Ridsport Play, Träningstips
13 februari 2021 09:55
Ridsportplus

Pether Markne: ”Sträva efter en känsla av fågelungar i händerna”

Hoppning med Markne, del 6Bra hoppövningar i all ära, men i grunden måste bärighet finnas för att det ska fungera på banan. Just det är något Pether Markne ofta återkommer till – här förklarar han både i text och filmklipp varför det är så viktigt.

Pether Markne: ”Sträva efter en känsla av fågelungar i händerna”
Mellan hindren ska det kännas som att hästen ”studsar” på bettet, och den ska bära sig själv. Foto: Erik Rundelius

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pether Markne är övertygad om att kunskap om balans och bärighet kan vara nyckeln till att nå snäppet längre. Med balans och bärighet klarar hästen uppgifter den annars inte skulle klara på samma sätt, självförtroendet kommer fram och det skapas ett förtroende mellan ekipaget. Bärighet är nyckeln till att hästen ska orka hoppa stora hinder från sina bakben och kunna jobba även i högt tempo och med snäva svängar.

    – Det räcker inte bara med fantastiska hoppövningar. Förutsättning nummer ett är att hästen bär sig på marken. Visst finns det några hoppgenier i eliten som drar på bettet samtidigt som de är smarta och rädda om sig, men de är få, säger Pether Markne.

    Håll i fågelungar

    Han förklarar att den känsla som ska eftersträvas är att hästen bär både sig själv och ryttaren, att skänklarna kan slutas om och att det ska vara som att ha två fågelungar i händerna.

    – För mig är dressyr mellan hinder något där handen har så liten roll som möjligt. Känn att hästen ”studsar” på bettet i stället för att hänga sig i det.

    En känsla av fågelungar i händerna låter som en utopi för många. Pether Markne hoppas att en bra tränare ska kunna reda ut vad ekipaget behöver hjälp med.

    – Jag jobbar alltid på att förstå orsaken till att en elevs häst är stark fram. Varför hänger hästen i handen och är stark? Är den olydig? Eller har den tappat bärkraften med bakbenen, släppt mage-rygg och balanserar med halsen? Ofta har hästen släppt i överlinjen, tappat sin bärighet och vill ha support av ryttarens hand.

    Gemensam nämnare

    Även om Pether Markne poängterar att orsakerna till bristande bärighet skiljer sig åt mellan olika hästar finns det några generella punkter att jobba med.

    – A och O är att få in det inre bakbenet, att halsen ska söka sig neråt och att hästen ska jobba med bukmusklerna. Häng aldrig tillbaka i tygeln om hästen hänger på bettet, det är det sämsta du kan göra.

    – Arbeta med övergångar mellan gångarter och varvtal. Hjulen ska inte sluta snurra. I trav ska du exempelvis kunna variera till en slags bromstrav där tankeverksamheten ska vara framåt fast du bromsar.

    Hästar är som bekant olika individer i det mesta, från hur de beter sig till hur de hoppar. Även om det inte går att göra om en häst vet Pether Markne att just bärigheten är något som lönar sig att jobba extra på.

    – Alla hästar kan bli mer eller mindre självbäriga. Alla kan gå runt skänklarna och med åtminstone hyfsat lång hals.

    Hoppövning Pether Markne Foto: Erik Rundelius
    Pether Marknes övningar kan vanligen kombineras och förändras efter behov. Det gäller bland annat övningen som han bjuder på den här gången. Foto: Erik Rundelius Foto: Erik Rundelius

    Repetera tidigare övningar

    Med del sex av Pether Marknes hopptips har vi kommit halvvägs genom hoppskolan, och han uppmanar alla som vill nå lite längre att titta tillbaka på de tidigare delarna.

    I stället för att övningarna bara betas av hoppas Pether Markne att läsarna ska fortsätta att jobba på och förfina dem, precis som hans elever får göra. Det är få, väl utvalda övningar som är receptet, och de flesta bygger på varandra.

    – Det går en röd tråd genom allt och ofta handlar det om att komma tillbaka till grunderna. Övningen i det här avsnittet är exempelvis en naturlig fortsättning på det vi tränade på i del 1 i serien.

    Fakta

    Pether Markne

    Equestrian Sport
    Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

    Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

    Då var det cavaletti och bommar på marken som gällde. Fokus var exempelvis lydnad och att få hästen att vänta vid ”orange ljus”, vilket har återkommit gång på gång i serien.

    – Även rakriktning diskuterade vi då, inte minst i övning tre i del 1. Ha tre cavaletti med 13 meters mellanrum och variera mellan tre och fyra jämna galoppsprång. Just den övningen är utmärkt att grunda med inför dagens övning, säger Pether Markne.

    Hans övningar kan vanligen kombineras och förändras efter behov. Det gäller bland annat övningen som han bjuder på den här gången.

    – Den här skissen är ett av flera förslag på hur hindren kan placeras. Var inte rädd för att exempelvis lägga in ett extra galoppsprång på respektive sträcka när den ursprungliga övningen känns bra. Du kan lägga till ett hinder på medellinjen och ha tre stycken med 16 meters mellanrum. Ombyte förnöjer, men kom ihåg att behålla ditt tänk och att inte frångå din filosofi.

    Lydnadsövningar

    Diagonalbommar och hinder på medellinjen

    Förberedelse
    Sätt upp hindren enligt skissen. Börja på cavalettihöjd. Mellan hindren på medellinjen är det 16 meter och fyra galoppsprång. Mellan bommarna på diagonalen till det första hindret på medellinjen är det 12 meter och tre galoppsprång.

    Skiss Del 6

    Syfte
    Övningen ökar på färdigheterna vid korta vägar ur sväng och framför allt att kunna rida genom svängen med hästen runt innerskänkeln. Dessutom stämmer du av att hästen reagerar så snabbt som du vill både framåt och med ”orange vänta-ljus”, samt att såväl höger- som vänstersvängar känns lika lätta att utföra.

    Utförande
    Rid på hindren på medellinjen med fyra galoppsprång mellan dem. Planera noga för en bra sväng och känn att hästen lyssnar på innerskänkeln. Känn att du verkligen rider genom svängen, från innerskänkeln till yttertygeln. Hämta upp hästen på diagonalen, rid på diagonalbommarna och sedan tre galoppsprång fram till första hindret på medellinjen innan du kör vidare. Jämnt flyt är målet.

    Vanliga problem
    Den här övningen är bra för att träna både ryttare och häst på att fortsätta att jobba även om mindre problem uppstår. Bryt inte av varje gång något inte känns bra – mata på och hitta rätt.

    1. Hästen är olydigt stark: Om hästen känns olydig kan det vara läge att stanna. Bryt av med glada ögon, samla dig och försök igen.
    2. Hästen är ”bara” stark: Bli inte stark tillbaka och undvik att starta en dragkamp. Få i gång hästen bak i stället för att dra framtill. Passa på i svängen och känn att du kan rida genom den och att det då definitivt inte handlar om händer-huvud-mun.
    3. Hästen är spänd: Lägg en extra volt innan du rider på hindret på diagonalen. Målet är att hästen ska vara lösgjord och runt skänkeln. Låt det ta sin tid och se till att du tydligt känner hur hästen slappnar av innan du rider på hindret igen.

    P: 2016-12 Hoppövning Pether Markne Foto: Erik Rundelius
    Målet är att hitta en jämnt flyt, även om det är korta vägar till hindren. Foto: Erik Rundelius

    Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016, och är något modifierad för dagens förutsättningar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden