Träningstips
26 januari 07:30

Pether Markne: ”Det viktiga är den röda tråden”

Hoppning med MarkneNu under vintern – och det ofrivilliga coronauppehållet för tävlingarna – finns extra mycket tid att lägga på träning. Ridsport passar på att bjuda på en favorit i repris: hoppserien med Pether Markne som publicerades i tidningen under 2016.

Pether Markne: ”Det viktiga är den röda tråden”
"Var noggrann med de enkla sakerna och kom tillbaka till grunderna gång på gång", uppmanar Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

Under 2016 bjöd Pether Markne på hopptips i vartannat nummer av Ridsports pappersupplaga. Till sin hjälp hade han eleverna i Markne Academy som visade hur det ska se ut via både bilder och filmer.

Hur tänkte då Pether Markne inför att serien skulle produceras, vad ville han dela med sig av till läsarna?

– Det viktiga är den röda tråden. Det handlar om att vara noggrann med de enkla sakerna och att komma tillbaka till grunderna gång på gång. Övningarna ska inte bara betas av, utan är snarare något ryttaren ska återkomma till och förfina. Precis så jobbar jag med mina elever, säger Pether Markne.

Han uppmanade alla hoppryttare att även ta del av Kerstin Andrés dressyrtips i Ridsport – en serie som återpublicerades här på sajten under hösten 2020.

– Vi har en gemensam grundtanke i träningen, och genom att ta del av såväl hopp- som dressyrtipsen kan alla ryttare få ut ännu mer av sin träning.

Vilken typ av övningar bjuder serien på?
– Samtliga övningar klassas som ridbarhetsövningar och kan göras med alla hästar. Ridbarhet avgör om ryttaren kan placera hästen rätt på hinder, ha rätt tempo och bra balans. Själva hoppningen är hästens jobb, men mellan hindren ställs ryttaren inför ridbarhetsfrågor som distanser, linjer och vägval. Att hoppa banor för jämnan fungerar varken fysiskt eller mentalt för hästen och då är bom- och cavalettiövningar lösningen.

Hur ska ryttare ta till sig alla olika typer av hoppövningar från olika tränare, som finns på till exempel nätet?
– Min övertygelse är att alla övningar inte är för alla hästar, till skillnad från de ridbarhetsövningar som vi kommer att arbeta med här. Påminn dig själv om hur du vill vara som ryttare och vilken din filosofi är. Ta därefter hästen som individ i beaktning när du väljer vilka övningar som ni kan utvecklas med.

Första delen i serien publiceras under tisdagen. 

Fakta

Pether Markne

Equestrian Sport
Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden