Ridsport Play, Träningstips
16 februari 2021 18:55
Ridsportplus

Pether Markne: ”Ta kontroll över galoppen och lär dig att rida framåt”

Hoppning med Markne, del 7Håller du dig av gammal vana alltid till en kontrollerad galopp i markarbetet och missar att rida framåt i stor galopp med bra energi? Det är du i så fall inte ensam om, enligt Ridsports hoppexpert Pether Markne som i både artikel och film bjuder på ännu en ny övning.

Pether Markne: ”Ta kontroll över galoppen och lär dig att rida framåt”
Hästen måste kunna bära sig i stor galopp och hålla rytmen på banan. Då måste man även träna så. Foto: Erik Rundelius

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pether Markne vill att fler ryttare ska komma ihåg att använda sig av hela hästens förmåga för att få en häst som är väl förberedd för att ge sig i kast med sina uppgifter på banan.

    – Se den som ett dragspel. Hästen ska både kunna sätta bakbenen under sig i en arbetspiruett (se hoppserien del 5) och kunna öppna sig helt för att vinna en klass, säger han.

    Båda delarna, och spannet däremellan, ska finnas på plats. Även om det inte handlar om att gå direkt från en ytterlighet till en annan ska ryttaren kunna få hästen att både bjuda till lite mer respektive att vänta lite mer.

    – Tänk dock på att det kan bli orytmiskt med alldeles för många kort i kortleken samtidigt. Det är viktigt att kunna ändra galoppen, men du måste vara noga med att befästa den grundläggande rytmen, säger Pether Markne och fortsätter:

    – Hitta balansen i din träning. Det ska inte vara för mycket på bakbenen med exempelvis arbetspiruetter, men inte heller för mycket bara framåt.

    En bra balans i träningssystemet leder till en förmåga att kunna svitcha och att hästen kan göra det på ryttarens beställning. Testa enkelt den viktiga svitchen genom att rida framåt i bra galopp för att sedan be hästen att vänta.

    – Är den beredd att göra det? Gör små kontroller för att stämma av. Återigen, det behöver inte vara från en ytterlighet till en annan men hästen ska likväl ha ett öra bakåt och lyssna på vad du vill när du ger orange ljus.

    Han konstaterar att det förstås kan vara olika anledningar till att hästar blir starka i galopparbetet och upplevs som att de inte lyssnar på ”orange signal”. Ofta är hästen helt enkelt trött och kanske inte tillräckligt tränad för uppgiften.

    – Hästen måste kunna bära sig i stor galopp och hålla rytmen på banan. Då måste man träna så även på marken.

    Fakta

    Pether Markne

    Equestrian Sport
    Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

    Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

    Pether Markne upplever att många ryttare ofta håller sig till en för kontrollerad galopp i markarbetet, inte sällan av ren bekvämlighet eller vana. De drar ner på varvtalet för mycket i stället för att träna på att ha hästen lydig även i stor galopp med bra energi.

    – Glöm inte att känna att hästen kan öppna upp och få rymd i galoppen. Många hästar kommer inte ut i galoppsprången och använder inte hela sin kropp.

    Likaså finns det ryttare som reflexmässigt tar tillbaka så fort hästen känns stark. Pether Markne konstaterar att det sällan ger resultat.

    – Hästen blir för det mesta bara stark igen. Prova exempelvis att gå in på en volt och låt voltspåret fånga upp. Det är jäkligt kämpigt att rida sig igenom problemet när hästen är stark, men ”keep on going” så är du snart inne i andra andningen och kan rida ut det.

    Ett av de vanligaste misstagen hos de ryttare som tar tillbaka hästen så fort den blir stark, är att de använder händerna för mycket.

    – Att korta galoppen för handen är dessvärre väldigt vanligt. Kom ihåg att inte dra – det leder ingenstans i långa loppet. Jobba i stället vidare konsekvent med lite händer och rid fram till bettet för att få hästen att sätta under sig och bli mindre stark.

    Bild Extra Del 7
    Den här övningen må se enkel ut, men är bra träning för att få hästen att landa i rätt galopp, hålla balansen och att kunna arbeta svagt böjd. Foto: Erik Rundelius

    Övning

    Bom-hinder-bom på svagt böjt spår
    Förberedelser:
    Placera en bom, ett mindre räcke och en bom med 12,5 meters mellanrum enligt skissen. Distanserna är svagt böjda och räcket står på rakt spår. Pether Markne föredrar att ha mjuka platta tunna plankor på marken av säkerhetsskäl.

    Skiss Del 7

    Syfte:
    Övningen, som ser betydligt enklare och mer oansenlig ut än vad den är, kontrollerar att hästen kan arbeta så svagt böjd att den nästan är rak, kan landa utan problem i rätt galopp i båda varven och att balansen är på plats. Övningen är en del i det viktiga arbetet att rakrikta hästen. Rakriktning kan vara något av ett evighetsgöra som kräver tålamod. Det är vanligt att hästen plötsligt skiftar sida och därmed byter galopp innan den är tillräckligt stark.

    Önskat utförande:
    Hästen ska vara lätt ställd på de böjda linjerna och landa i den galopp som den kommer in i – alltså inte byta sida. Ryttaren ska känna att invändig skänkel–yttre tygel fungerar. Balans och jämnhet är ledorden.

    Vanliga problem:
    • Hästen blir för stark: Sväng på en volt efter räcket, före nästa bom, och låt hästen bära sig med hjälp av voltspåret.
    • Hästen landar i fel galopp: Glöm inte att det är ”gå-krypa-spinga” som gäller. Börja gärna med bara en bom på marken för att se att hästen kan landa i den galopp du vill.
    • Hästen landar i fel galopp på grund av ryttaren: Kontrollera att du har tyngd i yttre stigbygeln, var jämn över hästen och böj inte i halsen. Ofta landar ryttaren lutandes i ambition att det ska leda till rätt galopp, men effekten blir den motsatta.
    • Hästen landar alltid i sin favoritgalopp: Grundläggande här är att inte vara för tuff och pressa hästen. Om ryttaren skarpt gång på gång rättar hästen som nästan jämt landar i antingen höger eller vänster galopp då denna är fel, är risken stor att hästen börjar fly och springer undan. Försök att arbeta på lugnt och långsiktigt i stället och ta gärna hjälp av din tränare med att reda ut varför situationen uppstår och hur den ska lösas.

    Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden