Avelsnyheter
12 oktober 2020 19:20
Ridsportplus

”Vi visste att han var fin”

SWB:s dressyrfölsauktionFlexible BN blev dyraste fölet på SWB:s dressyrfölsauktion med sina 370 000 kronor. Uppfödaren Sofie Bodin-Jakobsson berättar om sin avel, och att hon bara några veckor innan auktionen hade en spekulant på fölet till en tredjedel av priset. "Det var tur att det inte blev affär då", säger Sofie.

”Vi visste att han var fin”
Fölet Flexible BN visade sig vara en riktig kassako för Stall Bodin.  Foto: Louise Vidén

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Sofie Bodin-Jakobsson, uppfödare av fölet Flexible BN som gick för 370 000 kronor på SWB:s dressyrfölauktion.

Visste du att ditt föl var så dyrbart?
− Vi visste att han var fin, men vi visade honom för köpare någon vecka före selekteringen och då pratade vi om ett pris som var en tredjedel av slutpriset, så det var tur att det inte blev affär då.

Hur gör man för att lyckas så bra på auktionen?
− Man måste ha lite tur, och få bra filmer och bilder. Fölet är ganska sent fött och såg lite liten ut, men han visade upp sig fint.

Köpare av fölet var Isabella Tovek, vad tänker du om det?
− Det känns väldigt bra, liksom att fölet stannar i Sverige. De har faktiskt köpt häst av oss förut en gång, en C-ponny, och hon hörde av sig strax före auktionen och frågade om fölet.

Hur jobbar ni med er avel?
− Jag tror att stoet bidrar mycket, och det här stoet Axima (e Don Primero) har jag haft länge – det finns inget som är svårt med henne.
– Det första fölet 2014 var efter Blue Hors Zack, det fick bläs och fyra strumpor och såldes till USA där han nu går unghästklasser. Vi trodde det var vårt livs föl, men kanske inte.
– 2019 fick vi ett föl efter Revolution, och den här gången valde vi Franklin, som har Rousseau i stammen precis som Zack. Jag och min syster är extremt intresserade och läser på om blodslinjer och annat.

Är det nya föl på gång i vår?
− Axima får vila nu, hon ger så mycket av sig själv när hon har föl, så vi tänker rida i gång henne i vinter och kanske tävla nästa år. Men hon har en dotter efter Zack, som jag kanske betäcker med Franklin. Hans lätthet fram kombinerat med Zacks power i bak kan bli bra.

Fakta

Sofie Bodin-Jakobsson

Dscn2224
Sofie Bodin-Jakobsson Foto: Louise Vidén

Aktuell som: Uppfödare av fölet Flexible BN som gick för 35 000 euro (370 000 kronor).

Ålder: 28 år.

Bor: Med man och barn i Karlshamn.

Verksamhet: Stall Bodin som drivs av Sofie och hennes syster Louise samt föräldrarna Annika och Thomas Bodin.

Lyssnar på: Birgitta Jonasson är otroligt bra på att ge råd, och så läser jag Lena Nyströms referat från olika hingstprov.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden