Fälttävlan
15 april 07:53

Avstängning efter piskincident hävd: ”Inte något pågående problem”

InternationelltFälttävlanslegendaren och galopptränaren Sir Mark Todd får börja träna hästar igen efter att ha varit avstängd en period. Avstängningen utfärdades efter att en video där han piskade en häst med en trädgren blev viral.

Avstängning efter piskincident hävd: ”Inte något pågående problem”
Mark Todd. Arkivbild: Roland Thunholm

Englandsbaserade Sir Mark Todd, Nya Zeeland, hamnade i blåsväder i februari då den uppmärksammade videon från 2020 spreds. I videon sågs han piska en häst som inte ville gå ner i ett vattenhinder med en trädgren flera gånger.

Fälttävlanslegendaren, som bland annat har gjort sju OS, bad omedelbart om ursäkt, slutade sitt uppdrag som ambassadör för hästvälfärd och fråntogs tillfälligt sin galopptränarlicens.

Nu berättar Horse and Hound att Todd får börja träna galopphästar, vilket har varit hans huvudsyssla några år, igen. Detta efter att ha hörts av licenskommittén i British Horseracing Authority, BHA.

En talesman för BHA säger till den brittiska tidningen att deras bedömning är att det inte finns något pågående problem för några hästars välfärd om Mark Todd får tillbaka sin licens. Samtidigt är BHA tydliga med att det som hände i videon är helt oacceptabelt och att en så framträdande idrottsman som Mark Todd har extra stora krav på sig när det gäller att uppträda korrekt.

Att Todd omedelbart bad om ursäkt och uttryckte att han var besviken på sig själv i samband med att videon spreds har haft betydelse i beslutet att ge honom sin licens tillbaka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden