Nyheter
9 januari 2021 18:45
Ridsportplus

Stall Herkules först med föl i år igen?

FölningStall Herkules fortsätter att få föl som föds tidigt på året. Årets första föl på stuteriet utanför skånska Klippan föddes i onsdag. Det blev ett hingstföl av rasen clydesdale. "Allt har gått bra," säger stuteriets Michelle Paulsson som börjar bli van vid att bli uppmärksammad för tidigt födda föl varje år och berättar vad som har hänt med det som förmodas vara Sveriges först födda föl förra året.

Stall Herkules först med föl i år igen?
Hingsten föddes i onsdags. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stall Herkules har bedrivit framgångsrik avelsarbete med shire- och clydesdalehästar i flera år nu. Det handlar bland annat om flera exporter till USA och andra länder och många utmärkelser vid utställningar.

    Vi brukar ju lyckas börja tidigt och så blev det även i år.

    Michelle Paulsson, Stall Herkules.

    Att få tidigt födda föl är ett medvetet drag och förmodligen är den hingst e Cawood Fascinator och u Sparkland Katherine som föddes vid 20-tiden i onsdags årets först födda föl i Sverige.

    Det var stoets sjunde föl.
    – Allt har gått bra. Vår äldsta dotter var medhjälpare. Hon låg i vagnen och var nyfödd när stoets första föl föddes den 3 januari 2015, berättar Michelle Paulsson som driver stuteriet.

    Många tidigt födda föl

    Stuteriet hade även årets förstfödda föl 2018 och 2017 och det hingstföl som tog hem titeln 2019  har exporterats till USA där han har fått titeln All American Yearling Clydesdale Stallion.
    – Han är fantastiskt fin, säger berättar Michelle Paulsson.

    190107_stallerhkules
    Årets första föl 2019 bor numera i USA och har redan hunnit vinna en fin titel. Foto: Stall Herkules
    Herkules Enterprice hade bråttom till världen. Han är född på nyårsdagen, på bilden är han fyra dagar gammal.
    Även 2014 fick stuteriet årets först födda föl i Sverige genom Herkules Enterprice som föddes på nyårsdagen.

    Michelle Paulsson vill ha tidigt födda föl av flera anledningar. Dels upplever de att stona har lättare att bli dräktiga igen när de fölar tidigare på året.

    – Vi brukar ju lyckas börja tidigt och så blev det även i år, säger Michelle Paulsson.

    Utställningar utomlands

    Det handlar också om att de på höstarna ofta visar sina föl på utställningar i Skottland och England där den största konkurrensen finns. Eftersom fölens mammor då är dräktiga igen är det smidigast att fölen åker utan sina mammor. En annan fördel med tidigt födda föl är att de är väl utvecklade när det är dags för utställning.

    Nu väntar en intensiv period med fölvakande på stuteriet som får ett stort antal föl varje år – förra året blev det nästan 20 stycken.

    Fölen är ofta stora och kan väga upp mot 100 kilo. Fellägen är inte heller ovanligt och Michelle Paulsson lämnar inget åt slumpen.

    – Vi övervakar alla fölningar, säger hon.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden