Ridsport Play, Träningstips
6 februari 2021 09:55
Ridsportplus

Pether Markne: ”Låt förebilderna inspirera dig att komma framåt”

Hoppning med Markne, del 4Pether Markne har ridit såväl OS i dressyr som internationell hoppning och är A-tränare i båda grenarna. På vägen mot sina milstolpar har han inspirerats av stora namn inom sporten – det är något som alla ryttare kan dra nytta av. Den här artikeln bjuder på konkreta tips både i text, bild och ett längre filmklipp.

Pether Markne: ”Låt förebilderna inspirera dig att komma framåt”
Oavsett om din förebild heter Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson eller Rolf-Göran Bengtsson – låt de inspirera dig till att bli bättre. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Att ha någon eller några att inspireras av är jätteviktigt som ryttare, oavsett om du siktar på stora tävlingar eller på att utvecklas på hemmaplan, säger Pether Markne.

Han vet vad han talar om. Under sin resa mot att bli ett av landets stora namn i sporten har han haft förmånen att på nära håll inspireras av flera tunga namn, både svenska och internationella. Bland dem vars kunskap Pether Markne har tagit del av genom åren finns Nelson Pessoa, Isabell Werth och Louise Nathhorst.

– Jag har flera förebilder som jag inte har släppt under alla år. Eftersom alla har sina olika system har jag tagit till mig olika delar som har bidragit till min filosofi. Att inspireras, eller stjäla lite av, andra tränare och ryttare har utvecklat mig i båda rollerna.

De flesta får aldrig chansen att prata med eller träna för de allra största inom sporten. Likväl kan stjärnorna fungera som inspirerande idoler. Andra att inspireras av kan vara din egen tränare eller en klubbkamrat som har något i exempelvis sin ridning eller i sitt handlag med hästen som du gärna vill uppnå.

– I stället för att se det som något negativt att någon är bättre än du själv, rekommenderar jag att ta chansen att lära av den personen. Att det alltid finns någon som är bättre än du inom sporten är en möjlighet för dig att utvecklas.

Henk Nooren-pether Markne1 131118 Rt
Den tidigare landslagsledaren Henne Nooren är en stor inspirationskälla för Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

Det Pether Markne snappade upp då han var aktiv som internationell tävlingsryttare har i högsta grad bidragit till den tränarfilosofi som han lutar sig mot dagligen. Uppmärksamma läsare har redan sett att han ger kredd åt andra i vissa av sina övningar här på sajten. Inte minst är den tidigare svenska landslagstränaren Henk Nooren en av dem som ligger bakom några av favoritövningarna.

– Just Henk inspireras jag ofta av. Han är superbra på att hålla den viktiga röda tråden. Hans övningar med exempelvis landslaget varierade inte så mycket, de var snarare i stort sett desamma om och om igen, med stora framsteg som resultat.

– Jag gillar det tänket på mina träningar – att förfina riktigt bra övningar och göra dem med alltmer finess för var gång i stället för att alltid göra något nytt.

Numera är Pether Markne noga med att inte uppfinna hjulet fler gånger, och han uppmuntrar gärna andra tränare att tänka likadant med fokus på få, bra övningar som förfinas och förbättras allt eftersom. Annat var det när han var mer ny som tränare.

– Oh ja, jag har gjort många konstiga övningar med mina elever under åren. Fråga bara Malin (Baryard Johnsson) eller Lisen (Bratt Fredricson). Det har varit i ambition att få till bra, roliga träningar för dem, men nu vet jag vad som verkligen fungerar. Utomlands har jag flera gånger slagits av hur enkelt de håller det. Här hemma skulle fler tränare kunna behöva stöd i att våga satsa på just det enkla.

Fakta

Pether Markne

Equestrian Sport
Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

Apropå kända elever omger sig Pether Markne sedan många år med ryttare på högsta nivå. Även om det är han som är deras tränare är det ett ömsesidigt utbyte av inspiration och information.

– Jag har förmånen att ha elever på samma nivå som jag själv, både landslagsryttare och andra A-tränare. Malin är förstås en av dem som jag får mycket inspiration av att arbeta med, bland annat för hennes förmåga att få fram nya hästar. Det gör mitt arbete ännu mer intressant när jag får resonera med olika duktiga personer kring allt från hästar och problemlösning till olika övningar.

P: 2016-08 Hoppning Med Pether MarkneCavaletti
Se till att ha ett jämnt flyt över cavalettihindren; det är lätt att samla för mycket på kortsidorna. Foto: Erik Rundelius

Två cavalettiövningar

Övning 1. Henk Noorens cavalettivolter

Förberedelse
Placera ut två cavaletti vid vardera kortsida på två stora volter på ridbanan (totalt fyra stycken). Avståndet mellan de två cavalettihindren på vardera volt ska vara 13 meter på mitten och 16,5 meter längst ut (fyra till sex språng). Placera även ut två cavaletti med 13 meters mellanrum på rakt spår över medellinjen.

Skiss Del 4-1

Önskat utförande
Hästen ska ridas i ett jämnt flyt över de olika serierna, i en rytm med rymlig, stor galopp och hela tiden ha ett öra bakåt för att se vad ryttaren vill. Galoppera först längs långsidan och sätt lite i öppna före den första cavalettin för att få hästen att komma till eftergift i insidan (”inside position” som Rob Ehrens säger).
Du kan variera vägarna på en rad sätt, exempelvis med att gå innanför och utanför cavalettin, vända snett igenom för att göra galoppombyte först när väggen kommer, vända rätt upp och hoppa cavalettin på medellinjen eller rida i en stor åtta.
Gör kontroller genom att galoppera framåt några kortsidor och sedan be hästen komma tillbaka, inte nödvändigtvis till den motsatta ytterligheten men åtminstone genom att lyssna till med ena örat.

P: 2016-08 Hoppning Med Pether MarkneCavaletti
Styr med sitsen och benen – handen är en mjuk vägvisare. Foto: Erik Rundelius

Syfte
I den här övningen lär sig ekipaget att verkligen galoppera på kortsidorna i en jämn rytm, samtidigt som hästen ska vara beredd med ett öra bakåt och snabbt kunna svischa om. Jämn rytm leder till att hästen får mer kraft och enklare kan klara utmanande breddhinder – det är enklare att föra båten framåt med vind i seglen.
Hörn är guld värda för kommunikationen på banan, men det finns en risk med att hästen alltid samlar sig där. Många kortar upp för mycket på kortsidan; om det kommer till exempel en trippelbarr just efter är det stor risk att hästen har för hög nacke och korta steg. Därför fokuserar den här övningen på rytm och flow även genom kortsidorna.

P: 2016-08 Hoppning Med Pether Markne Cavaletti
Sätt gärna hästen i lite öppna före cavalettin för att få mer eftergift i insindan. Foto: Erik Rundelius

Tre vanliga fel
1. Hästen blir studsig och ojämn i kontakten, ofta galopperar den utan att egentligen ta er framåt: Välj lättare vägar än de knixiga som öppnar för att hästen ska komma bort från kontakten. Ta bara en cavaletti i taget om så krävs och se till att åtminstone det blir bra.

2. Hästen går inte att svänga som önskat på till exempel åttvolten: Då måste servostyrningen förbättras. Ha i bakhuvudet att sitsen och benen ska styra medan handen är en mjuk vägvisare. Gör S-liknande spår för att få tag på hästen och för att få den att lyssna på skänklarna.

3. Hästen är för långsam och sävlig i sin reaktion: Hästen ska lära sig att ”komma ur skorna” när den landar efter cavalettin. Driv på efter den andra cavalettin på volten och se till att hästen flyttar hovarna snabbare i tre-fyra språng. Gör det några gånger efter den andra cavalettin tills du känner att hästen gör det självmant. Men kom ihåg att målet är en jämn rytm.

 

P: 2016-08 Hoppning Med Pether MarkneCavaletti
Syftet med cavlettiövningen på volt är att hästen ska kunna ridas framåt samtidigt som den bromsar upp. Foto: Erik Rundelius

Övning 2. Trippel cavaletti på volten

Förberedelse
Sätt upp tre cavaletti på volten. Cavalettihindren ska ha 2,5 meters mellanrum vid basen, 3 meters mellanrum på mitten och 3,5 meters mellanrum längst ut.

Skiss Del 4-2

Önskat utförande
Övningen ska inte utföras för snabbt, snarare ska känslan vara att sprången är lite fördröjda och att hindren är större än de är. Normalhästen ska hoppa i en båge trots att det bara är ett litet hinder. Målet är att hästen ska komma i bärig galopp och på ett par sekunder sakta ner före hindren med så lite händer som möjligt. Den mer långsamma hästen får gärna få ett kort sista galoppsprång för att få tillfälle att trampa in sig och reagera kvickare.

Syfte
Att ryttaren ska kunna rida hästen framåt samtidigt som den bromsar upp. Ryttaren ska förvissa sig om hästens uppmärksamhet för den inre skänkeln och att den inte hänger i innertygeln.

P: 2016-08 Hoppning Med Pether MarkneCavaletti
Var noga med din handställning i serien. Det är lätt att lägga händerna på den yttre sidan och ”tränga” hästen. Foto: Erik Rundelius

Två vanliga fel
1. Hästen blir för spänd och het: Förtydliga den inre skänkeln och se till att hästen inte hänger i innertygeln. Minska ner till en cavaletti i taget om det behövs. Gör till dagens uppgift att åtminstone det ska fungera i stället för att ge upp.

2. Ryttaren lägger över bägge händerna på den yttre sidan och tränger hästen för att hålla linjen: Ska absolut undvikas. Som Rob Ehrens sade till en elev: ”Den enda gång man får tränga med handen är när saltet ska skickas till bordsgrannen vid sidan om.”

P: 2016-08 Hoppning Med Pether MarkneCavaletti
Kom in i en bärig galopp och sakta ner en aning precis före serien, med så lite händer som möjligt. Foto: Erik Rundelius

Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016, och är något modifierad för dagens förutsättningar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden