Hoppning
23 juni 2019 18:06

Brasilianska laget ostoppbara i Geesteren

Nations CupInget kunde stoppa Brasilien från att ta hem nationshoppningen. Utan att ens behöva använda sin sista ryttare vann de Nations Cup i Geesteren.

Sverigebekantingen Marlon Modolo Zanotelli ingick i det brasilianska laget som vann Nations Cup-hoppningen i Geesteren (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Det stod redan tidigt i klassen klart att Brasilien var i storform när fjärde omgången av Nations Cup arrangerades i Geesteren, Nederländerna. Som enda lag med tre felfria rundor kunde Brasilien låta sista ryttaren vila och ändå ta hem segern på totalt åtta fel. Läs mer i Ridsports livereferat från klassen här.

De brasilianska ryttarna hade tidigare under dagen tagit storslam i den femstjärniga 1,45-hoppningen där fyra av nationens ryttare tog hand om de fyra främsta placeringarna i klassen bland 37 startande – två av dem ingick även i det brasilianska laget som bestod av Marlon Modolo Zanotelli/Sirene de la Motte, Felipe Amaral/Germanico T, Pedro Junquiera Muylaert/C’est Dorijke och Pedro Veniss/Quabri de L Isle.

Pedroveniss
Pedro Veniss och Quabri de L’Isle satte en av nollorna för Brasilien. Foto: FEI/Digishots/Leanjo de Koster

Nederländerna klara tvåor

Lika klara segrare som Brasilien var, lika klara tvåor var hemmanationen Nederländerna. Med två nollrundor i laget och totalt 16 fel kunde sista ryttaren utgå efter en rivning och spara på sin häst. Nederländerna var en av nationerna som räknade poäng vid denna tävling.

Spanien deltar i nationshoppningarna i egenskap av värdnation för finalen i höst, och slutade på en smått sensationell tredjeplats i Geesteren med 28 fel. Fyra kom Tyskland på 29 fel, och tyskarna räknade också poäng vid denna tävling.

Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona tycker det var ett ojämnt resultat från laget och att det kunde gått bättre. Å andra sidan gläds han åt Stephanie Holméns två rundor med fyra fel, och att Irma Karlsson kunde komma tillbaka från en tolvfelsrunda och sedan sätta nästa runda med bara ett nedslag.
– Förra året var vi sexa i premiären och i år femma. Nu satsar vi på hemmaplan i Falsterbo om några veckor, säger Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet.

Tre lag på 32 fel

Med 32 fel och snabbast tid av 32-felarna kom Sverige på femte plats och fick med sig 60 poäng från Geesteren. Belgien räknade också poäng och fick 55 för sin sjätteplats. Japan kom sjua, och på åttonde plats med 87 fel kom Österrike, som i Geesteren räknade poäng för tredje gången.

Ställning i Nations Cup efter Geesteren:

1. Frankrike 260 poäng (har samlat poäng vid tre tävlingar)
  2. Belgien 245 poäng (har samlat poäng vid tre tävlingar)
  3. Tyskland 195 poäng (har samlat poäng vid tre tävlingar)
  4. Schweiz 180 poäng (har samlat poäng vid två tävlingar)
  5. Irland 160 poäng (har samlat poäng vid två tävlingar)
  6. Nederländerna 150 poäng (har samlat poäng vid två tävlingar)
  7. Österrike 135 poäng (har samlat poäng vid tre tävlingar)
  8. Storbritannien 120 poäng (har samlat poäng vid två tävlingar)
  9. Italien 90 poäng (har samlat poäng vid en tävling)
  10. Sverige 60 poäng (har samlat poäng vid en tävling)
Trofe
Den åtråvärda Trofén till vinnarna av Nations Cup. Foto: FEI/Libby Law

Nästa omgång av Nations Cup i hoppning rids vid Falsterbo Horse Show. Där räknar Schweiz, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Italien och Österrike poäng.