Hästägartips
11 mars 2020 06:25

Trött på statisk elektricitet? Här är lösningen

Så funkar detStalljackans fickor brukar ha ett brokigt innehåll, som på vintern bör kompletteras med en sked. Varför? Jo, för att leda bort den statiska elektriciteten.

Trött på statisk elektricitet? Här är lösningen
Under vintern är det vanligt med stötar när du tar på och av täcket på hästen (bilden har inget samband med texten). Foto: Annika Karlbom

De allra flesta har upplevt det obehagliga fenomen som framför allt uppstår vintertid: elektriska stötar som känns som ett litet slag på händerna när du handskas med hästen, som också den får en stöt.

Det händer oftast när du tar av täcket eller borstar hästen, men ibland också när du klappar den. Om det upprepas ofta kan hästen bli huvudskygg eller på sin vakt så snart du närmar dig. Det blir obehagligt för både människa och häst.

Boven i dramat är torr luft. När två ämnen gnids mot varandra blir de laddade med statisk elektricitet, vilken leds bort i fuktig luft. Under vintern uppstår mer friktion än under resten av året, beroende på att luften är torrare. Då finns det inget som leder bort laddningen från ytan och vi får en liten stöt när vi nuddar den.

Fakta

Undvik att få stötar

  • Bär en sked i fickan eller en rejäl säkerhetsnål på kläderna. Metall leder nämligen bort stöten från kroppen.
  • Smörj in händerna med fuktighetskräm. Torr hud bygger lättare upp en elektrisk laddning, så om huden kan hållas fuktig kan stötarna undvikas.
  • Fukta hästtäcket eller hästens hårrem med antingen antistatspray, framtagen för djur, eller en egen variant bestående av vatten och sköljmedel.
  • Undvik polyester i hästtäcken, vantar och jackor. Bomull och ull är bättre, de leder inte lika mycket statisk elektricitet.
  • Använd ryktborstar av naturmaterial.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden