
    – Undervisa får man göra hemma, men jag har märkt att det har blivit vanligare att ryttare har kontakt med tränare på läktaren via hörsnäcka eller telefon, vilket ju är positivt och sällan störande.  Beroende på ytan och antalet ryttare brukar man kunna avspärra en yta för att exempelvis ta av skritttäcken.

    Div.framrid20091016-img_0237
    Uppvärmning på agendan. ”Framridningsbanan är till för uppvärmning, inte träning, ledning eller väntande hästar,” står det i TR. Bilden är en arivbild tagen i ett annat sammanhang. Foto: Lottapcitures

    Vad ska en tävlingsryttare göra som störs av att andra inte följer de regler som gäller?
    – Då ska man ta kontakt med överdomaren, som oftast befinner sig nära framridningen. Ibland kan det finnas flera banor och då får man be någon att hämta överdomaren. Framridningen är viktig.

    Hur ska man komma till rätta med problemet att ryttare saknar kunskap om vad som gäller?
    – Jag tror att vi måste hjälpas åt från flera håll. Överdomare, funktionärer och föreningar kan sprida kunskap. Klubbarna och tränarna behöver utbilda ryttare i vad som gäller. Inför tävling skulle man kunna testa att bifoga regler för hur man rider på framridning i ryttarmeddelandena. Ridklubbarna har ett gyllene tillfälle att utbilda ungdomar som tar grönt kort i vad som gäller på framridningen, säger Louise Tysklind.

    Ryttarna kan påverka

    Birgitta Jacobson är inne på en liknande linje. Hon tycker att ryttarna kan påverka arrangörerna så att de bättre informerar om var de kan göra de saker som inte hör hemma på framridningsbanan.

    – Arrangörerna kan vara noga med att se till att framridningen bara är för ryttare. Medföljande personer till fots kan hänvisas till läktare eller vara bakom en avgränsning.

    Fakta

    Detta ska överdomaren göra
    • Åligganden
    Det åligger överdomaren att:
    Ingripa mot ryttare, funktionär eller annan person som upp-träder mot bestämmelserna. Ha ett särskilt ansvar för ordningen på framridnings- och framhoppnings-banorna.

    • Sanktioner
    Avvisning. Överdomare har rätt att fatta beslut om avvisning från framridning, framhoppning, tävlingsbana eller sekretariat till en för publiken avsedd plats.

    Detta ska dressyrryttaren ha koll på
    • Framridningsbanan är till för uppvärmning, inte träning, ledning eller väntande hästar. Överdomaren kan vid behov besluta annorlunda.

    • Tider när framridningsbanan är öppen meddelas av arrangören senast dagen före tävling.

    • Arrangören ska anvisa annan plats för väntande och hästar som leds.

    • Arrangeras tävling/tävlingsklass för häst samma dag som för ponny, ska häst och ponny hållas helt åtskilda på framridnings- och träningsbanor.

    • På tävlingsplatsen får hästen arbetas endast av den/de som ska starta den på meetinget.

    Källa: Utdrag ur TR

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden