Avelsnyheter
6 februari 2022 13:31
Ridsportplus

Schockemöhle får ny avelsrepresentant i Sverige

SchockemöhleI höstas lämnade Paul Schockemöhle Flyinge med sina hingstar efter tio år. Nyligen stod det klart att Lövsta Stuteri kliver in och driver seminstationen i ny regi. Men Schockemöhle har inte helt lämnat Flyinge och Sverige. Nu meddelar hingstgiganten att PS-hästförmedlaren Maria Ring blir ny avelsrepresentant i Sverige.

Schockemöhle får ny avelsrepresentant i Sverige
Maria Ring (t h) på hingstpremiering i Tyskland. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Paul Schockemöhle, en av världens största hingstägare och uppfödare, startade sin filial PS Flyinge & Partners på Flyinge i en tid då avelsverksamheten på det anrika stuteriet höll på att gå under. Året var 2011 och runt 400 ston har sedan dess seminerats varje år medan en handfull hingstar har stått tillgängliga på Flyinge.

Efter tio år på Flyinge valde Schockemöhle i höstas att kliva av samarbetet och ta hem sina hingstar. Nyligen annonserades att Lövsta Stuteri istället tar över seminstationen med start i april. Men Schockemöhle lämnar inte helt och hållet.

Hingstarna finns inte kvar men det gör sperman – och viss verksamhet i Sverige. Ny representant för Paul Schockemöhles svenska avelsverksamhet efter Helena Torstensson blir Maria Ring, känd som flitigt anlitad hästförmedlare i samarbete med Paul Schockemöhle.

”Hoppas att det ska rulla på”

Precis som tidigare kan svenska uppfödare få sina ston seminerade med sperma från Paul Schockemöhles hingstar på Flyinge – och på andra seminstationer i landet.
– Egentligen är det ingen större skillnad, utan det kan snarare bli positivt att uppfödarna tittar igenom hela Schockemöhles hingstprogram som han har i samarbete med Helgstrand Dressage, säger Maria Ring.

På Flyinge är Florian Darcourt kontaktperson för seminbeställningar medan Tobias Hansson är behjälplig när det gäller Schockemöhles dressyrhingstar. Den senare tar även emot ston på sin seminstation på Västra Hoby. Seminbeställningar kan även göras via Maria Ring.

– Förhoppningen är att det ska rulla på som vanligt och att uppfödarna inte glömmer bort oss. Vi finns här fortfarande och nu får de också en chans att lära känna oss, säger hon.

– Jag tror att alla uppfödare idag tittar brett och ser vad det finns för utbud både i Europa och Sverige när de söker hingstar till sina ston. Aveln har blivit mer internationell och det är också därför som Schockemöhle har tagit hem sina hingstar. Uppfödarna väljer hingst efter vilka blodslinjer och vilket temperament de vill ha, och sedan kan de få skick när de behöver.

Ägde Shooting Star

Maria Ring har själv haft dressyrhingstar för avel, varav en toppade sitt 70-dagarsprov i Tyskland 2010. Det var hingsten Shooting Star (OLD val f-07 e Sir Donnerhall-Banditentraum, uppf Annemarie Krause, äg Annelie Manberger) som bland annat fångade Ingrid Klimkes intresse.

På grund av flera kolikkänningar tog dock Shooting Stars karriär en annan vändning och han fick ett helt annat liv som hopphäst i Sverige. Han hann få 30-talet avkommor, varav flera har fått diplom på sina 3-årstester och en har gått unghäst-VM. Ytterligare en av Maria Rings hingstar blev några år efter Shooting Stars seger tvåa i 70-dagarsprovet.

I och med jobbet som hästförmedlare är hon på sportstallet och hingststationen i Mühlen minst en gång i månaden, för att koppla ihop svenska ryttare med PS-hästar. Några timmars bilväg därifrån ligger Gestüt Lewitz, som är själva hjärtat i Paul Schockemöhles avelsverksamhet.

Med bland annat det i ryggen kommer Maria även att agera som avelsrådgivare för Schockemöhle i Sverige. Något hon verkligen ser fram emot att göra.
– Det ska bli väldigt roligt, för det handlar även om stoet och vad uppfödaren vill med sin avkomma. Det är samma sak som när jag förmedlar hästar – man gör en behovsanalys. Vad vill du ha för modell och temperament? Vill du främst ha en trygg häst att tävla med, eller en toppstjärna som ska gå unghäst-VM? Vill du ha någon särskild spetskompetens och hur mycket nerv vill du ha? Storleken på stoet har också betydelse. Att försöka tillgodose det uppfödaren önskar ska bli jätteroligt.

– Det ska också bli väldigt kul att följa avkommorna sedan. Det vet jag från när Shooting Star fick en avkomma som gick unghäst-VM i dressyr, det var fantastiskt roligt, och nu kommer jag att få följa många fina små föl, säger Maria Ring.

”Schockemöhle är ett geni”

Hon har känt Paul Schockemöhle i många år och är stolt över samarbetet, som nu alltså utökas.
– Att han både har världsettan i hoppning och världsettan i dressyr i sitt hingstprogram är något alldeles exceptionellt, säger hon.
– Jag tycker även att man ska våga använda hans unga hingstar. Det ligger så otroligt mycket avelsarbete bakom de tusentals hästar som han har tagit fram – och de få hingstar som han väljer att ställa på station är något extra. Paul Schockemöhle är ett geni när det kommer till avel.

Fotnot: World Breeding Federation of Sport Horses, WBFSH, presenterar varje år topplistor över fadershingstarna i hoppning, dressyr och fälttävlan. När de senaste listorna släpptes i november toppade den bortgångne hopphingsten Chacco-Blue över alla kategorier för femte året i rad. Bland dressyrhingstarna presenterades Sandro Hit som etta. Hingsten köptes som föl av Paul Schockemöhle och gick bort i höstas. Bägge hingstarna ingår i Schockemöhles hingstprogram.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden